Sajian Nasi ada banyak variasinya. Bukan sekadar daging dan ayam , ada juga daripada jagung, halia, serai dan yang uniknya daripada Ikan.
Cuba perhatikan resipi no 5 , daripada beras perang yang menyihatkan. Dan no 3 pun sangat unik daripada isi Ikan Merah. Pastinya ia menjanjikan kelainan dalam keenakan hidangan Nasi yang biasa dihidangkan. Bolehlah dicuba nanti….
1. NASI BERINGIN AYAM BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN B (TUMIS):
BAHAN-BAHAN C (AYAM BEREMPAH);
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk lalu tumis serai, bahan-bahan kisar berserta bahan-bahan B hingga wangi.
2. Masukkan beras, air, susu, daun pandan dan garam secukup rasa.
Saiz hidangan: 4-6 orang
Jenis hidangan : Melayu
Keistimewaan : Rasa lemak dan wangi serai
Jenis masakan : Nasi
Cara memasak : Rebus, didih dan goreng
Info chef: Daging ayam boleh dihiris dan diletakkan di bahagian atas nasi ketika menghidang.
2. NASI HALIA SERAI
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk lalu tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan serai dan halia lalu tumis lagi hingga wangi.
3. Masukkan buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis.
4. Masukkan beras dan air.
5. Tambah garam dan didihkan hingga nasi masak.
6. Angkat dan sedia dinikmati bersama lauk lain.
Saiz hidangan: 2-3 orang
Jenis hidangan : Melayu
Keistimewaan : Aroma serai dan halia beri rasa unik
Jenis masakan : Nasi
Cara memasak : Rebus dan didih
Info chef: Enak dimakan bersama lauk bersambal dan sebagainya.
3. NASI IKAN MINYAK SAPI
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN TUMIS:
CARA MEMASAK:
1. Tabur sedikit garam dan lada sulah pada isi ikan dan gaul rata. Salut ikan dengan tepung jagung secukupnya lalu goreng dalam minyak yang panas hingga kekuningan. Angkat, tos dan ketepikan.
2. Panaskan minyak sapi dan mentega di dalam periuk.
3. Masukkan bahan-bahan tumis dan tumis hingga naik bau. Masukkan daun pandan dan biarkan beberapa minit.
4. Masukkan beras, susu cair, air dan garam secukup rasa. Masak nasi hingga masak.
5. Setelah nasi masak, masukkan isi ikan goreng ke dalam nasi dan gaul rata.
Saiz hidangan: 4-5 orang
Jenis hidangan : Melayu
Keistimewaan : Rasa minyak sapi yang lemak dan wangi
Jenis masakan : Nasi
Cara memasak : Rebus dan didih
Info chef: Boleh juga gunakan isi ikan tenggiri, kerapu atau kurau.
4. NASI KAPITAN TANJUNG
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN B (KISAR):
BAHAN-BAHAN C (TUMIS):
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Masukkan bahan-bahan C dan tumis hingga wangi.
2. Masukkan bahan-bahan B dan tumis lagi beberapa minit.
3. Masukkan beras, air, susu cair, tomato puri, daun pandan dan garam secukup rasa.
4. Didihkan hingga nasi masak. Jika suka boleh tabur kismis dan bawang goreng ketika menghidang.
5. Sedia dinikmati bersama lauk pauk lain.
Saiz hidangan: 3-4 orang
Jenis hidangan : Kapitan
Keistimewaan : Rasa lemak minyak sapi
Jenis masakan : Nasi
Cara memasak : Rebus dan didih
Info chef: Boleh dimakan bersama lauk pauk lain seperti ayam masak merah.
5. NASI PERANG JAGUNG MENTEGA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan mentega di dalam periuk. Tumis bawang besar, halia, buah pelaga dan bunga lawang hingga wangi.
2. Masukkan daun pandan dan beras.
3. Tuang susu cair, air dan jagung ke dalam periuk.
4. Tambah garam dan didihkan hingga nasi masak.
5. Boleh dihidangkan bersama aneka lauk pilihan.
Saiz hidangan: 3-4 orang
Jenis hidangan : Melayu
Keistimewaan : Rasa unik kerana terdapat jagung di dalamnya
Jenis masakan : Nasi
Cara memasak : Rebus dan didih
Info chef: Beras perang bagus untuk kesihatan.