Puas makan yang manis-manis apa kata korang rasa pulak muffin savoury (tak manis) yang sangat sedap dan lebih sihat sesuai untuk hidangan minum petang atau bekal anak ke sekolah atau korang sendiri ke pejabat. Menu ini mudah disediakan dan sangat sesuai untuk anda yang mengutamakan makanan sihat. Jadi jom kita cuba buat berpandukan resipi yang disediakan ini.
CHEDDAR CHEESE MUFFIN
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung gandum
300gm parutan keju
100gm keju Cheddar
30gm baking powder
10gm baking soda
100ml krim sour cream
100ml minyak
2 biji telur
5gm garam
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan kering. Gaul sebati.
, kemudian pukul telur seketika.
Masukkan bahan kering, sour cream dan minyak, kemudian gaul lagi.
Tambahkan parutan keju, kemudian masukkan dalam acuan.
Taburkan keju Cheddar di atasnya.
Bakar adunan dengan suhu 150C selama 30 minit dalam ketuhar yang sedia dipanaskan.
Sedia dihidangkan dengan sos.
BEEF STRIPS MUFFIN
BAHAN-BAHAN:
250gm tepung gandum
30gm gula
30gm baking powder
5gm garam
20gm bawang putih | dadu halus
25gm kaju parmesan | parut
1 biji telur
125ml susu segar
125ml minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung , gula baking powder, garam, bawang putih dan keju dalama mangkuk. Gaul rata dan sekata.
2. Campurkan telur, susu dan minyak.
3. Kemudian masukkan dalam mangkuk berisi bahan kering tadi.
Ads
4. Gaulkan bersama hingga sebati.
5. Masukkan adunan ke dalam acuan dan letakkan beef strips di atasnya.
6. Bakar adaunan pada suhu 150C selama 30 minit dalam ketuhar yang telah dipanaskan sebelumnya.
7. Muffin sedia dihidangkan.
CHICKEN PEPPRONI MUFFIN
BAHAN-BAHAN:
250gm tepung gandum
30gm gula
30gm baking powder
5gm garam
20gm bawang | potong dadu kecil
1 biji telur
125ml minyak masak
125ml susu segar
100gm pepperoni
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung, gula, baking powder, garam dan bawang dalam mangkuk adunan.
2. Gaul rata kesemua bahan kering ini.
3. Seterusnya campurkan telur, susu dan minyak. Kacau sekata.
4. Kemudian tuangkan ke dalam mangkuk berisi bahan kering tadi.
5. Gaulkan hingga sebati menjadi doh lembut.
6. Masukkan dalam acuan, kemudian letakkan chicken pepperoni di atasnya.
7. Bakar adunan dengan suhun150C selama 30 minit dalam ketuhar yang sudah sedia dipanaskan.
8. Setelah masak, muffin sedia dihidangkan.
ANCHOVIES, CHIVE AND ONION MUFFIN
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung gandum
30gm baking soda
10gm garam
20gm kucai | hiris halus
20gm bawang | cincang
50gm ikan bilis yang siap dikopek
100gm gula
100gm mentega
CARA MEMASAK:
1. Masukkan bahan kering dalam mangkuk.
2. kemudian masukkan pula mentega, bilis,kucai dan bawang di dalam mangkuk tepung.
Ads
3. Seterusnya tuangkan telur yang telah dikacau ke dalamnya.
4. Gaulkan semua bahan ini menjadi sebati.
3. Tuangkan dalam acuan kertas.
4. Bakar dengan suhu 150C selama 30 minit dalam ketuhar yang telah sedia dipanaskan.
5. Setelah masak muffin sedia dihidangkan.
VEGETABLE MUFFIN
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung gandum
30gm baking soda
10gm garam
50gm daun bayam | hiris
100gm gula
100gm mentega
CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan kering ,tepung, baking sida, garam dan gula. Gaul rata.
Ads
2. Kemudian masukkan mentega dan daun bayam, gaul lagi.
3. Seterusnya, masukkan telur yang telah dikacau. Gaulkan sebati.
4. Masukkan dalam acuan kertas.
5. Bakar dengan suhu 150C selama 30 minit.
6. Mufin sedia dihidangkan.
RENDANG DAGING MUFFIN
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung gandum
30gm baking powder
10gm baking soda
5gm garam
2 biji telur
100ml minyak masak
500gm rendang daging
2 sudu makan mayones
CARA MEMASAK:
Masukkan tepung baking powder, baking soda, dan garam dalam mangkuk. Gaulkan bersama.
Seterusnya masukkan telur yang telah dikacau. Gaul sebati
Campurkan pula minyak dalam bahan kering, adun hingga menjadi doh lembut.
Masukkan dalam acuan kertas.
Bakar muffin dengan suhu 150C selama 30 minit dalam ketuhar yang telah dipanaskan.
Setelah masak keluarkan muffin dari ketuhar .
Sapukan sedikit mayones di atasnya dan letakkan rendang ayam.
Muffin sedia dihidangkan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Sedapnya minum petang ditemani kuih muih yang disukai. Nikmat tak terkata. Kalau suka makan kuih tepung talam boleh cuba cara ini . Biasa buat tepung talam guna tepung gandum tetapi boleh saja guna tepung beras. Rasa memang tidak menghampakan.
Tepung Talam
Bahan²(lapisan bawah) 3 cwn tepung beras(cap gajah tiga) 2 sbtpg ubi 1 sk kapur mkn
1 cwn gula merah
1/2 cwn gula putih
6 cwn air.
Cara memasak:
1.Gula merah dan gula putih dimasak dgn 3 air.dah mendidih sejukkan..
2.Kemudian campurkan air gula kedlm tepung tadi bersama 3 cwn air…kemudian tapiskan..dan kacaukan seketika di atas api.
3.Loyang hendaklah disapu dgn minyak..bila kukus dah mendidih masukkan loyang dan tuang adunan kedlm nya..
4.kukus selama 20-30minit.bila dah masak calarkan ngan garpu bila nk tuang adunan lapisan atas..
Asyik makan junk food bila menonton tv masa cuti ni. Beralihlah kepada cookies buatan sendiri, kan lebih mengujakan dan sedap dikunyah. Lebih best lagi boleh buat jualan untuk puasa nanti.
Tak payah tunggu raya pun biskut berperisa coklat mampu memuaskan keinginan anda untuk makan coklat. Lebih coklat dan koko lebih sedap biskut tu nanti. Ni min kongsikan 4 jenis biskut coklat yang sedap sungguh ni..
1.TART WITH CHOCOLATE FILLING
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
60 gm gula aising300 gm tepung gandum | diayak
1/2 biji telur
120 kepingan coklat mini (mini bar)
Bahan hiasan :
Coklat urai hijau dan putih secukupnya.
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dengan gula aising hingga kembang. Masukkan telur dan gaul rata.
Masukkan pula tepung dan adunkan menjadi doh.
Setelah doh menjadi lembut, masukkan kepingan coklat di dalamnya sebagai inti.
Bentukkan ikut suka, bulat-bulatkan.
Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit.
Saiz hidangan : 100 – 120 keping
Waktu memasak : 18- 20 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Inti coklat pasti memenuhi selera penggemar coklat.
INFO CHEF : Selain bar mini coklat susu biasa , anda boleh juga menggunakan bar coklat badam, gajus atau coklat lain kesukaan anda.
2. DAISY CHOCOLATE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
110 gm gula aising
50 gm tepung ubi | diayak
20 gm serbuk coklat | diayak
300 gm tepung jagung | diayak
50 gm tepung kastad | diayak
1 sudu teh perisa coklat
1 biji telur
Bahan hiasan :
Manik gula warna perak secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega bersama gula aising hingga kembang.
Kemudian masukkan telur, pukul rata.
Kemudian masukkan semua jenis tepung, adunkan menjadi doh.
Kemudian masukkan doh dalam acuan berbentuk bunga dan tekan di atas dulang pembakar yang telah digriskan dengan mentega.
Susun manik sebiji di atasnya.
Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celsius selama 15 minit
Saiz hidangan : 120 – 150 keping
Waktu memasak : 15 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Rasa penuh bercoklat
INFO CHEF : Biskut ini mudah rapuh dan lembut berderai kerana penggunaan tepung jagung dan kastad.
3. BROWNIES COOKIES
BAHAN- BAHAN :
200 gm mentega
300 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk koko | diayak
100 gm perang
10 gm serbuk penaik | diayak
20 gm coklat cip
1biji telur
Bahan hiasan :
Cip coklat secukupnya
Coklat cair untuk dipaipkan atas biskut
CARA MEMASAK :
Cairkan mentega, kemudian masukkan gula perang dan telur.
Kemudian masukkan serbuk koko dan serbuk penaik, gaul rata.
Adunkan menjadi doh dan terap mengikut acuan yang disukai.
Hiaskan dengan cip coklat.
Panaskan oven dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 18 minit.
Sejukkan di atas redai, dan paipkan dengan coklat .
Saiz hidangan : 100 keping
Waktu memasak :18 – 20 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Brownies lembut kaya dengan rasa coklat
Anggaran kos : RM 50
INFO CHEF : Jika mahukan rasa yang rangup bakar lama sedikit 18-20 minit, dan jika mahukan rasa ‘chewy’ pendekkan masa membakarnya kepada 15 mini
4. ALMOND COFFEE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
120 gm gula perang
400gm tepung kotak | jika ‘superfine’ tak perlu ayak
100 gm serbuk badam
50 gm serbuk coklat | diayak
20gm serbuk penaik
1 biji telur
1 sudu teh perisa kopi
100 gm hirisan badam
Bahan hiasan :
Coklat putih secukupnya
Hirisan badam secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega bersama gula perang hingga kembang.
Masukkan telur diikuti dengan serbuk coklat.
Kemudian masukkan tepung, perisa kopi dan serbuk badam
Masukkan pula hirisan badam, adun sehingga menjadi doh. Hiaskan hirisan badam di atasnya juga.
Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit
Sejukkan dan paipkan dengan coklat putih sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 120 – 150 keping
Waktu memasak : 18 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Gabungan rasa kopi dan badam yang sedap
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan pes serbuk kopi menggantikan perisa kopi.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...