Kadang-kadang melayan anak untuk menyediakan menu sarapan , kepala ligat berfikir apa yang disukai mereka. Selagi boleh kita akan sediakan sarapan yang mengenyangkan. Resipi donut ball chezzy leleh ni
boleh buat untuk sarapan juga.
Donut Ball chezzy leleh
Bahan-bahan:
1kg tepung gandum -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh baking powder
1 peket mauripan -BELI ONLINE DI SINI
500 ml air suam
2 sudu teh susu pekat
1 senduk majerin
1 sudu teh garam
24 keping cheese dibelah dua – BELI ONLINE DI SINI
Ads
Cara memasak:
1.Air, mauripan, garam dan susu disatukan dalam jug biarkan sehingga berbuih.
2.Ayak tepung bersama baking powder masukkan bahan A diatas, uli dalam 10minit masukn margerin uli lagi 10 minit.
3.Biarkan adunan 1/2 jam ditempat panas sehingga kembang naik.
4.Selepas setengah jam tumbuk adunan utk keluarkan angin, kepal-kepal doh agak-agak size setengah genggam kmudian msukn cheese. Boleh la trus digoreng shingga keperangan.
5.Selepas itu tabur gula icing.
Ads
Kredit: La’ Dolce Resepi
Dapatkan AIR FRYER pelbagai saiz secara ONLINE. Barulah boleh masak tanpa minyak.
Bunga telang berwarna biru dan boleh menjadikan makanan menjadi unik disebabkan warnanya. Lazimnya bunga telang digunakan sebagai pewarna bagi nasi kerabu. Namun kini bunga telang turut digunakan dalam pelbagai resipi bergantung kepada minat seseorang.
ONDE-ONDE BUNGA TELANG
Bahan untuk bancuhan tepung:
2 cawan tepung pulut
2 sudu tepung gandum
1 cawan air
2 sudu air rebusan bunga telang
Secubit garam
Cara membuat
1. Satukan semua bahan di atas.
2. Buat bulat, leperkan dan isi gula melaka. Kemudian bentukkan semula menjadi bulat.
3. Rebus dalam air panas (boleh letak daun pandan).
4. Onde-onde akan timbul apabila sudah masak.
5. Kemudian salut dengan parutan kelapa.
Cara hasilkan parut kelapa
1) Gaul kelapa parut dengan sedikit garam.
Atau
2) Ambil kelapa parut kering. Tambah sedikit air dan gaul dengan sedikit garam. Kemudian stim beberapa minit.
MOCHI DURIAN BUNGA TELANG
Bahan-bahan
100 gram tepung pulut
50 gram gula halus
1 cawan air bunga telang (sejuk)
Tepung jagung secukupnya
*kalau nak simpan mochi untuk tempoh lama guna 100 gram gula halus dengan 100 gram tepung pulut, mochi akan jadi lebih lembut dan berkilat.
Cara membuat
1. Satukan tepung pulut, gula dan air bunga telang sejuk. Gaul sebati dan kacau dari semasa ke semasa.
Option (pilih salah satu) Jika masak dalam rice cooker – 10 minit, Steam – 10 minit, Microwave – 2 hingga 3 minit
2. Taburkan tepung jagung atas dulang. Kemudian baru letak mochi yang dimasak tadi.
3. Golekkan mochi dalam tepung jagung dan biarkan sejuk suam. Jangan pegang mochi ketika panas kerana boleh melecur.
4. Kerat 6 bahagian kalau nak besar atau 12 bahagian kalau nak mochi saiz kecil.
5. Buat bentuk bulat dan leperkan guna tangan. Letakkan isi durian di tengah -tengah dan kepilkan balik supaya jadi bulat. Letak tepung jagung pada tangan dan mochi supaya tidak melekat.
6. Siap untuk dimakan atau simpan dalam peti ais untuk beberapa jam.
MALABIA PUDING ARAB BUNGA TELANG
Bahan 1
4 cawan susu full cream
2 sudu bunga telang kering
1 cawan gula
Bahan 2
2 cawan susu full cream
1 cawan rice powder @ rice flour
Bahan 3
1 sudu kecil Rose water
1 sudu kecil Esen vanilla
Bahan hiasan
Kelapa kering
Kekacang (gajus/pistachio/badam)
Cara membuat
1. Panaskan bahan 1 iaitu susu full cream bersama bunga telang kering sehingga susu menjadi warna biru. Kemudian tapis keluar bunga telang dan masukkan 1 cawan gula. Kacau sentiasa.
2. Masukkan bahan 2 ke dalam bahan 1 dan kacau sentiasa sehingga pekat.
3. Kemudian masukkan bahan 3 iaitu rose water dan esen vanilla. Kacau sehingga rata.
4. Tuang ke dalam bekas dan hias dengan kelapa kering dan kekacang. Simpan didalam peti sejuk selama beberapa jam sebelum nikmati.
Kalau anak anda bawa Apam Aiskrim ni ke jamuan sekolah pasti menajdi tarikan buat kawan-kawan sekelas anak anda. Kalau menu lain dari yang lain seperti Apam Aiskrim ni pastinya digemari kanak-kanak. Cara penyediaan apam ini sangat unik dan gerenti sedap!
Resipi penuh Apam Aiskrim ini telah dikongsikan oleh Fee Sha Taa Hir di grup Masak Apa Hari Ni.. (MAHN) telah mendapat Like sebanyak 1.2K.
Jom kita cuba resipi ini dirumah!
APAM AISKRIM
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A
3 Biji telur gred A
1 Sudu makan ovalette
Sedikit esen vanilla
1/2cawan gula
(Campurkan kesemua BAHAN A menggunakan mixer sehingga gebu & kental. Pastikan adunan tidak akan jatuh bila diangkat)
BAHAN B
5 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu kotak full cream (boleh juga susu cair)
(Masukkan BAHAN B ke dalam adunan BAHAN A dan mix sehingga sebati)
BAHAN C
2 Cawan tepung gandum
1 Sudu kecil baking powder
(Ayak BAHAN C dan masukkan dalam adunan tadi)
CARA PENYEDIAAN:
Bahagikan adunan tadi kepada beberapa bahagian dan pilih warna kesukaan anda.
Panaskan pengukus, masukkan adunan ke dalam piping bag.
Gunting sedikit hujung piping bag.
Paip adunan ke dalam kon yang kita buat awal-awal tadi dan selang selikan warna bagi nampak menarik. Kukus 10 minit api perlahan. Kon tu dirikan di lubang pengukus.
Letak loyang pengukus 2 lapis dan kosongkan loyang bahagian bawah supaya air tu tak terkena kon. Kukus guna api sederhana kecil untuk elak apam merekah. Sejukkan & isi topping coklat atas apam.
Menu pulut durian ini selalu dihidang bila tiba musim durian. Walaupun nampak ringkas tapi hakikatnya ada juga yang belum tahu cara membuatnya.
Bagi yang mahu cuba menyediakan hidangan pulut durian ini boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Nur Masri untuk memasak pulut dan santannya sekali. Hasilnya bukan saja sedap tapi wangi sangat.
Cara buat pulut durian
Bahan- bahan
4 cawan pulut susu
Daun pandan & daun pisang
2 mangkuk kecil santan
Garam
Durian
Cara membuat
Rendam pulut susu selama satu jam, tapis atau sejat pulut yg direndam tadi.
2. Lapik periuk pengukus dengan daun pisang, masukkan pulut bersama daun pandan untuk wangikan pulut. Kukus selama 15 minit.
3. Sementara pulut dikukus, sediakan santannya. Bancuh santan bersama garam sedikit, selepas 15 minit keluarkan pulut yang dikukus tadi dan gaul sebati dengan bancuhan santan. Kemudian kukus semula sehingga pulut masak , 25-30 minit.
4. Untuk santan dimakan dengan pulut, masukkan santan dalam periuk dan gaul dengan sedikit garam. Masak sekejap menggunakan api perlahan kemudian tutup api.
5. Sediakan letak durian dalam pinggan, bersama dengan pulut dan tuang kuah santan. Sedia dinikmati. Boleh juga hidangkan dengan gula kabung/ gula nira/ gula melaka, lagi sedap.
INFO: Boleh juga masak pulut dalam rice cooker. Lebih senang tapi hasilnya tak sama dengan cara mengukus. Pulut yang dikukus lebih cantik.