Menu berasaskan udang memang jadi kesukaan ramai. Sama ada digoreng biasa, dimasak bercili, dibuat kari , masak lemak dan sebagainya. Pendek kata memang tidak menjemukan. Begitu juga menu udang mentega susu ni. Kalau nak lebih pedas boleh tambah lebih cili padi.

Udang mentega susu

Bahan-bahan:
Udang 1 kg perap sejuk 20min
Perap dengan:
1 sudu makan tepung gandum – beli online DI SINI
1 sudu makan serbuk kari -beli online DI SINI
secubit garam

Bahan tumis:
2 tangkai daun kari
3 ulas bawang putih cincang halus
3 cili padi racik(ikut suka nak pedas mana)
1 sudu teh serbuk kunyit(untuk warna):

IKLAN

1.Goreng udang sekejap agak-agak garing angkat letak tepi.

2.Ambil 1 sudu besar minyak, goreng udang +Buttercup(ikut nak kuah banyak mana)

3.Dah naik bau, masukkan secawan susu cair dan 1 sudu besar tepung jagung(untuk pekatkan kuah)
4.Kacau sekejap jangan bagi pecah susu.
5.Tutup api dan masukkan udang.
6.Balik-balikkan sekejap dan angkat.

IKLAN

Kredit: chef Khai

Ayam Cili Berserai Buat Bertambah Nak Makan

IKLAN

Kacang Kuda Pedas Nyum Nyum

Resipi Lempeng Legend. Bahan Simple Je Tapi Sedap.