Korang yang bekerja ada deadline mesti dekat dengan tarikh tu mesti ada yang terpaksa bekerja lebih masa dan tidak cukup tidur bagi memastikan tidak terbabas deadline.  Kebiasaannya di hari-hari begini ramai yang mencari kopi dengan alasan penambah tenaga dan mengelakkan mengantuk. Apa kata mulai sekarang tinggalkan kopi dan ambil lima makanan ini bagi memastikan korang semua kekal bertenaga:-

Tubuh Kembali Segar Bertenaga Dengan 5 Makanan Ini.

TELUR:

Bila kurang tidur dan rasa mengantuk, sel-sel otot akan menjadi penat. Bagi mengatasi masalah ambil asid lemak seperti EPA dan DHA dan sumber makanan seperti putih telur.  Untuk mendatangkan selera, korang boleh hidangkannya bersama sayuran hijau yang kaya dengan zat besi seperti bayam dan kailan yang kaya zat besi, secara tidak langsung menjauhkan korang dari anemia yang disebabkan kepenatan

Tubuh Kembali Segar Bertenaga Dengan 5 Makanan Ini.

IKAN:

IKLAN

Ikan seperti tuna salmon dan sardin antara ikan kaya dengan kandungan protein yang tinggi akan menjadikan korang lebih bertenaga. Sementara lemak tak tepunya membantu otak lebih fokus  semasa melakukan pekerjaan.

Tubuh Kembali Segar Bertenaga Dengan 5 Makanan Ini.

BUAH MANGGA

Tahu tak, bila penat dan mengantuk boleh mendorong korang mengindamkan makanan manis dan karbo. Ini adalah salah satu  petanda bahawa badan kurang bahan bakar. Dibandingkan kudapan seperti coklat, aiskrim dan makanan berkalori tinggi. Sebaiknya makan mangga sebagai ganti yang baik kerana ia mempunyai kandungan semulajadi.

IKLAN

Tubuh Kembali Segar Bertenaga Dengan 5 Makanan Ini.

KEKACANG:

Lemak tak tepu dalam kekacang seperti mede, dikatakan mampu menghalang hormon penyebab stres. Selain itu, kekacang tinggi lemak ini boleh membuatkan korang rasa kenyang tanpa menyebabkan peningkatan gula dalam darah.

IKLAN

Tubuh Kembali Segar Bertenaga Dengan 5 Makanan Ini.

OAT MEAL:

Bijirin seperti gandum dalam oatmeal mengandungi karbohidrat kompleks membantu anda rasa kenyang lebih lama dan peningkatan paras glukosa dalam darah lebih lambat berbanding nasi.

Senang je kan,  makanan ini selain membantu korang lebih produktif, ia juga tidak akan menjadikan korang gemuk, walaupun mengambil dan memakannya di waktu malam hari.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI