Walau baru seminggu puasa tapi ramai yang rancang nak buat kuih raya. Buat awal tak kalut. Cuma satu kerisauan bila buat awal ramai takut biskut raya jadi tak sedap, lemau dan bau hapak.
Supaya tak berlaku kesan begini pada biskut raya yang dah banyak dibuat baker Azamar Norasikim Cikza memberikan tip supaya biskut raya kekal elok, tahan selama 6 bulan dan langsung tiada bau hapak dan rasa lemau.
Tip buat biskut raya awal, biskut tahan 6 bulan tanpa pengawet
1. Jemur tepung dan gula terlebih dahulu. Ini akan membuatkan biskut menjadi ringgan.
2. Pastikan biskut disimpan dalam bekas kedap udara.
Ads
3. Bungkuskan sebunjut garam dan diletakkan ke dalam bekas biskut atau beli saja yang dah ready packing di kedai bakery.
4. Taburkan sedikit gula ke dalam bekas. Ini untuk elakkan biskut menjadi hapak.
Ads
5. Alaskan setiap biskut dengan lapisan kertas minyak.
6. Pastikan biskut betul-betul sejuk baru simpan dalam bekas.
Ads
7. Pastikan jenis kekacang dibakar dulu sebelum buat kuih supaya tidak cepat lemau dan hapak.
Sedapnya Kek Marble Jelita Ayu ni. Nampak sangat gebu. Kalau buat untuk minum petang, memang best. Bagi anda yang tercari-cari resipi kek yang mudah, sedap dan tak renyah, resipi perkongsian saudari Ariana Sofia Ahmad ni antara yang terbaik. Cubalah. Istimewa resipi ni boleh dimasak dengan tiga cara iaitu bakar ( bahagian atas nampak cantik, bakar biasa dan kukus.
CARA MASAK KEK MARBLE JELITA AYU
BAHAN-BAHAN:
6 biji telur (gred B)
1 1/4 cawan gula kastor
1 cawan mentega
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu makan ovallete
1sudu teh esen vanila
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh cream of tartar
4 sudu makan susu pekat
5 sudu makan susu segar
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega dan gula hingga gebu dan menjadi putih.
2. Pastikan adunan jadi putih macam ni. Gebu je teksturnya.
3. Masukkan ovalette, telur dan esen vanilla sekaligus. Boleh juga masukkan telur satu persatu.
4. Pukul hingga sebati dan adunan jadi licin serta tidak berketul. Pastikan adunan tidak terlampau cair pula.
5. Kemudian ayak tepung naik sendiri, soda bikarbonat, baking powder dan cream of tartar. Campur sebati. Jika nak adun tepung sedikit demi sedikit masa mengadun adunan pun boleh.
6. Bila adunan sebati, masukkan susu pekat manis dan susu segar.
7. Pukul lagi hingga adunan sebati dan licin seperti tekstur dalam gambar.
8. Bahagikan adunan kepada 4 bekas. 3 bekas dengan kuantiti sama banyak dan 1 bekas lagi kuantitinya lebih sedikit.
9. Tambahkan pewarna ilihan pada ketiga-tiga bekas. Satu bekas ( kuantiti banyak) dibiarkan tanpa warna.
10. Ambil loyang bersaiz 8 inci. Lapik dengan baking paper dan oles sekeliling loyang dengan mentega atau marjerin. Kemudian tuang adunan berwarna secara berselang seli.
11. Lorek guna lidi mengikut kreativiti masing-masing.
12. Tuang pula adunan kosong diatas permukaan supaya menutup semua corak tadi. Tinggalkan sedikit adunan untuk membuat corak di bahagian atas.
13. Warnakan lebihan adunan tadi dengan beberapa warna. Warna mestilah lebih terang berbanding warna di bahagian bawah.
14. Lorek ikut kreativiti masing-masing. Bakar kek pada suhu 130C selama 1 jam 20 minit. Letak di bahagian tray paling bawah. Selepas bakar kek selama 45 minit, letak aluminium foil di atas loyang supaya permukaan atas kek tidak hangit.
15. Bila kek dah masak, terbalikkan atas redai. Penting supaya kek tidak mendap.
16. Lepas 5 -10 minit, betulkan kembali kedudukan kek.
17. Hasil kek yang telah siap dimasak. Sangat sedap dan gebu.
Ada 3 Tips Cara Bakar atau Kukus
1. Bakar (Warna atas nampak cantik)
130°c selama 1 jam 20 minit. Selepas 45 minit tutup loyang bahagian atas dengan aluminium foil. Guna api atas bawah. Tray bawah sekali.
2. Bakar biasa ( Gelap sikit bahagian atas)
150°c selama 50 minit. Guna api atas bawah dan tray bahagian tengah.
3. Kukus (wrap loyang)
Selama 50 minit @ sehingga masak.
Hari ni teringin nak masak kek yang tidak jemu makan. Nak mudah kita tak bakar tapi kita kukus. Bila kek dikukus rasa lebih sedap dan lebih gebu.Sebelum dikukus sebaiknya dihentak dulu loyang atau acuan untuk buang angin atau gelembung pada adunan kek.Adunan kek seterusnya juga dihentak-hentak sebelum tuang untuk lapisan seterusnya. Jom kita buat Kek Kukus 3 Layer ikut resipi yang dikongsi oleh Zura Zul.
Kek Kukus 3 Lapis Bahan-bahan: 2 cawan tepung gandum 1 sudu teh baking powder-BELI ONLINE DI SINI (ayak bersama) 1 cawan gula halus 4 biji telur 1 sudu besar ovellete-BELI ONLINE DI SINI 1/2 cawan susu cair-BELI ONLINE DI SINI 1/2 cawan minyak masak 2 sudu besar serbuk koko 1 sachet Nogula Caffe @sweetlab_dapor (boleh tukar 3 in 1 macam nescafe tu) Sedikit pewarna chocolate brown
Cara membuat: 1.Adun telur,ovellete, gula dan esen vanilla sampai kembang dan putih. 2.Masuk minyak masak dan adun sebati. 3.Kemudian susu cair dan adun hingga gebu. 4.Masukkan tepung sikit-sikit sambil adun perlahan/kaup balikkan dengan spatula hingga rata/sebati. 5.Bahagikan tiga bekas. 1 bekas dengan Nogula Caffe @sweetlab_dapor.. 1 bekas dengan serbuk koko,1 bekas yang plain. 6.Loyang atau acuan disapu minyak dan lapik baking paper. 7.Pastikan air kukusan betul-betul mendidih. Lapis 1(koko) 10 minit api sederhana. Penutup pengukus bungkus dengan kain yang sesuai. 8.Tuang layer kedua (caffe) kukus 10 minit, layer ketiga (plain) kukus 20 – 25 minit.
9.Sejukkan dulu, baru keluarkan kek tadi. Guna pisau plastic,cungkil dari tepi keliling loyang atau acuan. 10.Potong ikut cita rasa, sedia untuk dihidang. Kredit: Zura Zul
Tekak terasa nak makanan kek yang masam-masam manis? Boleh cuba buat kek minyak sunquick. Jika anda tak pernah makan, cubalah buat di rumah. Sedap tak terkata. Ini resipi yang dikongsi oleh Nur Balqis. Mudah sahaja caranya. Selamat mencuba.
KEK MINYAK SUNQUICK
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur
2 cawan tepung kek
1 sudu besar ovelet
1 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak
1/2 cawan pati sunquick
1/2 gula aising
Pewarna oren
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan ovelet dan susu pekat.
3. Kacau sebentar dan masukkan pati sunquick.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
5. Masukkan minyak dan gaul lagi.
6. Bahagikan kepada dua bahagian dan masukkan pewarna oren pada satu bahagian.
7. Sapu minyak pada acuan.
8. Panaskan kukusan dan masukkan adunan berselang-seli mengikut warna.
Ketahui khasiat air barli yang luar biasa untuk kesihatan dari bantu penyembuhan luka, turunkan berat badan, hingga sejukkan badan secara semula jadi. Rugi kalau tak minum air barli setiap hari!