Dah masuk musim cempedak ini, lagi berbaloi kalau kita beli buah dan goreng sendiri memandangkan harga cempedak goreng yang boleh dikatakan mahal.
Bagi memastikan hasil cempedak goreng kita rangup dan kekal begitu walau dah sejuk boleh gunakan teknik bancuhan yang dikongsi Tuan Adriana . Katanya bancuhan ini juga yang digunakan untuk berjualan, pisang goreng, ubi, seafood dan juga tauhu bergedil untuk hasil yang rangup.
Cempedak goreng rangup, tetap rangup walaupun dah sejuk
Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
1 sudu kecik garam
Sedikit air kapur (hujung sudu kecil)
1 biji telur
Pewarna kuning telur
Ais (4-5 ketul) rahsia tepung rangup tahan lama
Air sejuk (jangan cair atau pekat sangat) nanti ais akan mencair.
Cara membuat
Ads
1. Bancuh semua bahan-bahan dalam mangkuk.
2. Masukkan cempedak dalam bancuhan, pastikan cempedak disaluti bancuhan.
3. Panaskan minyak dan boleh mula menggoreng. Minyak kena panas ya.
Ads
4. Angkat bila nampak garing dan tos.
Ads
Tip pilih tepung beras
Boleh guna Tepung Beras Gajah Seekor. Tepung ini sesuai digunakan untuk salutan goreng-goreng seperti pisang goreng, ubi goreng, cempedak goreng.
Nak buat kuih seri muka sebenarnya senang. Tapi nak dapatkan kuih seri muka yang cantik dan sedap tu agak mencabar. Kali ini rasa kongsikan resipi kuih seri muka daripada seorang guru di Batu Pahat yang membuat seri muka dengan cara mudah tapi tetap sedap. Melalui facebook, Izwahani Zainal berkongsi resipi yang dia amalkan.
.
BAHAN PULUT
2 cawan beras pulut (direndam 2 jam)
200 ml santan
1/2 cawan air
1/2 sudu teh garam
CARA MEMBUAT PULUT
1. Gaul semua bahan.
2. Kukus sehingga masak.
3. Setelaps masak, masukkan ke dalam bekas loyang. Tekan pulut dalam loyang sehingga mampat.
4. Jangan lupa alas loyang dengan plastik supaya senang nak potong. Nak basuh loyang pun senang.
BAHAN LAPISAN ATAS
2 biji telur ayam kacau je sebati
3/4 cawan gula pasir
400 ml santan
5 helai daun pandan (kisar dengan 1/2 cawan air, tapis amik jus sahaja)
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
Esen hijau
CARA MEMBUAT LAPISAN ATAS
1. Pecahkan telur ayam. Masukkan dalam bekas gula. Kacau sebati.
2. Masukkan santan, jus daun pandan, tepung gandum, garam dan esen hijau.
3. Kacau semua sehingga sebati.
4. Selepas masak, tapiskan. Kemudian tuang atas lapisan pulut tadi.
4. Kukus dengan api sederhana sehingga masak.
Korang! Ada tak rasa nak shoping online? Cubalah tengok link kat sini. Macam banyak je barang-barang yang best. Manalah tahu nak beli periuk atau kuali baru. Kan? Jom, shoping kat link di bawah ni.
Wow! Kali ini RASA ingin kongsikan resipi karipap tetapi bukan karipap goreng, sebaliknya karipap bakar. Istimewa sungguh resipi karipap ini kerana bagi anda yang ingin kurangkan pengambilan minyak, bolehlah cuba resipi ini.
Jom kita lihat resipinya.
BAHAN INTI KARIPAP
Minyak masak untuk menumis
3 ulas bawang putih (dicencang)
5 ulas bawang merah kecil (dicencang)
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
1 tangkai daun kari
3 sudu besar pes kari
200 gram keledek oren (kupas dan potong dadu)
250 gram kentang (kupas dan potong dadu)
Air secukupnya
1/2 biji limau purut (diambil jusnya)
CARA MEMBUAT INTI KARIPAP
1. Dalam kuali, panaskan minyak masak. Tumis bawang putih, bawang merah kecil dan bawang besar.
2. Setelah bawang layu, masukkan daun kari. Kacau seketika.
3. Masukkan pes kari. Kacau lagi. Tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan keledek oren. Kacau rata.
5. Masukkan kentang. Kacau lagi.
6. Masukkan air secukup untuk memasak keledek oren dan kentang sehingga lembut.
7. Masukkan juga garam secukupnya. Kacau seketika. Tutup kuali.
8. Apabila keledek oren dan kentang semakin masak, air akan semakin kurang. Cuba dulu sedikit keledek dan kentang. Jika sudah lembut, tidak perlu tambah air.
9. Masukkan jus limau purut. Kacau seketika dan matikan api. Masukkan bahan ini ke dalam mangkuk dan ketepikan.
BAHAN DOH KARIPAP
460 tepung gandum
40 gram tepung jagung
4 sudu kecil gula kastor
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk penaik
250 gram mentega
1 biji telur ayam
6 sudu besar air ais
CARA MEMBUAT DOH KARIPAP
1. Dalam bekas, masukkan tepung gandum, tepung jagung, gula kastor, garam dan serbuk penaik. Kacau sebati.
2. Masukkan mentega yang sejuk. Kacau mentega supaya sebat dengan tepung.
3. Masukkan telur yang telah dipukul. Gaul lagi seketika.
4. Masukkan air ais. Masukkan sedikit demi sedikit sambil menggaul.
5. Sekarang, gunakan tangan untuk menguli semua bahan ini. Uli sehingga menjadi doh yang tidak melekit di tangan.
6. Tutup bekas dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama sejam.
7. Kemudian, ambil sejemput doh dan bulat-bulatkan. Tekan leper. Gunakan penggelek, gelekkan doh menjadi bulatan leper sebesar 5 inci.
8. Ambil mangkuk dan jadikan mangkuk sebagai acuan bulat. Letakkan inti karipap di atas doh yang telah diukur dengan acuan tadi. Rapatkan kulit karipap. Kelim tepinya.
9. Ulang langkah 7 dan 8 sehingga habis doh dan inti.
10. Dalam mangkuk kecil, pecahkan sebiji telur ayam. Masukkan 1 sudu besar air. Kacau sebati.
11. Ambil berus sapuan, sapu karipap dengan bancuhan telur. Taburkan bijan jika suka.
12. Bakar karipap dalam oven pada suhu 180 darjah selama 25 minit.
Comel Roti Jala Tembikai dan Lobak Merah ni. Idea perkongsian saudari Nor Fatihahini memang sangat kreatif. Dari bancuhan roti jala biasa, anda boleh hasilkan roti jala berbentuk comel begini. Memang menarik. Nak makan pun terasa sayang. Sesuai juga dijadikan hantaran atau buah tangan. Nak cuba? Jom lihat cara-caranya.
CARA BUAT ROTI JALA TEMBIKAI & LOBAK MERAH
BAHAN ASAS ROTI JALA:
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan diatas. Kacau dan tapis.
2. Bahagikan kepada tiga bahagian dan campur pewarna merah, oren dan hijau. Adun rata.
3. Masukkan adunan ke dalam botol atau acuan roti jala.
4. Corakkan bentuk lobak merah dan tembikai dan biarkan masak.
5. Lipat dan gulung roti jalan seperti di bawah.
6. Sedia untuk dinikmati bersama kuah serawa ataupun kari.
KUAH SERAWA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Satukan santan, air, gula melaka, gula pasir dan daun pandan. Kacau rata dan didihkan di atas api.
2. Kemudian masukkan telur dan garam. Kacau rata.
3. Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung gandum dan air. Kacau lagi hingga kuah pekat.
4. Angkat dan sedia untuk dinikmati bersama roti jala tadi.
Info chef: Untuk biji tembikai, anda boleh hasilkan dengan menabur bijan hitam ataupun titiskan coklat cair diatas roti jala.