"Selak peti ais nampak terung bertimbun. Sayangnya kalau tak masak cepat ni, tapi bosan pula bila masak tak campur apa-apa.
Selak lagi peti ais ada ikan kering dengan petai. Memang padan ler tiga-tiga ni buat sambal kan. Makan dengan nasi panas tepi kolam ikan. Uih boleh layan 3 pinggan ni Sama je macam masak sambal biasa cuma campur ikan kering goreng dengan petai." itulah kata -kata Surya Sufyan yang berkongsi resipi ini.
Jom kita cuba sambal terung yang super lazat nih.
Ads
TERUNG SAMBAL IKAN KERING & PETAI
BAHAN-BAHAN:
2 biji terung terung
2- 3 ekor ikan kering (Saya guna ikan kering gelama)
Petai secukupnya
Bahan untuk ditumbuk kasar:
6 biji Cili padi
2-3 biji Cili merah
1 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
Garam dan gula secukup rasa
Ads
CARA MEMASAK :
1. Goreng terung, potong membulat
2. Goreng Ikan kering
3. Tumis bahan tumbuk
4. Letak garam dan gula
5. Masukkan petai
6. Masukkan terung dan ikan kering goreng tadi
7. Kacau sebati.
8. Ok, sedia di hidang.
Mudah dan cepat. Tak ada laut lain, pun boleh makan nasi sampai licin tau.
Ads
Selamat mencuba.
Kredit :Surya Sufyan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Dapat bermain dengan tepung untuk membuat doh roti boleh hilangkan stress. Tak percaya boleh cuba nanti. Biasakan menguli dengan guna tangan lebih beri kepuasan. Hari ini kita sediakan bahan doh. Satu doh boleh buat macam-macam, donut,piza ,roti,sosej roll dan sebagainya. Kita buat sosej roll kegemaran anak-anak. Makan panas-panas roti ni memang layan.
Resipi doh: Bahan-bahan: 1 sudu besar gula 1 sudu besar yis-BELI ONLINE DI SINI 1 cawan susu segar 1 biji telur ¼ cawan minyak jagung-BELI ONLINE DI SINI Campur bahan di atas dulu (diamkan 5 minit) Kemudian masukkan; 3 cawan tepung high protein-BELI ONLINE DI SINI Sedikit garam Gaul guna spatula dulu. Bila dah sebati, boleh guna tangan pula.Uli lagi dalam 10minit.Tutup bekas .Perap 30minit.
Cara membuat: 1.Buka tudung, uli lagi. 2.Masuk sikit tepung untuk mudah lagi uli dan tidak melekat pada tangan. Perap lagi 30minit. 3.Bila sudah mengembang,tumbuk-tumbuk keluarkan angin pada doh. 4.Keluarkan doh.Letak atas papan canai.Leperkan, potong-potong doh dengan pemotong doh.
5.Jangan besar-besar sangat.Doh ni boleh buat macam-macam, simpan untuk petang boleh je nak buat kuih lain.
6.Gulung Panjang doh tadi. Rebus sekejap sosej,kemudian tos.Kena lap sikit dengan tisu dapur supaya nanti nak lilit senang.Kalau berair doh tak melekat kemas. 7. Dah siap gulung. Sapu kuning telur yang dicampur dengan susu cair sikit. 8.Bakar dengan suhu 180 darjah selama 25minit. 9.Bila dah nampak keemasan, keluarkan dari oven.Sapu sikit mentega atas roti biar nampak berkilat. Siap untuk dihidang. Kredit: Iedaa Jahaya
Kata orang, nak pikat perut suami, gunalah masakan yang ikhlas daripada isteri. Jika tak tahu nak masak apa untuk menu lauk tengahari, bolehlah cuba resipi Crispy Beef atau Daging Rangup.
Resipi daripada Umi Watie ini, kalau dinikmati dengan nasi panas-panas begitu saja pun, boleh buat selera bertambah.
CRISPY BEEF @ DAGING RANGUP
BAHAN-BAHAN:
400 g daging** (sebaiknya gunakan bahagian daging yang lembut seperti tendelion, batang pinang atau harimau menangis) 1 biji telur** 2 ulas bawang putih** – beli online di sini 1 sudu besar lada sulah** 5 sudu besar tepung jagung** – beli online di sini 2 sudu besar kicap cair** – beli online di sini ½ biji bawang Holland – beli online di sini 2 ulas bawang putih 2 sudu besar empingan cili 1 sudu besar bijan 1 sudu besar kicap manis – beli online di sini 2 sudu besar cuka – beli online di sini 3 sudu besar sos tomato – beli online di sini Garam & gula secukupnya
1. Bahan bertanda ** kita perapkan terlebih dahulu. Kalau boleh 30 minit lebih awal supaya bahan tadi mesra. Daging tu kalau boleh hiris nipis-nipis tau. 2. Bila dah siap perap bagai tu, bolehlah kita gorengkan daging kita tadi dalam minyak yang panas. 3. Gorengkan daging tadi sampai garing tau. Saya guna daging batang pinang, jadi memang tak liat. Jadi dia akan rangup di luar tapi lembut di dalam.
4. Bawang Holland kita tadi tu, kita hiriskan kemudian tumiskan sampai kekuningan atau kita caramelized kan. Bawang ni yang buat crispy beef kita tu nanti istimewa. 5. Tumiskan bawang putih yang kita cincang dan empingan cili. Kalau nak guna cili kisar pun boleh. Gantikan saja, takde masalah.
6. Bila semua bahan tumisan tadi dah wangi, kita masukkan cuka, kicap manis dan sos tomato dalam kuali. Kacau-kacaukan semua bahan supaya rata. 7. Perasakan dengan garam dan gula ya. Kita seimbangkan rasa masam, masin dan manis sos kita ni. Biarkan mereneh sekejap. 8. Masukkan bawang holland yang dicaramelizedkan tadi. Jangan lupa tau, nanti kurang kick.
9. Masukkan juga bijan yang telah kita sangai terlebih dahulu. Tutupkan api dapur. 10. Masukkan daging yang telah kita gorengkan tadi. Gaulkan sebati. Dah siap.
JOm cuba buat pes ikan pari bakar yang mudah ni. Maklumlah di bulan puasa ni, hidangan ikan bakarmemang antara sajian yang menjadi kegemaran ramai. Jika dibeli, harganya boleh tahan mahal. Jadi apa kata anda cuba buat sendiri. Resipi pes ikan bakar ni memang sedap dan mudah disediakan. Malah nak bakar pun ada cara dan tak perlu guna arang pun. Resipi perkongsian saudari Rafiza Idayu ni sangat sesuai anda cuba!
PES IKAN PARI BAKAR MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
30 biji lada kering direbus
3 batang serai
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu makan lengkuas
1 sudu kecil belacan
Limau kasturi
Sedikit asam jawa
Ikan pari
Daun pisang
3 sudu teh gula
2 sudu teh gula merah
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Masukkan lada kering, serai, bawang merah dan bawang putih ke dalam pengisar.
2. Masukkan lengkuas, belacan dan sedikit air asam jawa.
3. Perasakan dengan garam, gula dan gula merah.
4. Kisar semua bahan tadi. Gunakan air sedikit sahaja untuk memudahkan bahan sebati. Pastikan pes pekat.
5. Letakkan sedikit minyak di dalam kuali. Letak daun pisang.
6. Letak ikan dan ratakan pes sebelah belakang ikan. Ratakan pes pada ikan dan terbalikkan.
7. Potong limau kasturi dan letakkan atas ikan. Tak perlu perah.
8. Tutup ikan. Gunakan api kecil sahaja. Ikan tak perlu dibalik balik.
9. Masak dalam 15 hingga 20 minit. Perah limau semasa nak makan. Limau kasturi untuk memberi aroma dan hilangkan bau hanyir ikan.