Anda yang baru nak mula belajar buat tepung talam, apa kata cuba resipi Tepung Talam Pandan yang RASA kongsikan ini. Ia ringkas, guna cawan sahaja dan anda tak perlu fikir penimbang semua, janji ikut sahaja apa yang dikatakan dalam resipi. Gerenti hasilnya akan membanggakan diri anda.

TEPUNG TALAM PANDAN
BAHAN;BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
3 cawan jus pandan | hasil dari 5-6 helai daun pandan dikisar bersama 3 cawan air.
3 cawan tepung gandum
1/2cawan tepung ubi
1/2 cawan gula
1/2 kotak santan | kotak saiz kecil
1 sudu teh esen pandan coconut
Pewarna hijau epal
LAPISAN ATAS:
200ml santan kotak
1/2 sudu teh garam
3 sudu makan gula pasir
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air

IKLAN

CARA MEMBUAT:

IKLAN
IKLAN
  1. Sekalikan tepung gandum, tepung ubi dan gula dalam bekas adunan.
  2. Tuangkan jus pandan, kacau-kacau, kemudian tambah esen padan dan perwarna hijau.
  3. Kacau hingga tiada ketulan.
  4. Atau tapiskan ke dalam loyang 9X9 yang telah disapukan dengan minyak atau dilapik plastik.
  5. Masukkan dalam pengukus yang telah dipanaskan dan kukus selama 15-20 minit.
  6. Untuk lapisan atas: Campurkan semua bahan ke dalam bekas adunan, kacau rata dan tapis hingga tiada ketulan.
  7. Apabila bahagian sudah masak, buka penutup kukus, biarkan seketika, apabila permukaan lapisan bawah kering, cucuk-cucuk dengan garpu baru tuang lapisan atas.
  8. Kukus semula lebih kurang 25-30 minit.
  9. Sekali sekala buka penutup dan buang air wap, supaya air tidak bertakung atas permukaan kuih.
  10. Setelah masak, buka penutup kukus, biar seketika baru keluarkan dari pengukus.
  11. Potong setelah kuih sejuk.

Kredit : Lydia Na.