Rasa Tepung Pelita yang lemak manis tidak lari ye walaupun diinovasi dengan penambahan Gula Melaka dan diisi dalah cawan je. Kepada anda yang susah sangat nak dapat daun pisang, resipi ini sangat membantu keinginan korang nak makan tepung Pelita, senang buat dan sedap makan
.
Ads
TEPUNG PELITA VERSI DALAM CAWAN
BAHAN-BAHAN:
Lapisan gula Merah:
250-300 gula Melaka
65-80ml air
BAHAN LAPIS PANDAN:
400ml santan
400ml air pandan
65gm tepung beras
13gm tepung
1 sudu teh garam
2 1/2 sdm gula
LAPISAN SANTAN:
Ads
800gm santan
75gm tepung beras
25gm tepung ubi
1 1/2 sudu teh garam
2 sudu teh gula pasir
1/2 sudu teh vanilla atau daun pandan disimpul
CARA MEMASAK:
1.Siapkan 10 biji gelas plastik ukuran sedang
2.Masak bahan gula Melaka sampai larut dan agak pekat, lalu tuangkan dalam gelas yang telah disediakan.
3.Masak adunan hijau hingga masak dan pekat, kemduian tuangkan di dalam gelas berisi air gula Melaka. 4. Masak pula adunan putih hingga masak dan pekat seperti bubur sumsum. 5. Panas-panas tuanagkan di atas adunan hijau. 6. Sejukkan dalam peti sejuk, Setelah sejuk baru hidangkan.
Sekarang dok tular Nasi Ayam Kunyit, apa kata kreatif sikit, kita padankan Ayam Goreng Kunyit dengan nasi goreng. Maka jadilah Nasi Goreng Ayam Kunyit, menu sempoi terlajak sedap. Sesuai sangat dengan orang bujang, tak pandai masak pun gerenti boleh buat punya. Resipi ni hanya ambil masa 15 minit, dah siap boleh makan. Gerenti sedap, puas hati dan tak payah tukar baju, keluar rumah dan buang minyak beli kat luar.
BAHAN-BAHAN:
Bahan Ayam Kunyit:
100 gm isi dada ayam | gaul dengan garam dan kunyit
Sedikit hirisan kacang buncis
Sedikit hirisan lobak merah
1/2 biji bawang besar | hiris
1 ulas bawang putih | cincang
Sedikit hirisan cili padi dan merah
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng dan menumis
Bahan Nasi:
1 mangkuk nasi putih
1 biji telur ayam
1 sudu makan sos tiram
Sedikit minya masak untuk menumis
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Panaskan minyak, goreng isi ayam hingga garing. Angkat dan ketepikan.
LANGKAH 2 :Kemudian tumiskan bawang merah, putih, cili hingga wangi, diikuti sayuran.
LANGKAH 3: Masukkan semula isi ayam yang telah digoreng tadi dan perasakan dengan sedikit sos tiram.
LANGKAH 4: Untuk sediakan nasi goreng. Panaskan sedikit minyak pecah telur dan hancurkan.
LANGKAH 5: Masukkan nasi, diikuti dengan sos tiram.
LANGKAH 6: Gaul rata hingga cukup rasa dan hidangkan bersama ayam kunyit tadi.
Ada siapa di sini peminat kek sarang semut? Atau ada juga yang panggil kek gula hangus? Bila tengok kejadian kek sarang yang sempurna dengan lubang-lubangnya, memang geram kan.
Tambah pula, kek cukup rasa. Tak manis sangat dan sedang-sedang saja. Memang nikmat bila dapat makan untuk minum petang.
Tapi kan, dengar kata bukan senang nak buat kek sarang semut ni ye. Apa kata kita tengok resipi daripada Syafawatie Yatiey ini, yang hanya menggunakan kaedah kukus saja.
Nampak senang kan? Jom kita tengok bahan-bahan untuk membuatnya.
KEK SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula – beli di sini 1 cawan air panas 2 sudu marjerin atau mentega – beli di sini 4 biji telur (gred A atau B) 1 cawan susu pekat (kalau tak nak manis, boleh letak ¾ cawan saja) – beli di sini Esen vanilla – beli di sini 1 cawan tepung gandum – beli di sini 2 sudu kecil soda bikarbonat – beli di sini
Dapatkan Gintell DeSpace Care Massage Chairdengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA-CARA:
1. Masak gula sehingga menjadi perang atau nampak seperti rupa hangus. Apabila gula sudah perang, masukkan air panas. Hati-hati ketika tuang air panas kerana boleh terjadi letupan kecil. Tuang sikit demi sedikit.
2. Kemudian, masukkan marjerin atau mentega. Biarkan larut semua. Ketepikan.
5. Apabila sudah sebati adunan kek tadi, masukkan air gula perang tadi. Kacau-kacau bagi sekata.
6. Tapiskan adunan sebelum dimasukkan ke dalam loyang (loyang yang digunakan ini ialah saiz 5).
7. Kukus selama 45 minit. Pastikan air betul-betul mendidih dan kukus dengan menggunakan api besar.
Sedikit tips untuk memasak kek sarang semut:
*Sapu minyak di bahagian bawah loyang sebelum masukkan adunan supaya senang untuk diterbalikkan. *Untuk elakkan gula melekat ketika dipanaskan, masukkan 2 sudu air dan kacau sehingga gula betul-betul cair. Baru biarkan sampai jadi perang atau hangus. Guna api sederhana (tidak kecil dan tidak terlalu besar). *Boleh gunakan gula perang untuk cepatkan proses membuat gula hangus. *Masukkan bahan-bahan lain ketika air gula sedang mendidih. * Jika guna kaedah bakar, panaskan oven 20 minit suhu 180°. Bakar guna api bawah 30 minit pertama atau kalau kek dah berbuih tinggi. Lepas itu, baru guna api atas bawah, fan on.
Bahan Tumis: 1 labu bawang besar (mayang) Rempah 4 sekawan
Bahan Kisar Halus: 5 biji bawang merah – boleh beli online di sini 3 ulas bawang putih – boleh beli online di sini 1 ½ inci halia – boleh beli online di sini 2 sudu besar udang kering ( direndam air dahulu) Rempah Cap Rose * 2 1/2 sudu besar rempah gulai * 1 1/2 sudu besar rempah masak * (*) Dicampur air jadikan pes 1 kotak kecil santan ½ kerek nisang/Gula Melaka – boleh beli online di sini
Cara Memasak Pajeri Nanas:
Panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga terbit bau wangi.
Kemudian masukkan cili boh/giling. Tumis sampai pecah minyak.
Lepas itu masukkan bahan kisar halus. Tumis lagi smpai pecah minyak.
Setelah itu, masukkan rempah cap bunga Rose, tumis smpai pecah minyak atau rempah tu masak.
Tambah air asam jawa dan masukkan nisang. Biarkan mendidih.
Masukkan santan dan kacau sekata.
Bolehlah masukkan nanas dan kerisik. Kacau lagi. Tutup periuk dan biar mereneh sekitar 10 minit.
Kemudian masukkan garam gila dan perasa. Masukkan cili dan kacau, Kecilkan api. Tunggu hingga kuah pekat. Tutup api. Siap.