Tekstur Mexican Bun Yang Gebu Ni Memang Tak Cukup Satu

Share

Minum petang hari ini kita buat special iaitu bukan roti biasa tapi Mexican Bun. Roti ni kalau hidang cepat jer kena ngap dengan anak-anak. Bau yang harum ketika membakar memang buat tak sabar nak makan. Ikut resipi ini gerenti menjadi. Gebu memang geram nak makan.


MEXICAN BUN
Bahan-bahan:
260gm tepung gandum


170gm (1 biji telur + susu segar)
1 sudu kecil yis (5gm)
30gm butter
40gm gula
Secubit garam

Toping
50gm gula
50gm butter
1 biji telur
1 sudu besar nescafe – larutkan dengan 2 sudu besar air panas
60gm tepung gandum
10gm tepung jagung

Cara toping
1.Pukul telur dan butter hingga sebati.
2.Masukkan telur dan air nescafe.
3.Kacau lagi dan masukkan tepung.
4.Masukkan dalam piping bag.

Cara membuat:
1.Satukan semua bahan roti kecuali butter dalam bm/mixer.
2.Bila dah sebati masukkan butter.


3.Uli sampai elastik (yang ni penting supaya roti gebu )

4.Rehatkan doh dalam satu jam hingga doh kembang

5.Selepas direhatkan, timbang doh dalam 60gm dan masukkn inti (butter+gula)


6.Tutup balik doh dan roundingkan bulat.

7.Masukkan dalam paper cup dan susun dalam baking tray.
8.Rehatkan doh sehingga naik 3x ganda.
9.Bila doh dah kembang baru paipkan toping roti boy tadi.

10.Panaskan oven suhu 180 dan bakar selama 25 minit atau sehingga roti masak.

Kredit: Faizah Sori

IKLAN