Tanam pokok celery atau saderi di rumah memang memudahkan, terutama bila kita menyediakan masalah jenis sup. Boleh ambil saja dari pasu. Selain hidangan sup sayur celery ini juga enak jika digoreng.
Cara menanam pokok sayur ini juga agak mudah, modalnya cuma beli celery dan simpan pangkalnya selepas digunakan. Pangkal inilah yang akan ditanam. Cara ini juga dikatakan lagi mudah.
Cara tanam pokok celery, semai guna pangkal
1. Ambil celery yang sudah digunakan daun dan batangnya. Simpan pangkal untuk disemai. Tak perlu cari yang sudah berakar.
Ads
2. Sediakan tanah berpasir di dalam pasu dan tanam pangkal celery. Tanah jenis ini lebih sesuai dengan sayur ini kerana air tak bertakung. Ini kerana pokok celery tak perlu banyak air, nanti akarnya busuk.
3. Kemudian siram tapi jangan banyak air. Jika tanah nampak kering sembur air supaya tanah lembap. Selepas naik tunas, barulah disiram pada waktu pagi saja.
4. Elak letak pokok celery di bawah cahaya terik. Letak di bawah bumbung tapi perlu ada cahaya, cuma tak panas dan tak terkena hujan.
Ads
5. Tiga perkara penting jika menanam pokok celery, pastikan tak siram dengan banyak, jangan letak tempat panas dan guna pasir bila semai. Jika cukup penjagaan ini, tanaman ini akan subur dan tak mati.
Selalu kan bila kita goreng ikan masin, bila keluar dari kuali kepalanya tertanggal. Isinya juga mudah hancur. Sudahnya ikan masin goreng tu tak molek rupanya bila dihidang atas pinggan.
Ada teknik dan petuanya kalau nak hasil ikan goreng masin nampak sempurna. Ni min kongsikan petua turun temurun yang diamalkan oleh Norlaili Hashim dari Pekan, Pahang ini. Senang aje petuanya.
PETUA 1 :
BAHAN-BAHAN :
Ikan gelama masin Tepung gandum
Langkah petuanya ; 1. Bersihkan ikan dan buang siripnya
2. Ambil satu sudu tepung dan letakkan pada ekor ikan masin.
3. Ratakan sapuan pada ekor
4. Kemudian barulah panaskan minyak dan goreng ikan masin hingga garing.
Foto : shipton-mill.com
PETUA 2 :
BAHAN-BAHAN :
Ikan masin
Langkah petuanya : 1. Setelah dibuang siripnya basuh ikan masin pada air mengalir.
2. Usah merendam ikan masin. Cara ini akan membuatkan ikan masin jadi lembut dan apabila digoreng akan hancur.
Senang kan, jom ikut petua ini.
Sumber : Norlaili Hashim
ANDA SEDANG MENCARI AIR FRYER TERBAIK, JOM LAYARINYA DI SINI.
Dapur, merupakan ruangan yang sentiasa digunakan dan paling penting dalam sesebuah rumah.
Dan apabila memasak, pastinya mak-mak di dapur perlu menggunakan barangan atau peralatan yang boleh memudahkan kerja.
Ini antara 20 barangan perlu ada bagi membantu menyenangkan wanita di dapur.
1. BOTOL PERASA DENGAN SUDU (CONDIMENT BOTTLE WITH SPOON)
Walaupun nampak kecil tapi fungsinya sangat membantu pada waktu kelam-kabut memasak di dapur. – beli online di sini
2. X-SHAPED MOP
Bila memasak, pastilah lantai dapur melekit dan berkecah kan. Jom gunakan mop yang sangat fleksibel ini. Tak kira ruang sempit atau tersorok, semuanya boleh masuk. – beli online di sini
3. MULTIPURPOSE SILICON WASH GLOVE
Walaupun sibuk di dapur, penjagaan tangan juga perlu dijaga. Bagi mereka yang ada masalah sensitif dengan sabun, bolehlah menggunakan sarung tangan ini. – beli online di sini
4. 12-IN-1 FOOD CHOPPER
Wah, ini memang sangat membantu! Semua jenis bentuk potongan ada. Tak perlu nak beli banyak jenis, hanya tukar mata sahaja. – beli online di sini
5. ASING TELUR (SEPARATE EGGS EASILY)
Paling leceh bila nak kena asingkan putih dan kuning telur. Anda boleh gunakan alat ini yang sangat membantu untuk kerja pengasingan. Dan kuning telur pun tak mudah pecah. – beli online di sini
6. SHRIMPS DEVEINER
Apabila nak masak lauk udang, pastinya yang paling tak suka nak buat ialah keluarkan saluran hitam yang halus di belakang badan udang. Nah, alat ini sangat berguna ye puan-puan. Nak tarik tanpa putus pun senang. – beli online di sini
7. BUTTER SPREADER STICK
Tak nak bagi tangan apabila menggunakan mentega untuk sapu pada roti? Anda boleh gunakan alat ini. Boleh dianggap seperti batang lipstick di dapur. Oh ya, alat ini pun kecil dan mudah disimpan dalam peti sejuk. – beli online di sini
8. WASHABLE TOWEL PAPER
Tak perlu lagi nak bazirkan beli banyak tisu dan membazir begitu saja. Tisu ini sangat berguna untuk membersihkan kotoran cairan yang susah nak dibersihkan. – beli online di sini
9. ELECTRONIC WEIGHING SPOON
Nah, lepas ni pastinya resipi kek atau kuih-muih menjadi. Apa taknya, dengan sudu sukatan elektronik ni, pasti anda tak salah menyukat bahan lagi. – beli online di sini
10. FOOD OIL ABSORBING PAPER
Lauk dah siap tapi alahai, kesan minyak banyak sangat di permukaan. Jangan risau, anda boleh gunakan kertas menyerap minyak makanan ini. Memang ada beza dan boleh makan tanpa was-was. – beli online di sini
11. MULTI-LAYER ROTATING KITCHEN RACK
Peralatan memasak seperti periuk, kuali mesti banyak di dapur tapi ruang penyimpanan pula tak membantu. Anda boleh gunakan rak multi-fungsi ini. – beli online di sini
12. DEFROST TRAY
Terlupa nak alihkan lauk basah dari tempat sejuk beku? Tambah pula nak kena siapkan masakan dengan cepat. Tak apa, anda boleh gunakan dulang nyah beku ini. Sekejap saja lauk basah yang beku tadi dah mencair. Jimat masa nak menunggu lama-lama. – beli online di sini
13. SAUCE PUMP
Bagi nak mengelakkan sos dituang terlalu banyak, bolehlah gunakan pam sos ini. Kalau ada anak-anak, lagi selamat tanpa perlu risau sos melimpah keluar. – beli online di sini
14. MULTI-FUNCTION FOOD TONGS
Elakkan tangan anda melecur apabila perlu mengambil atau mengalihkan makanan di dalam periuk mahupun kuali. – beli online di sini
15. EXPANDED KITCHEN ORGANISER
Jimatkan ruang penyimpanan dalam kabinet dapur. Malah pemandangan pun nampak kemas dan teratur kan. – beli online di sini
16. 2-in-1 EGG SLICER
Nak bagi telur yang dihiris atau dipotong nampak cantik dan sekata? Jom gunakan alat comel ini. Memang puas hati tengok bentuk hirisan yang sama saiz. – beli online di sini
17. LID & LADLE HOLDER
Jangan biarkan ruang tepi dapur memasak nampak semak dengan sudip, senduk diletak begitu saja. Gunakan alat pemegang ini bagi mengelakkan ia kotor. – beli online di sini
18. CABLE ORGANIZER
Pasti tak senang kan mata melihat wayar-wayar berselirat di dapur. Wayar periuk nasi, air fryer, microwave, peti sejuk dan lain-lain lagi pasti boleh membahayakan nyawa. Jadi, gunakan alat kemasan kabel ini. – beli online di sini
19. OIL FILTER LADLE SPOON
Nah, tak perlu risau lagi kalau nak ceduk sup tanpa minyak. – beli online di sini
20. FOLDABLE ANTI-OIL SPASH BOARD
Bila memasak sambal, pasti lepas tu nak kena lap bahagian dinding yang terkena percikan sambal. Selepas ini tak perlu lagi nak lap kerana anda boleh gunakan penghadang aluminium ini. – beli online di sini
21. MULTIFUNCTIONAL RICE FILTER SPOON
Lepas ni, bila basuh beras tu, anda tak perlu risau jika butiran beras jatuh. Anda boleh gunakan senduk ini dengan senang hati. – beli online di sini
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Susu cair selalu kita guna dalam masakan atau minuman. Namun yang selalu terjadi kuantiti kita guna sikit saja selebihnya disimpan dalam peti sejuk. Tapi tak sampai 3 hari dah masam tak boleh guna. Sayang betul.
Selepas ini kalau ada lebihan susu cair boleh guna kaedah ini ya. Jika dipraktikkan susu cair boleh bertahan sehingga 3 bulan. Baru tak membazir kan?
Berikut merupakan 5 cara yang boleh kita lakukan untuk menyimpan susu cair yang telah dibuka:
1. Tukar bekas kedap udara
Susu cair yang sudah dibuka jika tidak habis diguna, tukarkan ke dalam bekas kedap udara sebelum disimpan di dalam peti sejuk.
Jika mahu digunakan dalam masa terdekat, simpan di bahagian chiller. Jika sebaliknya, simpan di bahagian sejuk beku.
2. Pastikan guna suhu betul
Pasti ramai sudah mengetahui cara ini. Pastikan peti sejuk berada pada suhu 4 darjah celcius atau lebih sejuk.
3. Cara simpan dalam peti sejuk ruang pembeku
Jika anda menyimpan susu cair di bahagian sejuk beku, susu cair boleh bertahan lebih lama. Bila mahu diguna kembali, biarkan pada suhu bilik sehingga mencair.
4. Cara simpan susu cair – Letakkan di bahagian belakang
Sebolehnya simpan di bahagian belakang peti sejuk kerana bahagian tersebut adalah yang paling sejuk dan jauh dari makanan yang tak dimasak.