Roti jala kalau buat dalam jumlah yang banyak, pasti agak sukar nak tentukan jumlah bahan-bahannya. Tapi menerusi perkongsian saudari Azwa Mohtar, beliau menunjukkan cara-cara serta sukatan bahan untuk buat roti jala yang sempurna dan pasti menjadi. Mudah je rupanya! Enak dimakan bersama kuziatau kari ayam. Selamat mencuba. Boleh hidang untuk tetamu di hari raya nanti.
SUKATAN ADUNAN ROTI JALA YANG ‘PERFECT’
Ads
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum
1 sudu makan marjerin
1 sudu makan garam halus
1 sudu teh pewarna kuning telur
1.7 liter air biasa
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan kisar hingga halus. Pastikan tidak berketul supaya adunan tidak tersumbat di dalam acuan. Tapis adunan jika perlu.
2. Panaskan kuali non stick dan tebar roti jala menggunakan acuan.
Ads
3. Angkat dan gulung dengan kemas. Lakukan hingga habis adunan.
Menu apa yang mudah buat dan anak-anak suka? Corn dog ni menu asal dari Korea. Bahan-bahan membuatnya tidak sukar mendapatkannya. Ternyata ia menjadi menu anak-anak kini.
Cara memasak
1. Potong keju dan sosej, cucuk pada lidi.
2. Setelah selesai, simpan dalam peti sejuk pada bahagian atas selama 20 ke 30 minit.
3. Bancuh bahan untuk disalut iaitu tepung gandum, baking powder,telur, susu dan air sejuk.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Kacau kesemua bahan sehingga sebati dan pekat
6.. Celup sosej dan keju tadi dengan bahan yang telah dibancuh kemudian salutkan dengan serbuk roti atau oat.
7. Akhir sekali goreng dengan minyak yang panas dan api yang perlahan
Kanak-kanak memang suka makan nugget. Jika anak-anak anda pun begitu, anda patut cuba resipi Nugget Ayam Homemade ni. Bukan apa, kebanyakan nugget sejukbeku yang dibeli mempunyai kandungan garam serta MSG yang tinggi. Sangat tidak bagus untuk kesihatan. Bila buat sendiri, pastinya lebih sihat, kebersihan terjamin malah lebih sedap.
RESIPI NUGGET AYAM KENTANG HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
4 keping dada ayam – kisar tanpa air
2 biji telur ayam
2 sudu makan tepung ubi kayu
4 biji kentang sederhana – rebus, lenyek
1/2 batang lobak merah – sagat. nak letak sayur lain pun boleh
1 sudu teh lada sulah
Garam secukupnya
BAHAN SALUTAN TEMPURA:
Tepung beras secukupnya – boleh juga salut dengan tepung kfc/bestari. Nak salut guna serbuk roti pun boleh.
Telur – dipukul sedikit
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan diatas dan adunan hingga sebati.
2. Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 15-20 minit atau hingga masak.
3. Bila adunan dah masak, keluarkan dan potong ikut bentuk yang disukai.
4. Sediakan bahan-bahn untuk salutan.
5. Ambil kepingan nugget ayam kemudian celup dalam bancuhan telur. Kemudian salut pula dengan tepung atau serbuk roti.
6. Panaskan minyak dan goreng hingga garing keemasan.
7. Sedia untuk dinikmati.
8. Jika ada lebihan, boleh goreng separuh masak, sejukkan, simpan dalam bekas dan sejukbekukan.
Selalunya kalau yang tengah nak berdiet tu mesti perkara pertama sekali dalam list beli-belah nak beli peanut butter tuk makan masa sarapan. Phewww, mahal kot, lagi nak diet lagi mahal pulak. Terpaksa lah beli yang murah dengan rasa yang sangat manis dan tak sihat langsung!
Ada satu cara yang boleh membantu masalah macam ni, buat sendiri peanut butter HOMEMADE ni ha. Nak beli mahal kan, resepi sangat senang je rupanya. Bahan pun sihat. Yang penting sukat mengikut sukatan yang kamu inginkan!
Meh kita tengok kat bawah cara nak buat.
Bahan-Bahan:
500 gram kacang tanah – sangai tanpa minyak, buang kulit.
Madu asli
Virgin Olive oil
Garam bukit – garam biasa pun boleh. Kalau dapat garam bukit lagi cun, lebih sihat.
Cara-Cara:
1) Blend kacang yang sangai dengan buang kulit tadi, tambah secubit garam. Pakai blender kering tu. Letak kacang separuh bekas blender tu je. Jangan penuh. Blend sehalus-halusnya tau.
2) Baru masukkan olive oil dengan madu. Ni korang pandai-pandai agakla. Kaknaz letak 1 sudu besar olive, 1 sudu besar madu setiap kali blend. Kalau dapat kacang fresh dia keluar minyak sendiri, boleh kurangkan olive oil ni. Kacang kaknaz takmo terbit-terbit minyak dia. Sikit nau dia keluar. Tu taruk lebih sikit.
3) Kalau yang suka rasa chunky-chunky, boleh masuk kacang blend kasar tu sikit. Wallah! Syok gigit.
Siap! Boleh masuk botol. Nak tahan lama boleh simpan dalam fridge ok. Kalau boleh botol tu steril dulu.
Senang tak? Dah, tak yah bazir duit beli mahai-mahai, buat sendiri je. Kita boleh adjust manis masin sendiri. Lagi sihat sebab pakai madu, garam bukit ngan virgin olive oil, kan? 😍
Cucur roti berlauk merupakan alternatif kreatif untuk memanfaatkan lebihan roti yang ada di rumah. Dipadankan dengan inti lauk pilihan seperti sardin, ayam cincang atau sayur, cucur ini bukan sahaja lazat tetapi juga mudah disediakan.