Resipi ni nampak lazat, sesiapa pun mesti suka akan lauk masak kicap, tapi apa yang membezakan resipi ni dengan yang lain adalah penggunaan cili kering, lada hitam, cili padi dan rempah sup dalam masakannya memang sedap lain macam. Wajib buat untuk hidangan makan tengahari atau malam. Selamat mencuba.
Resepi Daging Goreng Masak Kicap Pedas Kebabom
BAHAN-BAHAN:
1/2 kilo Daging batang pinang (cuci bersih, hiris nipis, perap bersama garam & serbuk kunyit)
1 biji bawang besar (potong wedges)
5 ulas bawang putih (diketuk)
1 inci halia (dititik)
2 sudu besar cili kering kisar
Bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu Manis
Lada hitam (ditumbuk) anggaran dlm 1 sudu kecil
1 sudu kecil serbuk rempah sup
2 sudu besar sos tiram (saya guna sos seafood Adabi)
2 sudu besar kicap manis
Sedikit daun bawang
1 biji tomato (sy buang biji)
10 biji cili padi (jangan hiris biar sebiji2 )
CARA MEMASAK:
1) Goreng kilas daging dlm minyak yg betul2 panas sehingga keperangan
2) Setelah daging masak ketepikan
Ads
3) Tumis bawang besar, bawang putih & halia hingga naik bau.
4) Masukkan bunga lawang, Buah pelaga & kulit kayu manis dan masukkan rempah sup (guna api perlahan ye)
6) Masukkan cili kisar & masak hingga naik minyak
Ads
7) Masukkan daging yg telah digoreng. Masukkan juga blackpaper gaul sebati hingga daging bersalut cili & bahan2 yg ditumis tadi
8) Masukkan sos tiram
9) Masukkan air, kicap & cili padi. Renihkan dlm 20 minit.
10) Sekiranya kuah kurang pekat boleh tambah sos tiram@ kicap lg..
11) Akhir sekali masukkan daun bawang & tomato
Sedia utk dihidang..Sy tak letak garam & gula dlm resepi ni.
Masakan paprik cukup terkenal di kedai makan di seluruh Malaysia. Hidangan lengkap dengan isi ayam, udang, sotong, dan sayur-sayuran dengan rasa yang enak.
PAPRIK UDANG BANJIR
BAHAN-BAHAN:
Ayam/udang/sotong
Lobak merah,
bunga kubis,
jagung kecil,
tomato,
cendawan,
kacang panjang,
kacang buncis
Cili kering kisar satu senduk
1 biji bawang holland-dihiris
1 biji bawang merah-dihiris
5 ulas bawang putih-dihiris
Halia-dihiris
Serai-diketuk
Daun limau purut
Bawang besar/holland potong bulat
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
Garam
Gula
Serbuk perasa
Air
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih, halia bawang merah, bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan dalam cili kering kisar dan tumis hingga garing.
Masukkan sedikit air, sos cili, sos tiram, sos tomato dan serai.
Selepas itu masukkan lobak merah, kubis bunga dan daun limau purut.
Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa ikut citarasa anda.
Masukkan udang, cendawan, tomato, dan bawang holland. Akhir sekali masukkan kacang buncis atau kacang panjang.
INFO: Boleh tambah isi ayam, sotong atau daging. Boleh juga campurkan ikut citarasa anda.
Lauk paling sempoi serta masam dan manis sesuai dengan selera satu keluarga. Sangat mudah ayam digoreng garing, tumis bahan-bahan dihiris, kacau sebati dengan sos cili dan sos tiram.
Memang tak jemu makan, sajian tanpa santan yang cukup sedap .
AYAM MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
Seekor ayam
3 ulas bawang merah sebesar penumbuk bayi
1 labu bawang putih (kalau tidak suka letak sedikit sahaja)
2 inci halia (letak seinci pun boleh mengikut selera)
2 sudu makan sos tiram
Secawan sos cili (agak-agak ikut citarasa anda)
Cili besar dan bawang Holland untuk hiasan
Secawan air
Sedikit garam
CARA MEMASAK: 1. Perap ayam dengan garam kunyit selama 15-30 minit 2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak. 3. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang semuanya dimayang sahaja dalam minyak gorengan ayam.
4. Setelah naik bau boleh masukkan sos tiram dan Sos cili. Diikuti dengan secawan air.
5. Gaul sebati tunggu sampai menggelegak.
6. Bila sudah menggelegak, masukkan ayam yang telah digoreng tadi. 7. Dengan api sederhana, sesekali kacau ayam supaya tidak hangit bahagian bawah.
8. Bila kuah sudah kering, masukkan garam dan gaul rata. Kemudian masukkan cili hijau dan bawang Holland.
9. Bila cili dan bawang sudah layu matikan api. Siap.
Musim PKP ni jika teringin nak makan rpti bom, tak perlulah bersusah payah keluar ke restoran mamak. Buat saja sendiri roti bom di rumah, lebih selamat, roti terjamin bersih dan sedap dan paling penting anda dapat berjimat. Jadinya kalau kebetulan anda ada buat kari ikan, daging atau ayam, buatlah lebih, simpan sikit dan boleh makan dengan roti bom yang anda buat. Macam mana cara nak buat roti bom, ikut je resipi yang rasa kongsikan ini. Senang cerita, gerenti jadi.
ROTI BOM
BAHAN-BAHAN: 250gm tepung gandum 1 biji telur 112ml air suam 45ml minyak masak 1 sudu makan susu tepung 1/4 haram halus Sedikit marjerin/ minyak untuk menguli dan oles.
CARA MEMBUAT:
Dalam mangkuk adunan masukkan air, minyak masak dan telur, adun rata menggunakan wisker atau spatula.
Masukkan bahan kering, tepung dan susu tepung, uli hingga rata. Dan tidak melekat di tangan.
Bulat-bulatkan mengadi 6 bahagian dan bulat-bulatkan.
Oleskan adunan yang telah dibulatkan dengan mentega, kemudian letakkan atas loyang yang telah disapukan minyak.
Tutup dengan plastik wrap loyang, biarkan selama 1 jam atau lebih.
Selepas 1 jam, sapukan papan pencanai dengan minyak dan canai dengan menekan-nekan menggunakan hujung jari yang telah disapu dengan mentega hingga nipis.
Kemudian gulung kedua-dua belah hujung dan bertemu di tengah dan bulatkan bentuknya, lakukan hingga habis.
Panaskan kuali dengan sapukan sedikit minyak atau mentega. Leperkan adunan tadi lebih kurang 0.5cm.
Goreng atas api perlahan, dan balik-balikkan hingga mendapat hasil roti yang keperangan, garing diluar dan lembut di dalam. Lakukan hingga habis.
Roti Bom sedia dihidangkan dengan kuah pilihan anda.
Ketahui khasiat air barli yang luar biasa untuk kesihatan dari bantu penyembuhan luka, turunkan berat badan, hingga sejukkan badan secara semula jadi. Rugi kalau tak minum air barli setiap hari!