Jika anda berada di Cyberjaya, jangan lupa singgah ke Ruang Makan Abang iaitu destinasi yang menghimpunkan pelbagai jenis masakan seluruh Malaysia dan juga masakan barat. Anda pasti rambang mata kerana terlalu banyak jenis makanan dijual. Salah satunya adalah hidangan masakan Johor yang berada di Gerai Masakan Mama Cyberjaya.

Antara menu yang ada di gerai Masakan Mama Cyberjaya adalah Lempeng & Sambal Ikan Bilis, Lontong Goreng dan Soto Viral Tok Mak. Ketiga-tiga menu ini mendapat sambutan hangat penduduk setempat kerana rasanya yang sedap apatah lagi mengekalkan resipi tradisional yang diamalkan sejak turun-temurun.

Menurut pemiliknya, Intan Daud, Gerai Masakan Mama Cyberjaya bermula pada Mei lalu. Walaupun masih baru, namun sambutan pelanggan amat menggalakkan sekali gus meyakinkan bahawa resipi turun-temurun daripada ibunya memenuhi cita rasa orang ramai.

 

Soto Viral Tok Mak Kini Di Ruang Makan Abang Cyberjaya

 

“Inilah istimewanya menu di Masakan Mama Cyberjaya. Kami bawakan kepada pelanggan hidangan yang ibu kami masak untuk kami semua seisi keluarga. Ibu lebih mesra dipanggil mama atau nama sebenarnya Safiah Yusoff. Kawan-kawan mama lebih kenali mama dengan panggilan Madam Sofy,” ujar Intan.

 

IKLAN

Berasal dari Johor, hidangan soto dan lontong goreng memang tidak asing lagi. Mungkin lontong goreng masih asing di Lembah Klang namun Intan yakin dengan kuasa media sosial, menu di Masakan Mama Cyberjaya pasti boleh viral dan menjadikan setiap orang ingin mencubanya.

 

“Di Johor, soto memang banyak dijual dan senang nak dapatkan soto yang sedap. Namun soto yang mama masak tidak sama dengan soto yang lain. Inilah rahsia resipi soto yang kami namakan Soto Viral Tok Mak. Soto ini unik kerana rasa rempah ratus yang membangkitkan selera, kuahnya pekat dan rasa yang sedap. Resipi ni dah 30 tahun masa masak. Setiap kali ada tetamu datang ke rumah kami, mesti mereka akan minta mama masakkan soto. Mama pula selama ini memang ambil tempahan soto di sekitar kediaman kami di Batu Pahat. Sekarang giliran kami meluaskan masakan soto viral ni. Sekarang kalau nak rasa keenakan Soto Viral Tok Mak, bolehlah singgah di Gerai Masakan Mama Cyberjaya.

 

APA YANG BEST KAT SINI?

Soto Viral Tok Mak Kini Di Ruang Makan Abang Cyberjaya

Set Lempeng & Sambal Ikan Bilis (RM2)

 

IKLAN

Soto Viral Tok Mak Kini Di Ruang Makan Abang Cyberjaya

Lontong Goreng (RM8)

 

INILAH DIA SOTO VIRAL TOK MAK

Soto Viral Tok Mak Kini Di Ruang Makan Abang Cyberjaya

IKLAN

Soto Viral Tok Mak & Bergedel (RM8)

KAT MANA GERAI NI?

Soto Viral Tok Mak Kini Di Ruang Makan Abang Cyberjaya

LOKASI:
Ruang Makan Abang, Plaza Crystaville Lingkaran Cyberpoint Timur, Cyber 12, Cyberjaya

WAKTU OPERASI:
11.00 pagi hingga 3.00 pagi

WAJIB CUBA:
Soto Viral Tok Mak

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI