Ni haa..resipi soto ayam mudah dan senang dibuat. Tak ada rempah soto pun boleh boleh aje. Yang penting rencah nya kena cukup, bahan rempah eloknya disangai dahulu.
Jom kita semak resipi perkongsian daripada Masita Basir ni.
SOTO AYAM
BAHAN-BAHAN :
Bahan A : (untuk kuah soto)
- 3 sudu ketumbar
- 1 sudu jintan mains
- 1 sudu jintan putih
- 2 biji buah keras
- 3 batang serai
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 10 biji bawang kecil
- 5 ulas bawnag putih
* kesemua bahan ini diKISAR HALUS.
* Sedikit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan sedikit bunga cengkih.
CARA MEMBUAT:
1. Tumiskan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih.
2. Kemudian masuk bahan-bahan A yang telah dikisar tadi. Tumiskan hingga garing.
3. Masukkan pula air rebusan ayam.
4. Masak sehingga mendidih.
CADANGAN HIDANGAN :
– Boleh disediakan dengan nasi impit, mihun atau mi.
– Lebih menarik selera jika dihidangkan beseta sedikit tauge, bawang goreng, daun sup, begedil ayam dan ayam yang disiat kecil. (ayam rebusan tadi)
BAHAN BEGEDIL KENTANG :
- 1 kg kentang (digoreng dan ditumbuk)
- 100 gm daging (direbus)
- Sedikit daun sup
- Bawang goreng
- Serbuk lada putih
- 1 biji telur
- Garam secukup rasa
- 1. Daging yang sudah direbus tadi dicincang halus.
2. Gaulkan semua bahan tadi.
3. Kemudian bulat-bulatkan mengikut kesesuaian.
4. Pukul 1 biji telur.
5. Ambil begedil yang sudah dibulatkan tadi lantas dicelupkan dalam telur
6. Goreng hingga garing.RESIPI : Masita Basir
CARA MEMBUAT :
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Nasi Briyani Simple Sukatan Untuk 4-6 Orang Makan
Sesekali masak Nasi Briyani istimewa untuk keluarga, memang puas hati. Lebih-lebih lagi bila lihat suami dan anak-anak makan dengan penuh berselera. Buat sang ibu rasa lebih bersemangat nak cuba pelbagai resipi lagi. Terasa nak cuba masak hari ni? Resipi perkongsian di FB oleh saudari Fatimah Saari ni antara yang paling mudah dan ringkas yang boleh puan-puan cuba. Nampak sedap dan macam yang jual dekat restoran kan? Lengkap dengan resipi Ayam Masala beliau sendiri. Jom cuba!
CARA MASAK NASI BRIYANI SIMPLE (sukatan 4-6 org makan)
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan beras basmathi – rendam 1/2 jam dan toskan – beli online disini
- 1 sudu besar minyak sapi – beli online disini
- 2 sudu besar marjerin planta (atau apa jenis marjerin pun boleh) – beli online disini
- 1/2 tin susu cair – beli online disini
- 1 biji bawang besar – dimayang halus
- 3 ulas bawang merah – dikisar halus
- 5 ulas bawang putih – dikisar halus
- 2 inci halia – dikisar halus
- 1 batang kayu manis – beli online disini
- 3 kuntum bunga lawang – beli online disini
- 5 kuntum bunga cengkih – beli online disini
- 3 biji buah pelaga – beli online disini
- 3 helai daun pandan – siat dan simpulkan
- Segenggam daun ketumbar (optional)
- Segenggam bawang goreng – beli online disini
- Sedikit gajus – beli online disini
- Sedikit kismis – beli online disini
- Pewarna oren /saffron – beli online disini
- 1 kiub pati ayam – beli online disini
- Garam secukup rasa
- 2 sudu makan rempah beriani – bancuh dengan sedikit air – beli online disini
- Air mengikut sukatan beras basmathi yang anda guna
- 4 biji telur rebus
INFO:
- Kata empunya resipi, air mengikut sukatan beras basmathi yang kita guna. Biasanya beliau guna air kena lebih sikit. Lebih kurang sukatannya 1:1.5
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak sapi dan planta dalam kuali.
2.Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga diikuti dengan daun pandan, bahan-bahan kisar dan rempah beriani. Tumis hingga wangi.
3.Masukkan gajus dan masak hingga gajus keperangan.
4. Masukkan kismis. Kacau rata.
5. Tuang air mengikut sukatan beras dan susu cair. Masukkan kiub ayam dan garam dengan secukup rasa. Biarkan mendidih.
6. Tuang ke dalam rice cooker dan masukkan beras, kemudian masak seperti biasa. Masak hingga nasi kering.
7. Dengan menggunakan batang sudu, buat beberapa lubang pada nasi tadi dan tuangkan safron @ pewarna kuning.
8. Masukkan juga daun ketumbar dan bawang goreng. Tutup tudung periuk dan biar nasi betul-betul masak.
9. Bila nasi betul-betul masak, gaul nasi perlahan-lahan sekadar meratakan bahan-bahan tabur tadi dan juga jus safron @ pewarna oren. Jangan terlebih gaul nanti nasi akan patah. Seeloknya gunakan chop stick atau garpu.
10. Siap dan boleh letak telur rebus dalam nasi.
RESIPI AYAM MASALA
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 ekor ayam
BAHAN PERAP:
- 1 sudu garam masala – beli online disini
- 1 sudu serbuk ketumbar
- 1 sudu serbuk kunyit – beli online disini
- 1 sudu serbuk lada putih – beli online disini
- 1 sudu serbuk cili – beli online disini
- 3 sudu rempah kari daging (babas) – beli online disini
- Sedikit garam
- 1 sudu bawang putih yang ditumbuk
BAHAN TUMIS:
- 1 bawang besar (dadukan)
- 1 biji tomato (dadukan)
- 2 tangkai daun kari (*)
- 1 sudu bawang putih kisar (*)
- 1/2 sudu teh jintan manis (*)
- 1/2 sudu teh jintan manis (*)
- Kulit kayu manis (*)
- Bunga lawang (*)
- Bunga cengkih (*)
- Garam
- Gula
- Kiub pati ayam
- 1/2 cawan susu cair
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Bersihkan ayam dan gaul bersama bahan perapan. Perap selama 30 minit.
2. Panaskan minyak masak dan tumis bahan-bahan bertanda (*).
3. Masukkan bawang besar dan tomato yang didadukan. Biarkan sebati.
4. Masukkan ayam dan tambah sedikit air. Gaul sebati dan tambah susu cair, garam dan gula dengan secukupnya.
5. Tutup periuk dan biarkan ayam masak hingga empuk dalam 15-20 minit.
6. Kacau sebati dan biar agak berkuah sedikit. Bila sudah siap, boleh tabur daun ketumbar.
7. Sedia dihidang.
Kredit resipi & foto: Fatimah Saari
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Untuk Peminat Masakan Daging, Boleh Cuba Resipi Kambing Peratal
Pernah cuba menu masakan kambing peratal? Memang sangat sedap dan cara nak masaknya pun mudah saja.
Resipi yang dikongsi Michelle Shamila ini, sangat sesuai dimakan dengan nasi putih yang panas-panas ataupun jadi kuah untuk dicicah dengan lempeng/roti.
KAMBING PERATAL
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging kambing | potong kecil
2 biji bawang merah | hiris – beli online di sini
7 biji bawang putih – beli online di sini
7 cm halia – beli online di sini
5 biji ubi kentang | potong dadu – beli online di sini
1 biji tomato | potong dadu
2 sudu kecil jintan manis
1 batang kayu manis
5 biji bunga lawang
3 biji cengkih
5 tangkai daun kari
4 sudu besar serbuk kari daging – beli online di sini
5 sudu besar serbuk cili biasa
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap pekat
Air
Garam
Gula
TONTON Sizzling Yee Mi, Sedap & Mudah
TONTON Danish Cinnamon Cheese | Dapur Rasa Live
CARA MASAK:
1. Guna periuk tekanan/didih di atas periuk biasa. Rebus daging kambing (isi dan tulang) bersama 2 cm halia (tumbuk) masukkan ke dalam dan masak sampai 3/4 masak untuk lembutkan daging dan kurangkan bau.
2. Tumbuk jintan manis, bawang putih dan halia. Ketepikan.
3. Panaskan kuali, tuang minyak, lebihkan minyak untuk kacau bahan-bahan.
4. Masukkan kayu manis, bunga lawang, cengkih, bawang merah tumis sampai keperangan dan masukkan daun kari.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
5. Masukkan bahan-bahan yang sudah ditumbuk, tumis sampai keperangan.
6. Masukkan daging kambing yang ¾ sudah masak ke dalam kuali dan kacau seketika.
7. Bubuh serbuk kari daging dan cili biasa ke dalam dan kacau sampai sebati.
8. Tuang air secukupnya, cukup untuk tutup daging kambing saja. Kemudian masukkan ubi kentang ke dalam dan kacau.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
9. Biar ubi kentang masak, kacau sekali sekala. Bubuh garam dan gula secukupnya.
10. Bila ubi kentang dah masak, pastikan untuk cucuk daging kambing, guna garpu untuk cek dah lembut ke belum.
11. Tuang sos tomato dan kicap pekat. Kacau daging kambing sampai air surut ke tahap kuahnya menjadi pekat.
12. Masukkan tomato dan daun kari ke dalam, kacau seketika dan tutup api. Hidang dengan nasi atau roti kegemaran anda.
Kredit resipi: Michelle Shamila
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Lengkap Rasa Masam Manis, Resipi Ikan Talapia Garing Bersos Limau
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Resipi Mudah & Sedap Ayam Masak Rose Ala Line Clear
Jika korang pernah makan di Restoran Line Clear Penang antara menu yang popular adalah Ayam Masak Rose.
Hari ini, kita kongsikan resipi ayam masak rose ala line clear daripada Mohd Rozmie. Boleh cuba masak sendiri kat rumah nanti.
AYAM MASAK ROSE ALA LINE CLEAR
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
1 rempah empat sekawan
1 helai daun pandan
1 biji bawang holland – beli online di sini
1 batang serai – beli online di sini
1 sudu teh serbuk jintan putih – beli online di sini
1 sudu teh serbuk ketumbar
½ sudu teh garam masala
100gm pes tomato dalam tin
100gm santan – beli online di sini
Gula
Garam
TONTON Mango Baked Cheesecake | Dapur Rasa Live
TONTON Kue Teow Goreng | Dapur Rasa Live
BAHAN KISAR A:
1 inci halia – beli online di sini
20gm cili kering – beli online di sini
40gm ulas bawang putih – beli online di sini
120gm bawang besar – beli online di sini
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
BAHAN KISAR B:
120gm tomato
80gm lobak merah – beli online di sini
10gm gajus
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA-CARA:
1. Seekor ayam saiz sedang dipotong 18. Bedakkan ayam dengan garam kunyit.
2. Panaskan minyak, goreng ayam terlebih dahulu selama 4 minit atau separuh masak dan ketepikan dulu.
3. Gunakan satu senduk lebihan minyak gorengan ayam tadi, tumis rempah 4 sekawan.
4. Masukkan bawang besar yang telah dipotong mayang. Tumis bawang sehingga layu. Masukkan daun pandan.
5. Kemudian masukkan bahan kisar A. Tumis sehingga bahan kisar A pecah minyak.
6. Bila bahan kisar A pecah minyak, masukkan bahan kisar B. Kacau sebati, masak selama 4 minit.
7. Masukkan pes tomato, kacau lagi. Bila bahan dah sebati elok, masa ini masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati.
8. Masukkan serai yang telah diketuk. Kemudian masukkan serbuk jintan putih dan serbuk ketumbar kacau lagi.
9. Masukkan ½ sudu teh garam masala. Saya beli garam masala saiz kecil di pasar. Selalunya ada jual di bahagian rempah.
10. Gaul sebati ayam, tutup kuali dengan tudung dan biarkan masak selama 10 minit dengan api yang kecil.
11. Selepas 10 minit, buka penutup kuali tambahkan santan dan gaul sebati. Perasakan garam dan gula secukup rasa.
12. Kemudian biarkan mereneh selasa 10 minit lagi supaya santan betul-betul masak.
Kredit resipi: Mohd Rozmie
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Ropa Inti Daging, Mudah Je Nak Buat Kuih Warisan Orang Terengganu Ni
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: