
Musim PKP ni jom kita berjimat, kalau teringin nak makan makanan yang biasa anda makan di gerai atau restoran memang tak boleh. Jangan biarkan selera terbantut, masak je sendiri, contohnya sup ekor, ramai sangka susah nak buat dan ambik masa nak buat. Kalau kena gaya dan anda kreatif sedikit, masakan susah pun jadi senang ye. Misalnya anda rebus siap-siap ekor atau tulang sehari sebelum atau tak sempat sediakan keesokan harinya frozenkan je dulu, bila free, tinggal masak je. Berikut dikongsikan resipi Sup Ekor Ala Thai
RESEPI SUP EKOR ALA THAI
BAHAN-BAHANNYA:
1 kilo ekor lembu | potong kecil, cuci bersih dan tis
3 sudu besar kicap sotong
3 sudu besar cili kisar
3 batang serai | titik
5 helai daun limau purut
2 biji bawang besar
15 tangkai cili padi | di belah dua
3 sudu besar minyak masak
2 biji limau nipis
3 biji tomato
CARA MEMBUAT:
- Tumis cili kisar dan masukkan serai yang telah di titik. Kacau sampai garing dan masukkan kicap sotong, kemudian masukkan air dan ekor lembu.
- Masak hingga ekor lembu empuk kemudian masukkan garam dan serbuk perasa.
- Masukkan cili padi,tomato dan bawang besar.
- Setelah itu masukkan jus limau,daun limaupurut, dan bolehlah diangkat.
- Sup sedia dihidangkan.
Kredit: resipi dapur kak chah
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Kuih Tepung Pasung Kuih Tradisional, Anak Muda Kena Warisi Ni .

Kuih tepung pasung atau kuih serunai ni sangat popular di pantai timur samada di Kelantan, Pahang dan Terengganu.
Bagi yang kurang mengenalinya ia dibuat daripada tepung beras, tepung gandum, gula Melaka @nisang, santan , tepung ubi dan dimasak berbalutkan kelongsong yang dibuat daripada daun pisang.
Sesuai dihidang sebagai sajian pagi atau petang. Wariskan kepada generasi anak muda, biar anak cucu kita dapat terus menikmatinya. Jom kita cuba resipi yang dikongsikan Tahrunnisah Jali ni
Tepung Pasung

.
Sediakan dahulu kelongsong daun pisang.. ukuran 14cm X 14cm.. layur atas api n baru buat bentuk kon mcm dalam video… pastikan bahagian bahawa kelongsong tu tertutup rapat sbb nanti nak masuk adunan taklah bocor nanti.
BAHAN-BAHAN :
Bahan Bahagian Bawah
2 sudu besar gula*
1 1/2 ketul nisan atau kalau takde boleh guna gula melaka *
1 2/3 cawan air (350ml)*
1 helai daun pandan disimpul*
40 gm tpg beras
20 gm tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
CARA MEMASAK :
Bahagian bawah :
1. Bahan bertanda * dididihkan dan ditapis. biarkan sejuk
2. Campurkan ke dlm adunan air gula, tpg beras, tpg ubi dan air kapur dan kacau sebati
3. Panaskan periuk yang mengandungi adunan di atas dan kacau hingga keluar wap dan sedikit kental). tutup api
Bahan Bahagian Atas
1 1/2 cawan santan pekat
2 1/2 sudu besar tpg beras
1 sudu besar tpg gandum
1 sudu kecil garam (anggaran)
1 sudu kecil gula

.
CARA MEMASAK :
Bahagian atas :
1. Campur kesemua bahan diatas dan didihkan atas api kacau sehingga sedikit kental.
2. Dah siap dua2 bahan ni… Kukusan dah dipanaskan kelongsong daun pisang tadi dimasukkan dlm lubang2 kukusan.. masukkan adunan bawah 3/4 penuh . kukus dlm 7 minit atau hingga ia masak
3. Dan masukkan pula bahagian atas dan kukus dlm 12-15 minit
Kredit Resepi : Tahrunnisah Jali
FB Resepi Hangat
10 Resipi Orang Bujang Yang Senang Dimasak & Rasanya Sedap

Buat orang bujang, kadang-kadang nak juga merasa masak sendiri di rumah kan. Selain boleh berjimat, boleh juga melatih diri untuk rajin memasak di dapur.
Resipi orang bujang yang dikongsi Mohd Nubli Kumkum Mohd Nor @ Uncle Nublikumz ini memang sangat mudah untuk dimasak. Rasanya pasti sedap!
KARI IKAN TANPA SANTAN

BAHAN-BAHAN:
Ikan (apa-apa jenis pun boleh)
3 sudu besar rempah kari
3 biji bawang merah | dihiris – beli online di sini
2 ulas bawang putih | dihiris – beli online di sini
Halba campur
Air asam jawa
1 biji tomato | belah 4
4 biji bendi
2 biji lada hijau/merah – beli online di sini
Daun bawang
Garam
2 tangkai daun kari
BAHAN KISAR:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris. Masukkan halba campur dan daun kari sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan bahan kisar dan rempah kari yang dah ditambah air. Masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa. Apabila kuah mendidih, masukkan ikan, tomato dan bendi. Perasakan dgn garam secukup rasa. Siap.
4. Sebelum dihidang, taburkan daun bawang serta hirisan lada merah/hijau.
KUEY TEOW GORENG UDANG

BAHAN BAHAN:
1 peket kuey teow
Udang | dibuang kulit
Kucai
Tauge
2 biji telur
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
BAHAN TUMBUK:
5 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
2 sudu besar cili kisar
BAHAN SOS:
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan tumbuk dengan cili kisar sampai pecah minyak. Masukkan semua bahan sos dan gaul rata. Masukkan sedikit air.
2. Masukkan udang dan kuey teow kacau sehingga rata. Ketepi sedikit kuey teow dan pecahkan telur.
3. Telur dikacau sehingga agak masak, baru digaul rata dengan kuey teow. Tabur tauge dan kucai. Kacau rata. Siap.
RENDANG SOTONG

BAHAN-BAHAN:
500gm sotong
Santan
2 sudu besar kerisik
Daun limau purut
Garam & gula secukupnya
Minyak masak
BAHAN KISAR:
20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
3 cm lengkuas
3 cm halia
2 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak.
2. Masukkan santan, kerisik, daun limau purut. Kacau sampai naik minyak.
3. Masukkan sotong. Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
4. Masakkan sekejap. Jangan terlalu lama nanti sotong akan liat. Siap.
KUPANG BERLADO

BAHAN-BAHAN:
Kupang
BAHAN KISAR:
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili merah
Daun sup | dipotong-potong
Garam
CARA MEMASAK:
1. Cuci kupang dan toskan. Tumis bahan kisar hingga harum. Masak hingga terbit minyak.
2. Masukkan kupang. Kacau sekali sekala hingga masak.
3. Tambah garam secukup rasa. Tabur hirisan daun sup. Siap.
AYAM MASAK BLACKPEPPER

BAHAN-BAHAN:
Ayam
Sos Tiram
Sos Kicap
Lada hitam (jenis serbuk yang kasar bukan lada hitam yang serbuk halus tu atau boleh guna yang biji tapi kena tumbuk bagi hancur dulu)
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 sudu bancuhan tepung jagung dicampur sedikit air
Garam & gula secukupnya
1 biji bawang besar
Daun bawang
CARA MEMASAK:
1. Perap ayam dgn sos tiram, sos kicap dan lada hitam. Kemudian goreng separuh masak.
2. Kalau malas, goreng je tak perlu perap dengan apa-apa. Kemudian angkat.
3. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam sampai naik bau.
4. Masukkan bancuhan air + sesudu kecil tepung jagung. Pastu masukkan ayam tadi dan gaul la biar jadi sekata.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Nak cair boleh tambah air, nak pekat tak perlu tambah.
6. Dah nak masak, tabur bawang besar. Tutup api dan tabur daun bawang. Siap!
IKAN BAKAR SAMBAL

BAHAN KISAR:
3 biji bawang besar
2 biji bawang putih
½ cm belacan
1 biji tomato
BAHAN-BAHAN:
Ikan (apa-apa ikan pun boleh)
Cili kisar
Daun pisang
3 biji atau lebih limau kasturi
Garam
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan cili kisar dan tumis sampai naik minyak. Masukkan garam dan perasa. Bila dah garing, angkat dan ketepikan.
2. Letak sedikit sambal atas daun pisang kemudian letak ikan. Tutup ikan dengan sambal sekali lagi dan balut ikan tu dengan daun pisang elok-elok.
3. Bakar ikan hingga masak. Perahkan limau sebelum dihidangkan.
AYAM BUTTERMILK

BAHAN-BAHAN:
2 ketul besar ayam, bahagian isi
½ tin susu cair
3 ulas bawang putih, hiris halus
½ biji bawang besar holland atau bawang besar biasa | potong dadu
4 sudu besar mentega
2 tangkai daun kari
4 biji cili padi
BAHAN UNTUK TEPUNG SALUTAN AYAM:
2-3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar serbuk kari
1 biji telur
Sedikit garam
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Potong dadu isi ayam, masukkan telur dan garam ke ayam dan gaulkan sebati.
2. Masukkan tepung, serbuk kari dan sedikit air. Gaul dan biar tepung menyaluti ayam. Perap selama 30 minit atau lebih.
3. Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
CARA BUAT BUTTERMILK:
1. Panaskan butter dalam kuali sehingga cair dan masukkan bawang putih, cili dan daun kari, tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan susu cair dan bawang besar. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi.
3. Masak sehingga kuah sedikit pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Siap.
BUBUR NASI AYAM GORENG

BAHAN-BAHAN:
1 ½ cawan beras
1 ½ inci halia | diketuk
1 kiub pati ayam
Sedikit garam
1 liter air
Ayam goreng
Lada merah
Daun bawang & daun sup
Sedikit minyak bijan (kalau ada)
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA MEMASAK:
1. Basuh beras bersih. Masukkan beras dan air dalam periuk. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit.
2. Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
3. Bubur bolehlah dihidang dengan potongan ayam goreng, bawang goreng, lada merah dan daun sup. Titiskan sikit dengan minyak bijan kalau ada. Siap.
AYAM PHAT PHET

BAHAN-BAHAN:
Ayam
1 batang serai
1 asam keping
4 helai daun limau purut
Garam
Gula
BAHAN KISAR:
5 biji cili padi
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 atau 2 batang serai
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan secawan air.
2. Masukkan serai dititik, asam keping, ayam, daun limau purut dan garam serta gula.
3. Gaul sekali sekala hingga ayam masak. Jika suka berkuah, boleh tambah air. Siap.
AYAM GORENG BERLADA

BAHAN-BAHAN:
½ ekor ayam
1 biji bawang besar | dihiris
1 biji tomato | dicincang dadu
2 sudu besar gula
1 – 2 sudu kecil garam
1 asam keping/air asam jawa
BAHAN KISAR/ TUMBUK KASAR:
10 batang cili merah
5 tangkai cili padi (optional)
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
CARA MEMASAK:
1. Ayam dilumur garam kunyit dan digoreng sehingga masak.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik minyak.
3. Masukkan tomato cincang dadu, air asam jawa atau asam keping, gula dan garam.
4. Masukkan ayam dan gaul rata. Masak sehingga ayam masak.
5. Taburkan hirisan bawang. Gaul seketika, Siap!
Kredit resipi: Mohd Nubli Kumkum Mohd Nor @ Uncle Nublikumz
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
2 Resipi Masak Sardin Cara Baru, Sesuai Jadi Lauk Musim Hujan
Hidangan Pencuci Mulut Durian Crepe, Sedap Makan Sejuk-Sejuk
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Tempe ‘Rosak’? Jangan Buang, Lelaki Ini Kongsi Cara Masak Tempe Coklat


Pernah tak anda terjumpa tempe yang sudah bertukar warna coklat ketika mengemas peti sejuk?
Mesti anda menyangka tempe tersebut sudah rosak, namun sebenarnya ia masih lagi selamat untuk dimakan.
Menerusi perkongsian daripada Izzat Ibrahim, sebenarnya, walaupun tempe dah rosak kecoklatan, masih boleh dibuat makan. Umminya belajar dengan orang Indonesia.
[KLIK DI SINI SERTAI PERADUAN MAGGI RASA]
Tempe kecoklatan itu tidak perlu dibuang. Sedang dalam tempoh kawalan pergerakan ni, kita makan apa yang ada. Kita sama-sama berusaha untuk #StayAtHome #DudukDalamRumah
Masa sedang masak ni Ummi sebut, “Kesian orang dulu-dulu, mereka susah. Walaupun dah rosak, mereka cuba tak buang. Selagi boleh dibuat makan, mereka akan makan apa yang ada.”
RESIPI CARA BUAT LAUK TEMPE ‘ROSAK’

BAHAN-BAHAN:
Tempe yang dah warna coklat-coklat
Bawang putih* – beli online di sini
Bawang merah* – beli online di sini
Cili padi* – beli online di sini

TONTON Dapur Rasa Live: Spageti Sos Rendang
TONTON Minit Ekspress: Bendi Tumis Telur
*Bertanda bintang semuanya ditumbuk.
*Tambahan: Boleh juga masukkan pedal, jantung dan hati ayam. Tak nak pun okay.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA-CARA:
1. Goreng tempe sehingga garing dan toskan. Ketepikan.

2. Tumis bahan yang sudah ditumbuk.


3. Masukkan organ dalaman ayam dan tunggu sampai garing.

4. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
5. Masukkan tempe. Siap!

Kredit resipi: Izzat Ibrahim
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Dijamin Sedap. Resipi Bendi Goreng Tumis Belacan Bersama Udang
Tanaman Tak Menjadi? Lelaki Ini Kongsi Petua Guna Racun Organik Buatan Sendiri Guna Cili Padi
Sedap & Lembut, Ini Cara Buat Har Gow @ Crystal Shrimp Dumpling
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:

