Kuih Seri Muka Pandan memanglah sedap dengan lemak santan dan lapisan atas berkrim dan rasa pandan yang enak. Tpi resipi ni ditambah gula merah dan sedikit kicap untuk memekatkan warna.

Resipi perkongsian dari Kak Ida ini boleh dicuba untuk minum petang atau masa sarapan pagi. Seri Muka yang terbaik lapisan atasnya lembut dan cair di mulut, sementara pulut dibawahnya padat dan kaya dengan rasa lemak santan.

SERI MUKA PANDAN GULA MERAH

Seri Muka Pandan Dengan Gula Merah, Beri Ekstra Ummph Pada Rasanya

BAHAN-BAHAN :

Bahan Lapisan Atas (loyang 12×12) :
2 cawan tepung gandum

  • 1 1/4 cawan santan
  • 3 cawan air
  • 1 cawan air pandan
  • 1 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula puteh
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1sudu besar tepung beras
  • Kicap pekat hitam secukupnya untuk gelapkan kueh
  • Secubit garam

CARA MEMASAK :

1. Gaul semua bahan-,tapiskan kemudian curah atas pulut kukus sampai masak..

Bahan Lapisan Bawah:

  • 3 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan
  • Sedikit pewarna hijau
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit jus pandan

CARA MEMASAK :
1. Pulut 3 cawan rendam dulu dlm 2 jam bersama pewarna hijau sikit kemudian tos kan pulut masukkan dlm loyang.
2. Kukus dlm loyang bersama santan ..air pandan sikit dan garam ,hingga masak.
3. Bila sudah masak pulut,tekat padat-padat padat2.
4. Kukus semula baru letak bahagian atas..

Seri Muka Pandan Dengan Gula Merah, Beri Ekstra Ummph Pada Rasanya

Kredit : Kak Ida
Via FB : 1001 Resepi Kuih Muih Tradisional Umie Saffiya

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI