![Untitled design - 2020-06-25T115053.428](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/06/Untitled-design-2020-06-25T115053.428.jpg)
http://www.rasa.my/sos-black-pepper-viral-memang-meleleh-liur/
Resipi Kuih Koci Pulut Hitam Leleh Terlajak Sedap & Tak Perlu Kukus
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Tauhu Fantasi Dengan Hanya Lima Langkah Mudah, Rasa Confirm Sedap
![Resipi Tauhu Fantasi Dengan Hanya Lima Langkah Mudah, Rasa Confirm Sedap](https://cdn.rasa.my/2022/05/tauhu-fantasi.jpg)
Resipi Tauhu Fantasi ini sangat lembut dan asyik bila dimakan. Bahan Tauhu Fantasi yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Sesuai untuk dimakan seisi keluarga dan pastinya digemari ramai. Ini resipi cara membuat Tauhu Fantasi seperti yang dikongsikan oleh Wan Kasmawati Wan Husain
RESIPI TAUHU FANTASI
BAHAN-BAHAN:
200 gm tauhu (dilenyek)
1 biji telur ayam
12 biji telur puyuh (direbus)
1 biji putih telur (dipukul)
50 gm lobak merah (disagat)
2 batang sosej (dicincang)
1 batang daun bawang (dihiris halus)
1/2 sudu kecil garam halus (secukup rasa) – beli online
1 sudu kecil lada hitam – beli online
*Minyak masak untuk menggoreng
Hiasan:
Cili padi merah
Daun ketumbar
CARA MEMBUAT:
1. Satukan semua bahan, kecuali putih telur. Gaulkan sebati.
2. Sudukan adunan k edalam acuan kuih lompang, dan letakan sebiji telur puyuh dan tekan sebahagian telur ke dalam.
3. Kukus selama 15 minit. Keluarkan tauhu dari acuan.
4. Panaskkan minyak. Celupkan tauhu ke dalam putih telur yang telah dipukul.
5. Gorengkan hingga keperangan. Angkat dan toskan.
6. Hidang Tauhu Fantasi semasa panas. Sedap dicicah bersama sos cili Thai atau pun sambal kicap.
Sumber kredit: Wan Kasmawati Wan Husain
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Crispy Di Luar Cair Di Dalam, Kuih Nan Gua Bing Hanya Guna 3 Bahan
Sedap & Mudah. Resipi Ikan Bakar Asam Jawa Ni Memang Kena Cuba!
Resipi Tempoyak Kacau Daun Kayu Paling Mudah, Ratah Macam Tu Je Pun Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Kuih Boko Ubi Kayu Gula Merah Legend Guna Sukatan Cawan
![Resipi Kuih Boko Ubi Kayu Gula Merah Legend Guna Sukatan Cawan](https://cdn.rasa.my/2023/02/Untitled-design-2023-02-24T114225.549.jpg)
Suka makan Kuih Tepung Boko Ubi Kayu Gula Merah? Seperti yang kita tahu, nak buat kuih ini memerlukan kita memarut ubi kayu hingga halus. Lenguh tangan. Namun sangat berbaloi segala kepenatan tu bila makan kuih yang sedap. Nak cuba? Opah Mas Cotek ada kongsikan resipi serta cara-caranya. Sangat sesuai dijadikan hidangan keluarga. Malah jika diletak dalam bekas-bekas kecil seperti di bawah ini, ia boleh dijadikan sebagai buah tangan untuk sebarang majlis keraian malah boleh juga dijadikan produk jualan. BOleh juga menggunakan loyang. Ikut kesesuaian. Berbaloi kan? Jom tengok resipi.
CARA MUDAH BUAT KUIH BOKO UBI KAYU GULA MERAH LEGEND
BAHAN BOKO UBI (LAPISAN BAWAH):
- 3 cawan ubi
- Pati ubi yang mendap
- 3 cawan air
- 1 cawan gula merah – beli online disini
- 1/2 cawan gula pasir atau ikut manis yang disukai – beli online disini
- 2-3 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1.Parut ubi kayu, perah kemudian baru disukat sebanyak 3 cawan. Ambil sekali pati yang mendap dari perahan tadi. Airnya dibuang.
2.Satukan gula merah, gula pasir, air dan pandan. Masak sehingga larut,
3.Kemudian tapi. Sejukkan larutan gula terlebih dahulu.
4.Setelah sejuk, tuang ke atas parutan ubi. Masukkan juga pati ubi kemudian gaul semua bahan hingga rata.
5.Masukkan adunan ke dalam bekas-bekas kecil, kemudian kukus selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan terlebih dahulu.
BAHAN LAPISAN ATAS:
- 1/2 cawan tepung beras – beli online disini
- 4 cawan santan – beli online disini
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Satukan kesemua bahan di dalam periuk dan sebatikan.
2.Masak guna api sederhana hingga adunan pekat dan meletup-letup.
3.Adunan haruslah sentiasa dikacau untuk mengelakkannya berketul.
4.Tuang adunan ke atas boko ubi tadi. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Jom Buat Lepat Ubi Kayu, Rasa Lemak Manis Sungguh Mengasyikkan!
![Jom Buat Lepat Ubi Kayu, Rasa Lemak Manis Sungguh Mengasyikkan!](https://cdn.rasa.my/2022/12/GKkfDaSx-cover-lepat.jpg)
Lepat ubi adalah salah satu kuih masyarakat Melayu yang masih disukai hingga ke hari ini. Aroma ubi kayu berama gula melaka ditambah dengan aroma daun pisang dan daun pandan sangat mengimbau suasana kampung halaman.
Dinikmati bersama kopi o panas, sudah semestinya menjadikan hari yang dilalui begitu sempurna. Jom kita lihat resipinya yang dikongsikan oleh Nurul Jannah di facebook Rasa Share Resipi.
LEPAT UBI KAYU LEMBUT BERLEMAK
BAHAN-BAHAN
670 gram ubi kayu parut
1 1/2 cawan gula merah thai
1 1/2 cawan air
2 helai daun pandan
2 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam
1/2 cawan santan pekat (jenama Kara)
Daun pisang secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Lap daun pisang dan sapukan dengan sedikit minyak masak supaya kuih tidak melekat pada daun pisang selepas siap masak nanti.
2. Parut ubi kayu dan masukkan dalam bekas besar.
3. Perah ub kayu parut. Buang airnya. Kalau tidak dibuang, lepas ubi akan jadi pahit.
4. Selepas perah, timbang ubi kayu tadi seberat 670 gram. Ketepikan sebentar.
5. Masak air gula. Dalam kuali, masukkan gula merah Thai, air, daun pandan, gula pasir dan garam. Masak dengan api sederhana. Kacau selalu sehingga gula larut dan air gula jadi agak pekat. Tutup api dan tapi air gula ini.
6. Tuangkan air gula ini ke dalam mangkuk berisi ubi kayu parut tadi. Gaul supaya air gula sebati dengan ubi kayu parut.
7. Masukkan pula santan. Gaul lagi supaya sebati.
8. Ambil sekeping daun pisang. Letakan dua sudu adunan ubi kayu parut. Lipat daun pisang kemas-kemas.
9. Ulang sehingga habis adunan ubi kayu habis. Susun lepat dalam periuk pengukus.
10. Kukus selama 25 minit. Pastikan air kukusan dan betul-betul mendidih barulah diletakkan lepas ubi. Siap!
Selamat mencuba!
Nak lihat lebih detail teknik memasak dan membungkus lepat ubi kayu, boleh tonton video di bawah.
https://youtu.be/LCf6s-sIo0o