Tak semestinya tunggu raya , baru boleh menikmati biskut. Biskut semperit susu ni kalau dah teringin , bila bila masa pun boleh membuatnya. Boleh la buat untuk kunyah-kunyah depan televisyen dengan anak-anak.
Pulut kuning sentiasa menjadi pilihan jika ada jamuan istimewa bersama keluarga mahupun jiran tetangga.
Lebih-lebih lagi, jika dimakan dengan rendang ayam yang pekat dan sedap. Tetapi jika dibuat untuk meniaga, kenalah rasanya sedap dan tahan lama.
Menerusi perkongsian di Facebook, Salmiah Baharom bermurah hati berkongsi cara untuk menyediakan pulut kuning dan rendang ayam. Malah ini resepi yang sama digunakan untuk buat jualan.
CARA BUAT PULUT KUNING
BAHAN-BAHAN:
1kg beras pulut | cuci dan rendam dengan serbuk kunyit minimum 4 jam sebelum kukus – beli online di sini 3 helai daun pandan ½ kg santan pekat – beli online di sini Garam 1 sudu gula
1. Kukus beras pulut yang dah direndam bersama daun pandan. Sementara pulut masak, panaskan santan dengan api yang perlahan. 2. Kacau jangan berhenti untuk elakkan santan mendidih dan berketul (tak perlu masak sampai mendidih, cukup setakat panas untuk elakkan santan cepat basi dan pulut tahan lebih lama) 3. Masukkan garam dan gula.
1) Fungsi gula bukan untuk memaniskan tapi lebih kepada untuk menyeimbangkan rasa. 2) Lebihkan sikit garam di dalam santan sebab kalau garam setakat ngam-ngam rasanya, bila dah gaul dengan pulut jadi kurang rasa masinnya.
1. Kisar bahan yang bertanda * . Panaskan minyak dan tumis rempah 3 sekawan. 2. Masukkan bahan kisar. Masak sampai naik minyak. Masukkan santan dan kerisik (tambahkan air panas sikit). 3. Bila dah mendidih, masukkan ayam yang dah digoreng. Masukkan daun kunyit, garam dan perasa. Masak sampai kuah menjadi pekat.
Biasa kalau nak makan dim sum akan beli saja. Sedap juga dicicah dengan sos. Bila dah suka boleh saja buat sendiri. Mudah saja pun buat dim sum. Letak isi ayam di dalamnya memang enak sekali.
DIM SUM AYAM
Bahan-bahan:
Bahan untuk kulit:
Cara membuat:
1.Campurkan isi ayam(cincang/tumbuk) biar halus, tepung jagung,lobak merah,cili besar (cincang),telur, lada hitam,garam,ajinomoto secukupnya. Gaul hingga sebati.
Tekak terasa nak makanan kek yang masam-masam manis? Boleh cuba buat kek minyak sunquick. Jika anda tak pernah makan, cubalah buat di rumah. Sedap tak terkata. Ini resipi yang dikongsi oleh Nur Balqis. Mudah sahaja caranya. Selamat mencuba.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan ovelet dan susu pekat.
3. Kacau sebentar dan masukkan pati sunquick.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
5. Masukkan minyak dan gaul lagi.
6. Bahagikan kepada dua bahagian dan masukkan pewarna oren pada satu bahagian.
7. Sapu minyak pada acuan.
8. Panaskan kukusan dan masukkan adunan berselang-seli mengikut warna.
Daging Goreng Bollywood Style yang menggoda selera dengan rasa manis, pedas dan rempah yang padu. Resipi mudah, bahan ringkas dan sesuai dimakan bersama nasi panas.