Kek legend atau kek orang lama yang mengembalikan memori dulu. Aroma dan warna-warni parutan kelapa menambahkan lagi kesedapan kek.
KEK KELAPA
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan marjerin
- 1/2 cwn gula kastor
- 3 biji telur
- Esen ros
- 1 sudu susu pekat
- 1 cawan 1/2 tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 cawan kelapa kering
- Pewarna merah/hijau/ kuning
CARA MEMASAK:
- Putar marjerin dan gula kastor sehingga kembang
- Masukkan telur Dan putar lagi
- Masukkan esen ros & susu pekat putar sekejap
- Ayak tepung, baking powder & soda bikarbonat
- Kaub balik adunan.
- Masukkan kelapa kering yang sudah diwarnakan
- Kaub balik adunan.
- Masukkan dalam Loyang yang di griskn dengam marjerin.
- Bakar 170° selama 60minit (ikut oven masing-masing)
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Juju Minhad
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Muffin Mudah & Gebu Sedap Dari Adriana Cakes House. No 3 Tu Resipi Asas Muffin.
Rasa sama macam kek, tapi comel dan mudah dimakan di mana jua. Itulah kelebihan muffin. Gebu dan lembut, makanan kegemaran kanak-kanak dan juga dewasa.
Cuti hujung minggu ni bolehlah cuba resepi Norhayati Ahmad dari Adriana Cakes House ini. Gerenti sedap dan gebu.
KEK MUFFIN COKLAT
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 1 cawan minyak jagung
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan serbuk koko | diayak
- 1 cawan gula kastor
Bahan B:
- 1 cawan tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
- 1 sudu teh soda bikarbonat | diayak
- 1 sudu teh esen vanilla
- 3 biji telur saiz A
Bahan buttercream coklat :
- 100 gm krimwell
- 100 gm shortening
- 1-2 cawan gula aising (manis ikut kesukaan masing masing)
- Pewarna jika perlu
- ½ cawan non dairy whipping cream (dipukul hingga kental)
- Sedikit perasa coklat/ pes coklat
CARA MEMASAK :
1. Ayak Bersama tepung, baking powder & soda bikarbonat. Asingkan.
2. Dalam mangkuk, satukan semua bahan A. Masak sebentar di atas api perlahan dan kacau sebati. Biarkan sejuk sebentar.
3. Dalam satu bekas lain, dengan menggunakan mixer, putarkan telur sehingga gebu, kemudian masukkan esen vanilla dan putar lagi.
4. Masukkan adunan coklat tadi ke dalam adunan telur dan putar sehingga adunan sebati.
5. Masukkan tepung yang telah di ayak dan putar sebati.
6. Isi ke dalam cawan muffin sebanyak 2/3 penuh. Bakar pada suhu 170 darjah (api atas dan bawah) selama 25 minit.
7. Setelah masak, sejukkan di atas redai, kemudian boleh di hias menggunakan krim buttercream.
Topping buttercream coklat :
Satukan semua bahan dan pukul hingga sebati. Masukkan whipping cream dan perasa coklat dan gaul sebati. Masukkan dalam beg piping, sedia untuk digunakan.
Saiz hidangan: 20 biji kek cawan
Waktu memasak: 45 – 50 minit
Keistimewaan: Kek cawan kaya dengan rasa coklat dan koko
Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF : Kek coklat ini lembut dan lembut teksturnya.
KEK MUFFIN VANILLA
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek :
- 1 1/4 cawan tepung kek | diayak
- 1 1/4 sudu teh serbuk penaik
- 1/2 sudu teh baking soda @ soda bikarbonat
- 1/2 sudu teh garam
- 2 biji telur telur
- 3/4 cawan gula kastor
- 1 1/2 sudu teh esen vanilla
- 1/2 cawan minyak jagung
- 1/2 cawan buttermilk (atau 1/2 cawan susu campur 1/2 sudu teh cuka atau jus lemon dan ketepikan selama 5 minit sebelum digunakan)
Bahan butter cream:
- 100 gm krimwell
- 100 gm shortening
- 1-2 cawan gula aising (manis ikut kesukaan masing masing)
- Pewarna jika perlu
- ½ cawan non dairy whipping cream (dipukul hingga kental)
CARA MEMASAK :
1. Panaskan oven pada suhu 170C.
2. Di dalam mangkuk, satu dan ayakkan tepung kek, serbuk penaik, baking soda dan garam. Ketepikan.
3. Di dalam mangkuk pengisar elektrik, putar telur selama 10-20 saat. Masukkan gula dan terus putar dengan menggunakan kelajuan sederhana selama 30 saat. Masukkan vanila dan minyak dan putar lagi
hingga sebati.
4. Kurangkan kelajuan, masukkan campuran tepung diikuti separuh dari susu, tepung dan susu lagi. Kacau sebati.
5. Adunan agak cair. Tuang ke dalam kertas acuan muffin sebanyak 2/3 penuh. Bakar selama 15-18 minit.
6. Setelah masak, sejukkan di atas redai sebelum di hias.
Buttercream:
1. Satukan semua bahan dan pukul hingga sebati. Masukkan whipping cream dan gaul sebati. Masukkan dalam beg piping dan sedia untuk menghias kek cawan.
Saiz hidangan: 16 biji kek
Waktu memasak: 20 minit
Keistimewaan: Kek vanilla yang lembut dan gebu
Anggaran kos: RM15
INFO CHEF : Kek vanilla yang sedap dimakan ‘plain’ walau tanpa ramuan tambahan seperti kekacang atau buahan beri.
Yang dibawah ini pula resipi asas membuat muffin. Jika anda suka yang ‘plain’ sahaja inilah resepi mudahnya.
PLAIN MUFFIN
Bahan-bahan :
- 2 cawan tepung gandum | diayak
- 1 1/4 sudu teh serbuk penaik | diayak
- 1/2 sudu teh garam
- 2 sudu makan gula kaster
- 1 biji telur (saiz A) | dipukul ringan
- 1 cawan susu
- 1/4 cawan mentega yang telah dicairkan
CARA MEMASAK :
1. Panaskan oven ke suhu 190 darjah Celcius.
2. Griskan dulang acuan muffin.
3. Campurkan tepung gandum, serbuk penaik, garam dan gula di dalam mangkuk.
4. Masukkan telur, susu, dan mentega, kacau rata, larutan bater ini tidak cair.
5. Sudukan ke dalam dulang pembakar muffin, isikan 2/3 sahaja untuk ruang mengembang.
6. Bakar selama 20-25 minit.
TERIMA KASIH : ADRIANA CAKES HOUSE. FB: Adriana Cake & Cookies, IG : Adriana_cakeshut
Kredit foto & resipi Plain Muffin : Epicurious.com
Kek Majerin Cantik Kejadiannya. Jom Tuang Adunan Ikut Cara Ni.
Nak kek cantik kena sabar masa menuangkan adunannya. Tuang sikit-sikit baru cantik kejadiannya. Lepas tu lorekkan di atasnya, baru cantik kejadian kek majerin tu.
Apa pun kita tengok resipi dari Puan June Ahmad. Siap tunjuk cara tuang. Kata June resipinya sama sahaja dengan Soft Butter Cake cuma dia tukar majerin, salah satu adunan (lapisan tu) boleh letak serbuk koko biar rasa coklat sedikit.
KEK MAJERIN
.
BAHAN-BAHAN :
250gm mentega @ majerin
1 cwn gula kastor (xsuka manis blh kurangkan sikit)
4 biji telur gred A
2 cwn rata tepung naik sendiri (kalau tepung gandum tambah 1st membukit baking powder)
1/2 cwn susu cair
1 penutup botol esen vanila
CARA MEMASAK :
- Pukul majerin dengan gula. Lebih kurang 12 minit.
- Masukkan esen vanila dgn telur satu persatu, pukul perlahan (setiap kali masukkan telur, pukul 1 minit)…
- Masukkan tepung naik sendiri dan susu cair berselang seli sambil kaup balik adunan guna senduk.
- Bahagi adunan kpd 4 bahagian, warnakan ikut suka.
.
- Lenserkan loyang size 7@8 dan letak baking paper.
- Ceduk adunan dgn sudu, tompokkan je dlm loyang @ belang2kan,buat sampai habis.
.
.
.
.
.
3. Bakar selama 50 minit @ hingga masak…
4. Api atas dan bawah, suhu 160-170c. (oven haruslah panaskan 10 minit terlebih dahulu sebelum bakar kek)…
.
Selamat Mencuba!
Kredit resipi & foto : FB June Ahmad
TENGAH MENCARI PERALATAN PERKAKAS MASAK DAN DAPUR TERBAIK, JOM KLIK DI SINI, BELI ONLINE AJE,
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Buat Sendiri Ferrero Cookies Yang Sedap Ini, Mudahnya.
Bila sesuatu makanan tu rasa sedap, anda mesti terdetik untuk cuba buat sendiri bagi dapatkan kepuasan menikmati keenakannya, cookies ini antara biskut raya premium yang akan jadi rebutan dan pilihan ramai tetamu anda. Oleh itu jangan abaikan cookis ini ye. Resipi RASA dah kongsikan di sini, anda hanya perlu sediakan bahan dan buat je, mudahkan.
FERRERO COOKIES
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
3/4 cawan gula kastor
1/2 cawan serbuk badam
1/2 cawan susu tepung
1 cawan nestum dikisar menjadi serbuk
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan tepung beras
2 cawan tepung | jika doh lembik sangat tambah sedikit tepung
Kacang Hazelbut secukupnya | dipanggang
Kacang badan nib secukupnya | dipanggang
Coklat Beryl’s Milk compound secukupnya | dicairkan
CARA MEMBUAT:
- Pukul mentega dengan gula asal kembang, masukkan serbuk badan, susu tepung, nestum kisar, tepung jagung dan tepung beras.
- Kacau rata dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga doh sebati dan boleh digentel dengan elok.
3. Bentukkan bulat doh, masukkan kacang hazelnut di dalamnya sebiji. Bulatkan semula dan bakar hingga masak dan sedikit garing (untuk rangup)dalam ketuhar yang telah sedia dipanaskan pada suhu 160-170C selama 20 minit, ikut jenis ketuhar anda.
4. Sejukkan, sementara itu cairkan coklat, masukkan kacang badan nib dalam coklat.
5. Tutup api dan celupkan biskut di dalam coklata dan letakkan dalam papercup.
6. Biar hingga keras atau letak dalam freezer sekejap.
7. Simpan dalam bekas kedap udara apabila sejuk.
Kredit : faizah adzmi MAHI