Dah lama tak menerap biskut. Boleh juga buat kudapan untuk makan bersama keluarga atau hadiah untuk ibu mertua. Boleh ikut resipi ini dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah. Dah pandai nanti bolehlah buat jualan.
NESTUM CRUNCHY COOKIES Bahan-bahan: 250g buttercup 1 cawan gula kastor-BELI ONLINE DI SINI 2 1/2 cawan tepung gandum }-BELI ONLINE DI SINI 1/2 cawan tepung jagung } ayak-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil baking powder } 1 biji telur 1 sudu kecil esen vanilla 1 cawan nestum Ceri merah / hijau untuk hiasan } optional
Cara membuat: 1.Adun butter dan gula hingga kembang. 2.Masukkan telur dan esen vanilla, adun sebati. 3.Off mixer, masukkan bahan-bahan ayak dan nestum, kacau sebati sehingga jadi doh, tak melekat di tangan. * kalau doh lembik, letak sedikit tepung gandum.
4.Tekap dengan acuan yang digemari dan gentel dan susun atas baking tray. 5.Hias dengan hirisan ceri merah. Bakar pada suhu 160°c 20 -25 minit atau sehingga masak , bergantung oven masing-masing.
Bagi puan-puan yang gemar membuat kek, boleh cuba resipi Kek Span Coklat perkongsian saudari Imah Rahman ni. Sangat mudah dan hasilnya memang mengagumkan. Sangat berbaloi untuk dicuba.
RESIPI KEK SPAN COKLAT TERLAJAK GEBU
.
BAHAN A:
5 biji putih telur
1/2 cawan gula kastor
1 sudu teh cream of tartar
CARA-CARA: 1. Putar putih telur hingga berbuih. Kemudian masukkan gula dan cream of tartar. Pukul sehingga kental dan bertanduk. Ketepikan sebentar
BAHAN B:
5 biji kuning telur
1 biji telur
3/4 cawan tepung kek
1 sudu makan serbuk koko
1/4 cawan minyak jagung
1/4 cawan susu cair
Secubit garam
1 sudu teh perisa coklat/coklat emulco
1 suduteh esen vanilla
CARA-CARA: 1. Pukul sebati hingga berkrim
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu160°c.
Lapik loyang dengan baking paper dan sapu dengan majerin.
Masukkan bahan A sedikit demi sedikit ke dalam bahan B. Sebatikan dengan mengaup balikkan adunan hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 70 minit menggunakan kaedah double boiler.
Nota: Kek ini lebih sedap dimakan bila disimpan dalam peti sejuk.
Apa menu minum petang anda hari ini? Sesekali lidah terasa nak makan dessert yang mudah dan disukai ramai. Boleh cuba buat Cheesekut Coklat Nestum hasil perkongsian saudari Izanizawati Ismail.Hanya menggunakan bahan-bahan yang mudah. Dessert ni tak boleh makan banyak sekali hadap sebab muak. Dapat sepotong pun dah puas rasanya.
Cheesekut Coklat Nestum
Bahan-bahan:
1 paket Cream Craker HupSeng (guna deluxe cracker lebih afdal)
250gm Cream Cheese
1 paket Nestum original
1 tin susu cair
1 cawan krimer manis coklat SAJI
1/2 cawan gula kastor (lebihkan jika suka manis)
5 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil esen vanilla
Cara membuat:
Pukul cream cheese, krimer manis coklat SAJI, gula kastor dan esen vanila hingga kembang.
Masukkan 3 sudu besar serbuk koko yang diayak terlebih dahulu dan pukul hingga sebati.
Masukkan 3 sudu besar susu cair dan kacau guna spatula. (Susu cair dimasukkan kerana adunan cream cheese sedikit kental kerana ditambah serbuk koko. Lebihkan susu cair jika suka cheese meleleh)
Panaskan susu cair dan tambah 2 sudu besar serbuk koko (supaya serbuk koko senang larut). Tapis jika perlu dan sejukkan sebentar.
Tuangkan susu cair tadi dalam bekas supaya senang untuk dicelup. Celup cracker satu persatu dan susun dalam loyang. Sudukan 4 sudu besar cream cheese dan ratakan. Taburkan nestum secukupnya. Ulang langkah hingga habis.
Sejukkan dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong.