Siapa kata menu untuk diet tak sedap? Salah ye, banyak je menu sedap yang boleh diolah semula ikut cita rasa. Asalkan anda tahu kalori yang perlu diambil dan menggunakan cara memasak yang sihat. Berikut RASA bawakan dua resipi menu sihat yang pantas disediakan dan sihat.
SANDWICH PESTO AYAM
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 cawan daun ketumbar
1 ulas bawang putih
15gm daun pudina
1 sudu makan kacang tanah, dibakar
1/3 cawan minyak zaitun
Garam dan lada hitam secukup rasa
1/4 cawan keju cheddar
1 biji limau nipis | diambil jus
2 keping dada ayam | direbus dan dicarik
1 buku roti Perancis
1 biji tomato | dihiris
3 helai daun salad | dihiris
CARA MEMASAK:
Kisar daun ketumbar, daun pudina, bawang putih dan kacang secara kasar.
Masukkan minyak zaitun secara sedikit demi sedikit secara perlahan-lahan. Kisarkan sehingga lumat.
Perasakan dengan garam, limau nipis dan lada hitam secukupnya.
Masukkan pesto ke dalam mangkuk berisi isi ayam. Gaul rata.
Potong roti Perancis dan susun daun salad serta tomato dengan secukupnya.
Sudukan pesto ayam. Sedia untuk dinikmati.
WRAP CAPATI KAMBING MASALA
Ads
BAHAN-BAHAN:
5-6 kepingan daging kambing (lamb chop)
250ml santan
Kepingan tortilla secukupnya
5 helai daun salad | dihiris
Sedikit daun ketumbar | dihiris
2 biji tomato | dihiris
Air secukupnya
BAHAN REMPAH:
2 sudu makan serbuk jintan putih
2 sudu makan serbuk ketumbar
2 sudu makan serbuk paprika
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam masala
1 sudu teh serbuk pala
2 sudu makan puri tomato
BAHAN TUMIS :
Ads
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
2 biji bawang besar | dipotong dadu
2 biji buah tomato | dicincang
3 inci halia | ditumbuk lumat
6 ulas bawang putih | ditumbuk lumat
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Bagi menyediakan sos masala, panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis serta buah pelaga sehingga naik bau. Kemudian masukkan bawang besar dan kacau perlahan sehingga garing.
Masukkan halia dan bawang putih yang telah ditumbuk. Kacau perlahan sehingga garing. Seterusnya masukkan bahan rempah dan sedikit air. Kacau perlahan sehingga pecah minyak.
Seterusnya masukkan puri tomato. Kacau lagi sehingga pecah minyak.
Akhir sekali masukkan santan. Kacau sehingga kuah pekat. Tutup api.
Sapukan sedikit kuah masala yang dimasak tadi ke atas kepingan kambing dan panggang hingga masak.
Ambil dagingnya, letakkan di atas tortilla. Taburkan hirisan salad, daun ketumbar dan tomato. Sudukan sedikit sos masala. Gulung kemas dan hidangkan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Enam jenis resepi bakeri dan pasteri istimewa menemui pembaca kali ini memang gebu dan enak. Muffin, quiche, kek, mousse dan apple crumble sesuai dinikmati sebagai hidangan petang yang menyelerakan.
Esksekutif Chef Sakiya Hamid (duduk)
Jom cuba resepi istimewa dari barisan tenaga Chef hebat diketuai oleh Eksekutif Chef Sakya Hamid dari Summit Hotel Subang USJ dan Summit Hotel KL City Centre ini.
1. WHITE CHOCOLATE PANDAN MUFFIN
BAHAN -BAHAN :
4 biji telur
300gm gula kaster
200ml susu UHT
250gm mentega yang telah dicairkan
30gm serbuk penaik | diayak
450gm tepung gandum | diayak
Cip coklat putih | secukupnya
1 sudu makan esen vanilla
Beberapa titik perisa @ esen pandan
Beberapa titik pewarna hijau
CARA MEMASAK :
1. Pukul gula kaster dan telur hingga sebati dan kembang. 2. Masukkan esen vanilla dan kacau hingga sebati. 3. Masukkan mentega yang telah dicairkan. 4. Kemudian masukkan bahan-bahan kering dan gaul. 5. Susunkan acuan kertas cup cake di dalam dulang pembakar dan tuangkan adunan ke dalamnya. Hiaskan dengan coklat cip putih di atasnya. 6. Panaskan oven pada suhu 190 darjah Celcius selama 10 minit. 7. Masukkan dulang pembakar dan bakar lebih kurang 20 minit.
2. SUMMIT APPLE CRUMBLE
BAHAN-BAHAN : Bahan untuk kulit pastri :
240gm tepung gandum | diayak
170gm mentega sejuk | dipotong kecil
2 sudu makan gula aising
4 sudu makan air ais
Bahan Inti:
5 biji epal hijau (Granny Smith)
1 biji parutan kulit lemon
Secubit garam
2 sudu makan mentega
100gm gula perang
Secubit serbuk kulit kayu manis
2 sudu makan tepung jagung
Bahan Crumble :
75gm tepung gandum
35gm mentega tanpa garam
35gm gula
35gm cip coklat
CARA MEMASAK : Cara membuat pastri : 1. Mula -mula gaulkan tepung dengan gula aising. 2. Masukkan mentega dan gaul semula menggunakan spatula sehingga tekstur seperti serbuk roti 3. Campurkan air ais sesudu demi sesudu dan gaul rata dengan menggunakan spatula sehingga ia menjadi doh. 4. Masukkan doh kedalam plastik dan simpan di dalam peti ais selama 30 minit. Cara membuat inti : 1. Epal dibuang kulit dibuang kulit dan biji dan kemudian dihiris nipis 2. Ketepikan. Panaskan gula dan mentega di atas api sederhana,, kacau rata. 3. Masukkan hirisan epal. Gaul rata 4. Masukkan garam. serbuk kayu manis dan tepung jagung. 5. Kacau hingga epal lembut dan kuahnya pekat. 6. Padamkan api, angkat dan biarkan sejuk. Cara membuat crumble : Gaulkan mentega, tepung dan gula sehingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan chip cokelat dan gaul rata Cara membuat : 1. Panaskan ketuhar pada suhu 220 Celcius 2. Sediakan acuan. 3. Keluarkan doh pastri dari peti sejuk 4. Canai doh pastri menjadi nipis dengan ketebalan 5mm 5. Alihkan kedalam acuan. Kemaskan tepinya dan buangkan lebihan pastri di tepi.. 6. Masukkann inti ke dalam hingga penuh. Tinggalkan sedikit hirisan epal sebagai hiasan 7. Tutupkan di atasnya dengan crumble. 8. Hiaskan dengan baki hirisan apple 9. Bakar pai selama 15 minit pada suhu 220 darjah Celcius. 10.Kemudian turunkan suhu kepada 190 Celcius dan bakar selama 45 minit hingga berwarna perang.
3. SUMMIT DELIGHT CHOC MOIST CAKE
BAHAN- BAHAN :
150ml susu UHT
20gm mentega
250ml susu segar
250ml susu pekat manis
310gm tepung kek | diayak
1 sudu teh serbuk penaik | diayak
1 sudu teh soda bicarbonat | diayak
200 gm serbuk koko | diayak
300gm serbuk coklat gelap | diayak
4 biji telur
CARA MEMASAK : 1. Campurkan terlebih dahulu susu segar, susu pekat manis, susu UHT dan mentega ke dalam periuk. Masak kesemua bahan-bahan hingga cair larut, menggunakan haba yang rendah dan perlahan dalam suhu terkawal.Ketepikan 2. Kemudian campurkan bahan yang diayak iaitu tepung, serbuk koko, serbuk coklat gelap, serbuk penaik dan soda bicarbonat dengan sekata, dan gaulkan. Masukkan campuran ini sedikit demi sedikit dalam adunan larutan susu tadi. 3. Pukul empat biji telur hingga kembang di bekas yang lain, dan kemudian dicampurkan dalam adunan ini sediki demi sedikit. Gaul hingga sekata 4. Tuangkan ke dalam tin pembakar kek. 5. Sediakan pengukus, pastikan air sudah mendidih baru masukkan tin pembakar kek . 6. Kukus kek coklat lembab selama sejam.
4. CHOCOLATE GETO MOUSSE
BAHAN-BAHAN :
1 cawan whipped cream
2 biji telur | diasingkan kuning dengan putih telur
5 sudu makan gula kaster
250gm coklat masakan
1 sudu makan mentega
1/2 sudu teh serbuk Nescafe | bancuh dgn sedikit air
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK : 1. Pukul whipped cream menggunakan whisker/mixer sampai bertanduk. 2. Dalam bekas yang lain yang lain, masukkan kuning telur dan gula. 3. Kacau sampai telur bertukar jadi cerah sikit. Dalam 3-4 minit. 4. Dalam bekas yang lain lagi, cairkan coklat masakan bersama mentega dengan menggunakan teknik double boiler. 5. Lepas coklat sudah cair, masukkan serbuk nescafe yang sudah dibancuh dengan air. 6. Masukkan adunan kuning telur tadi ke dalam adunan coklat dan masukkan esen vanilla. Kacau sampai sebati dan panaskan kembali adunan tersebut guna kaedah double boiler. 7. Kejap sahaja, angkat dan ketepikan. 8. Pukul putih telur dalam bekas lain sehingga bertanduk/kembang. 9. Akhir sekali, gabungkan kesemua adunan (whipped cream,coklat dan putih telur). 10. Kacau adunan sehingga sebati, jangan terlebih kacau supaya tekstur mousse tidak hilang. Masukkan adunan ke dalam bekas yang sesuai. 11. Sejukkan mousse dalam peti sejuk selama 4-5 jam atau semalaman. Sedia dimakan.
5. LAWAWA SEAFOO QUICHE (prawn Quiche)
BAHAN BAHAN
5 keping kulit popia | dipotong 12
200gm udang
50gm tepung
20gm mentega
20gm bawang merah
200gm ‘heavy cream’
10gm lada hitam
10gm cendawan butang | dimayang
20 gm keju
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : Cara masak inti quiche : 1. Cairkan mentega dalam kuali. 2. Masukkan bawang yang dimayang dan cendawan butang, 3. Kemudian masukkan tepung dan udang dan biarkan seketika. 4. Masukkan pula heavy cream, garam dan juga lada hitam. 5. Biarkan sehingga sebati dan agak pekat. Padamkan api. Cara membuat acuan quice : 1. Potong kulit popia menjadi 12 bahagian. 2. Lalu disusun dalam acuan muffin 3. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah Celcius, dan bakar selama 10 minit 4. Apabila acuan sudah masak, masukkan inti yang sudah sejuk tadi. 5. Letakkan keju dan udang diatasnya, dan bakar semula kira-kira 5 minit dalam oven. 6. Sajian siap dihidang
6. FRAGRANT COCONUT COOKIES
BAHAN-BAHAN :
300gm mentega
300gm tepung gandum | diayak
100gm gula pasir
100gm kepala parut | telah digoreng kering
CARA MEMASAK : 1. Masukkan mentega dan gula di dalam mangkuk adunan. 2. Kacau hingga sebati dan masukkan tepung sedikit demi sedikit supaya semua bahan sebati. Sambil ulikan. 3. Akhir sekali masukkan kelapa yang sudah dikering dan diuli lagi hingga sebati. 4. Cubit dan bulatkan (kira-kira 20gm) , dan susun di atas dulang pembakar . 5. Bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan, dalam suhu 180 darjah celcius, lebih kurang 20 minit. 6. Sejukkan atas redai, dan biskut sedia dinikmati.
RESEPI : EKSEKUTIF CHEF SAKYA HAMID, CHEF AZAHAR JEMANGIN, CHEF JEFRY KHALID, CHEF ZURAIME MOHD ROSLI, CHEF HASNARISA WIDAHAYU MOHD NASIR, CHEF SHAMILA NABILLA ATIQAH SHAMSOLBAHRI, CHEF SITI NURZIANA MOHD SALLEHEN DAN CHEF SOFEANESAH MUHAMAD SUPIYAN.
PENGHARGAAN : SUMMIT HOTEL SUBANG USJ, Persiaran kewajipan, USJ1 UEP Subang Jaya & SUMMIT HOTEL KL CITY CENTRE.
Makan malam hari ini terasa nak menikmati menu yang ringkas namun menyelerakan. Nah ini menu yang paling mudah buat, penkek. Boleh digabungkan dengan sambal ikan bilis mahupun kari ikan. Memang membuka selera.
Penkek
Bahan-bahannya:
(7 atau 8 keping saiz sederhana)
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu fresh milk/low fat
1 biji telur (kita kocok dulu)
1 sudu kecil baking powder
1 1/2 sudu besar gula pasir (kita tambah lagi 1 sudu besar, nak manis lebih)
2 sudu besar minyak jagung atau majerin
Cara memasak:
1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk.. Kacau sehingga sebati.. Pastikan tiada tepung yg berketul2..
2. Panaskan pan non stick.. tuangkan satu senduk kecik bancuhan tepung tadi ke dalam kuali.. biarkan seketika..
3. Bila pancake tu nampak berbuih2 sikit, terbalikkan pancake..
4. Hasilnya bila diterbalikkan pancake tu.. kaler coklat2.. biar seketika dalam 1 minit kemudian boleh angkat..
5. Ulang langkah 2, 3 dan 4 sehingga bancuhan tepung habis.. SIAP!!
Sedia untuk dihidang.. boleh dimakan begitu sahaja atau dengan coklat or lain2 perisa..
Resipi nasi ayam ekspres ini amatlah mudah, balik daripada kerja lewat petang pun masih sempat buat.
Jika ada tetamu datang beraya mengejut pun tiada masalah untuk menyediakannya. Tak sampai sejam dah pun siap.
Resipi nasi ayam ekspres
Bahan untuk ayam
1/2 ekor ayam- dipotong
Bawang putih
Halia
Daun sup – dihiris
Bawang merah -dihiris
Kicap manis
Sos tiram
Bahan untuk nasi ayam
3 pot beras biasa
Rempah 3 sekawan
3 sudu mentega
Pes bawang putih dan halia
2 sudu pati oren Sunquick
Bahan untuk sos cili
7 biji cili besar
4 biji cili padi hijau
Cuka
Gula
Garam
Serbuk perasa
1 biji tomato
2 ulas bawang putih
Halia sebesar ibu jari
Cara membuat ayam
Masukkan air secukupnya dalam periuk dan biar mendidih (pastikan mencukupi untuk buat sup & cili). Tumbuk atau kisar bawang putih dan hali kemudian masukkan dalam periuk.
Masukkan daun sup, bawang merah dan ayam. Masak lebih kurang 10 minit hingga ayam masak.
Kemudian keluarkan ayam dan tos. Gaulkan ayam dengan kicap manis dan sos tiram. Perap seketika (kicap perapan ini jangan dibuang selepas ayam digoreng).
Panaskan minyak kemudian goreng ayam selama 2-3 minit. perlu lama kerana ayam sudahpun direbus.
Ambil kicap perapan lalu panaskan di atas kuali hingga pekat. Kemudian tuang atas ayam tadi.
Cara menyediakan nasi ayam
Beras dibasuh dan ditos. Tuangkan air secukupnya. Ketepikan seketika.
Dalam kuali panaskan mentega dan tumis pes halia dan bawang putih sampai pecah minyak.
Kemudian masuk tumisan dalam periuk nasi, gaul sebati dengan beras dan masak nasi seperti biasa.
Selepas nasi masak (keep warm) tuang pati oren kemudian gaul sebati. Tutup nasi dan biarkan nasi masak seperti biasa.
Penyediaan sos cili
Kisar semua bahan sos cili dan masak di atas api sehingga pekat. Siap.
Hidangkan nasi ayam bersama ayam yang digoreng, sos cili, salad serta timun dan sup ayam.