Mungkin ada yang nak mengadakah majlis potluck hujung minggu ni. Masih tak tahu menu apa nak dibawa? Menu sandwich paling mudah dan gerenti ramai yang suka. Boleh cuba resipi yang dikongsikan ini.
TUNA CROISSANT SANDWICH
Bahan-bahan:
1 bungkus roti Croissant dipotong 2
Hirisan timun jepun
Hirisan tomato
Salad romaine
Capcicum dicincang (kalau suka pedas guna cili padi)
Bahan inti tuna:
1 tin tuna mayonis
1 tin tuna cili
3-4 sudu besar mayonis
4 kepingan cheesedale
Cara membuat:
1.Roti croissant dipotong di bahagian tengah tanpa putus.
2.Dalam mangkuk, masukkan tuna,mayonis,serbuk lada sulah, serbuk lada hitam,sedikit garam dan Gaul rata.
3.Sudukan tuna yang telah dibancuh di tengah roti,letakkan cheesedale atasnya
4.Bakar selama 2 minit,tekan menu “air fryer” dengan suhu 200c.
1. Cairkan marjerin dan biarkan sejuk. 2. Bancuh air, gula, garam, susu, telur. Kacau biar sebati. 3. Masukkan tepung dan sebatikan dengan bancuhan tadi. Masa ni jangan letak air terlalu bnyak. Cukup untuk racik-racikkan tepung. 4. Kemudian, masukkan marjerin tadi dan akhir sekali, masukkan minyak. Gaul sehingga hampir sekata.
5. Masukkan air secukupnya. Jangan terlalu lembik, nanti cepat koyak masa nak tebar. Doh biar keras sikit. Sukatan 400-500ml tu sesuai untuk 1kg tapi boleh ejas ikut kesesuaian. 6. Uli 3 kali diselang seli dengan rehatkan doh selama 10 minit. Setiap ulian boleh buat 10-15 minit.
7. Uli dengan tekanan yang lembut. Bila dah biasa, boleh buat uli 2 kali je. Uli sampai masak. Doh akan jadi licin dan berkilat. 8. Kemudian, rehatkan doh selama 30-40 minit. Tutup dengan kain lembab. Cukup masa, boleh bentukkan doh. Untuk sekilo, saya biasa buat 20 biji je. Boleh kecilkan lagi untuk dapat 23-25 biji.
9. Lumur doh dengan marjerin. Jangan kedekut kat sini. Kemudian, boleh simpan dalam bekas bertutup. Boleh ditebar seawal 3-4 jam. Saya biasa buat semalaman. 10. Cukup masa boleh digoreng, boleh ditebar atau tarik mengikut keselesaan.
11. Sebelum tu, doh tu boleh penyet-penyetkan dulu untuk mudahkan tebar nanti. Lepas penyet-penyet, rehat kejap dalam 10-15 minit. Jangan lupa minyakkan sikit tangan dan doh. 12. Dah masak. Masa panas-panas tu, boleh tepuk-tepuk untuk bagi roti gebu dan nampak berlapis.
Siapa kata buat lasagna ni susah. Kali ini kita olah cara hanya dengan menggunakan roti pun boleh mendapatkan lasagna yang sedap. Ikut resipi yang dikongsi oleh Mimie Ali pasti memenuhi cita rasa anda. Boleh hidangkan untuk minum petang juga makan malam. Kenyang dengan pelbagai ramuan di dalamnya. Pendek kata memang puas makan.
Lasagna Roti Bahan-bahan: 12 keping roti 3 biji telur 200 ml susu segar-BELI ONLINE DI SINI 8 keping keju 1 cawan Mozzarella cheese (diparut) 1 cekak daun sup 1 biji cili merah (dihiris) 4 sudu besar sos lada hitam-BELI ONLINE DI SINI 4 sudu besar sos tomato 300 gram daging cincang 3 ulas bawang putih (dicincang) 1 biji bawang besar (dicincang) 1 cubit garam dan gula
Cara memasak: Inti Daging 1. Panaskan minyak.Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau. 2. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk. 3. Masukkan sos lada hitam, sos tomato dengan sedikit air. 4. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. 5. Masukkan daun sup dan cili merah. 6. Masak sehingga daging masak dan kering. 7. Ketepikan dan biarkan inti daging sejuk.
Lasagna Roti 1. Sapukan keseluruhan loyang dengan mentega. 2. Pukul telur dan susu sehingga sebati. 3. Celup roti ke dalam bancuhan susu tadi dan susun ke dalam bekas sehingga penuh. 4. Tuangkan separuh dari inti tadi ke atas roti dan ratakan. 5. Susun kepingan keju ke atas daging. 6. Ulangi dan tambah lagi satu lapis roti dan daging. 7. Akhir sekali, taburkan parutan keju Mozzarella di atas lapisan atas sekali. 8. Jika ada lebihan telur, siramkan di atas roti. 9. Bakar pada suhu 180ºC lebih kurang 40 minit. Sumber : Mimie Ali
1. Campurkan bahan bertanda * dalam bekas dan kacau hingga berbuih. 2. Dalam mangkuk lain campurkan, tepung gandum dan garam. 3. Bila adunan yis dah berbuih, campurkan dalam tepung dan uli dalam 5 minit. 4. Masukkan 1-2 sudu besar minyak zaitun dan teruskan menguli hingga adunan lembut macam baldu dan tidak melekat di tangan. Biarkan hingga kembang 2 kali ganda. Tumbuk.
5. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bulat-bulat. Panaskan grill pan. 6. Canai nipis dan letak dalam grill pan. Sapu bahagian atas dengan sikit minyak zaitun. Bila dah mula gelembung-gelembung, terbalikkan. 7. Masak dalam 30 saat -1 minit. Angkat, letak dalam bekas suam.
DAGING SHAWARMA
BAHAN A:
3 ulas bawang putih – beli online di sini 1 sudu kecil bunga cengkih – beli online di sini 1 sudu kecil garam 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil “all spice” ½ sudu kecil serbuk cardamom ½ sudu kecil serbuk cinnamon ½ sudu kecil oregano/thyme ½ sudu kecil serbuk buah pala ½ sudu kecil lada hitam ¼ sudu kecil serbuk halia 1/4 sudu kecil serbuk cili – beli online di sini *kisar kering semua bahan di atas
1kg daging ¼ cawan jus lemon segar ¼ cawan cuka putih ¼ cawan minyak zaitun
CARA MASAK:
1. Campurkan serbuk yang telah dikisar dengan bahan B kecuali daging. 2. Kemudian, sapukan ramuan ini pada daging dan biarkan semalaman. Saya guna daging bahagian “culotte”. Boleh juga gunakan steak ribeye, flank steak atau skirt steak.
3. Atau gantikan dengan thigh ayam yang dah dibuang tulang. Kalau diet, dada pun boleh. Esoknya boleh nyahbekukan. 4. Panaskan grill pan. Grill daging sampai separuh masak. Keluarkan. Rehatkan. Hiris nipis. Panaskan grill sekali lagi dan grill daging hiris hingga cara masak yang disukai.
Rempah “Allspice” dalam perapan daging atau nama Latinnya Pimenta Dioica
BAHAN SOS TAHINI:
2 sudu teh pes tahini 3 ulas bawang putih ½ cawan lemon jus 1 sudu teh garam *kisar semua bahan hingga halus