Sandwic avokado ini bukan sahaja penuh khasiat bahkan sedap dan mudah pula dimasak. Biasanya kita buat sandwich telur, sardin atau tuna je kan? Ha…boleh cuba resipi ini pula.
Boleh disediakan waktu sarapan. Tapi kalau nak makan waktu lain pun okay je. Sandwic ini juga mudah dan ringkas untuk keluarga tersayang. Cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Khadijah Jaafar(cik Tie) ni ye. Gerenti tak menyesal.
Rasa avokado berlemak, bila dibuat sandwich, memang sedap. Buah avokado dikatakan boleh bantu kurangkan berat badan dan kolestrol.
Lepas ni selalulah beli avokado. Kalau nak beli avkcado cari yang berwarna hijau gelap. Bila picit rasanya lembut sedikit. Itu tandanya avokado itu sudah masak. Jom cuba!
Roti Bawang Putih memang sedap bila dipadankan dengan Sup Cendawan Berkrim. Buat hidangan Tengah Malam (supper) mahupun dimakan sarapan memang mantaplaa. Super jiimat dan super sedap.
Kalau badan terasa nak demam atau hilang selera makan, dua sajian ni memang gerenti tak tolaklah. Sungguh membuka selera. Jom semak resipi yang dikongsikan oleh Yatie Yusof ini yang biasa memasaknya apabila diminta anak-anak bila demam dan tak berselera makan nasi.
MUSHROOM SOUP ALA PIZZA HUT
BAHAN-BAHAN :
300ml air
500ml susu segar
1-2 kiub ayam
1/2 sudu teh daun parsley
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu makan mentega
1 tin cendawan butang | potong hiris @ cincang)
Sedikit serbuk perasa | jika suka
CARA MEMASAK :
Masukkan air dan susu segar dalam periuk. Masak hingga mendidih
Kemudian masukkan kiub ayam.
Kacau 2 hingga 3 minit dan masukkan lada hitam dan cendawan, kacau lagi dalam 15 minit.
Masukkan daun parsli, mentega, garam dan kacau lagi dalam 10 minit.
Tepung dibancuh dengan air dan kacau supaya tidak berketul , kemudian tapiskan dalam periuk.
Kacau sebati sup sampai menjadi pekat, reneh agak lama supaya masak sempurna.
GARLIC BREAD
BAHAN-BAHAN :
Roti Perancis | dihiris (boleh juga guna roti biasa)
2 sudu makan mentega
Secubit daun parsli
1 ulas bawang putih bakar sekejap | ditumbuk halus
CARA MEMASAK :
Campur semua bahan dan sapukan atas roti.Letak atas kuali leper masak hingga garing dan keperangan.
4 jenis resipi membuat sarapan untuk anak-anak. Kamu ada waffle maker di rumah? Hadiah perkahwinan tahun lepas mungkin? Jangan simpan sahaja gunakan untuk membuat idea resipi menarik ini untuk sarapan anak-anak atau untuk suami tersayang. Sungguh mudah dan senang!
1. Waffle Iron Grilled Cheese Sandwhich
BAHAN-BAHAN:
2 keping roti sandwich
3 oz cheddar keju
2 sudu besar mentega masin, pada suhu bilik
CARA MEMASAK:
Panaskan pembakar wafel semasa sdang menyediakan sandwich.
Sapukan satu keping roti dengan mentega, hanya pada satu sisi (ini adalah bahagian yang akan di letakkan pada besi wafel).
Letakkan irisan keju di atas sepotong roti ini, kemudian sebarkan roti yang lain dengan mentega, hanya pada satu sisi.
Letakkan bahagian yang tidak dilepaskan ke atas keju, kemudian letakkan seluruh sandwic ini pada besi wafel.
Tutup bahagian atas wafel besi, tetapi jangan menekan dan menghancurkan sandwic.
Biarkan masak selama 3-5 minit sehingga roti coklat dan rangup dan keju telah cair. Nikmati!
Kongsi resipi: Joanne Ozug
2. Banana & Nutella Waffle Sandwhich
BAHAN-BAHAN:
mini frozen wafel
nutella
pisang
CARA MEMASAK:
1. Masukkan ke dalam microwave mini wafel selama kira-kira 45 saat, cukup untuk defrostkannya dan memisahkan setiap wafel mini.
2. Letakkan lapisan nipis Nutella pada satu sisi setiap wafel, kemudian tambahkan dengan hirisan pisang kepada setengah wafel.
3.Dalam kuali leper letakkan wafel dengan pisang di atasnya selama 2 hingga 3 minit. Kemudian masukkan bahagian wafel yang lain di atas membuat sandwic dan flip ke coklat di sisi lain.
4. Masak lagi 2 hingga 3 minit, biarkan sejuk dan siap!
Kongsi resipi dan gambar: Thrifty & Chic Mom
3. Hashbrown With Squash and Zuchini.
BAHAN-BAHAN:
500grm kentang merah | parut
1 labu kuning sederhana | parut
1 zucchini sederhana | parut
1 bawang kecil | cincang halus
4 ulas bawang putih | cincang
1 sudu garam | ikut citarasa
1/4 lada sudu teh
1 sudu minyak zaitun
CARA MEMASAK:
Boleh gunakan pengisar untuk kisar kasar kentang, labu kuning, zucchini, bawang, dan bawang putih. Jika anda tidak mempunyai pengisar boleh juga gunakan pemarut sayuran.
Keringkan dahulu bahan kisar tadi. (Biarkan ianya cukup kering kerana penting untuk membuat hash brown rangup).
Masukkan garam dan lada dan perasakan, kacau sebati dengan sempurna.
Masukkan minyak ke kuali leper atau bekas pembakar wafel. Tuangkan bahan, masak api api sederhana sehingga bahagian bawahnya rangup, kira-kira 4 – 6 minit. Kemudian terbalikkan dan masak sehingga sisi lain rangup, kira-kira 4 – 6 minit.
Nota:
Sekira menggunakan besi waffle, anda boleh mencuba memasak sayur-sayuran parut di dalamnya. Berus atau sembur dengan minyak. Letakkan 1/2 cawan sayur parut di atas setiap persegi di pembuat wafel. Sebarkan secara merata di bahagian bawah pembuat waffle, tutup tudung dan masak selama 8 – 10 minit atau sehingga kentang goreng masak.
*boleh tukarkan labu kepada kentang atau terung
Kongsi resipi: Holly Lofthouse
4. Pizza Waffle
BAHAN-BAHAN:
Kerak pizza:
1/2 cawan air suam
2 sudu teh madu
2 ½ sudu teh yis kering aktif
2 sudu minyak zaitun
½ tsp garam
1½ cawan ditambah 2 sudu tepung serba guna atau keseluruhan tepung gandum
Tepung untuk rolling
8 irisan keju mozzarella
1/3 cawan keping mini pepperoni
2 cawan sos pizza
CARA MEMASAK:
Sapukan sedikit minyak pada pembakar waffle, biarkan pembakar panas seketika.
Buat dalam 8 doh. Letakkan setiap doh dengan 1 keping keju dengan 6 atau 7 kepingan pepperoni. Tekan doh di tepi untuk mengelak setiap nya terbukak.
Letakkan doh di tengah pembakar waffle. Tutup penutup; masak selama 3 minit atau sehingga wafel berwarna perang keemasan. Ulang
Bayangkan betapa nikmatnya makan roti canai panas yang baru dimasak. Selain roti kosong biasa, boleh juga di ‘transform’ menjadi roti telur, roti cheese, roti bawang dan sebagainya. Mudah sahaja! Bahan-bahannya juga ringkas. Kalau buntu tak tahu nak masak apa untuk sarapan, boleh cuba buat roti canai resipi dari saudari Sa Ya Annie.
ROTI CANAI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 kg tepung gandum
3 sudu makan minyak masak
2 sudu makan susu pekat
1 1/2 sudu teh garam
Air secukupnya
Minyak sapi secukupnya
CARA MEMASAK:
Satukan tepung gandum, minyak masak, susu pekat dan garam. Gaul rata.
Masukkan air secukupnya dan uli sehingga doh menjadi kental dan lembut.
Bulatkan doh sebesar bola golf dan lumurkan dengan minyak sapi. Perap 4 jam barulah ditebar.
Masak diatas kuali dan boleh dinikmati bersama kuah kegemaran.