Sambal daging cili api ini sesuai untuk penggemar masakan pedas tapi ringkas. Lauk ini hidang dengan telur mata dan kicap saja pun sudah mencukupi.
Tapi awas ia hanya untuk yang berani makan hidangan pedas berapi saja. Bersama sedikit rasa manis dari sos dan kicap sambal daging ini boleh buat kita berair mata sambil makan. Namun pada masa yang sama tak mampu berhenti. Tak percaya cubalah masak!
Resipi sambal daging cili api pedas berapi
Bahan-bahan
1kg daging -dihiris nipis
15-20 ulas cili api merah
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
Bahan sos dan perasa
1-2 sudu besar sos tiram
4-5 sudu besar sos cili
1-2 sudu besar kicap pekat manis
Garam secukup rasa
Gula perang secukup rasa
Bahan dihiris
Bawang besar
Kacang panjang
Cili merah (belah dua)
Ads
Cara memasak sambal daging cili api
1. Daging yang dihiris kemudian digoreng 70 peratus masak (gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit). Ketepikan.
2. Kisar cili api merah dan bawang putih terlebih dulu sehingga halus, kemudian masukkan bawang besar, kisar sekejap sahaja supaya bawang besar tidak terlalu hancur.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak dan naik bau.
Ads
4. Tambahkan sos dan perasa iaitu garam, gula perang, kicap pekat manis, sos tiram, dan sos cili. Kacau rata dan biarkan seketika supaya semua bahan sebati dan rasa cukup seimbang.
5. Masukkan daging yang telah digoreng. Kacau rata dan biarkan seketika sehingga daging menyerap rasa sambal.
6. Akhir sekali, masukkan bahan hiris. Kacau rata dan masak sebentar supaya bahan hiris sedikit layu namun masih rangup.
Ads
Sedia untuk dihidangkan dengan nasi dan boleh terus makan.
TIP
-Jika mahu rasa ‘pedas berapi’ tambah cili api.
-Sesuaikan gula mengikut citarasa, terutama jika suka rasa manis pedas.
Orang Malaysia, memang tak canggung dengan sebahagian masakan Cina. Malah ada daripada masakan Cina dah sinonim dengan tekak masyarakat di Malaysia. Menariknya masakan Cina ni boleh dimasakan dengan cara ringkas seperti tumis, kukus, reneh, panggang dan goreng cepat dan menggunakan api besar.
Untuk kelainan ini ada 4 menu masakan Cina yang pedas dan sedap yang sedap untuk dicuba.
1. TAUHU DENGAN AYAM PEDAS
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
2. PES KACANG PEDAS
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
3. AYAM CHONG QING CILI KERING
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
4. AYAM GORENG CILI KERING BERSAMA KACANG GAJUS
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
5. SZECHUAN BEEF
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INGIN MENCARI PILIHAN PETI SEJUK TERKINI YANG MENJADIKAN MAKANAN ANDA TETAP SEGAR, JOM LAYARINYA DI SINI.
ANDA MUNGKIN MEMINATI VIDEO MASAKAN INI :
ANDA BOLEH TENGOK JUGA RESIPI MENARIK DI LINK INI :
Sajian China juga ada yang pedas dan menggunakan rempah. Di negara itua masakan yang menggunakan rempah ratus dalam masakannya kebanyakannya berasal dari Sichuan dan Hunan,yang terkenal dengan penggunaan rempah ‘peppercorn’ Sichuan (Szechuan), campuran serbuk rempah lima sekawan iaitu kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, peppercorn Sichuan dan jintan.
Berbeza dengan juadah China di wilayah lain, juadah di sini agak pedas dan kaya dengan rempah ratusnya. Sempena kedatangan Tahun Baru Cina yang semakin dekat ni, jom kita lihat resepi dari barisan tenaga pengajar muda dari Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Peretak iaitu Norshazila Mohamed Rahman,Norazilah Abd Rahman,dan Harmayah Argadan
1. MA PO TOFU
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak masak. Tumiskan bawang putih, halia, tauchu peppercorn Sichuan, minyak cili, minyak bijan dan kicap cair. Masukkan daging cincang serta perasakan dengan garam dan gula. Biarkan hingga daging masak dan sebati dengan kuah sos yang dimasak tadi.
2. Masukkan tauhu yang telah dipotong dadu.
3. Kemudian masukkan tepung jagung yang telah dicampur dengan stok ayam. Masak hingga pekat.
4. Tabur dengan daun bawang untuk dimakan bersama nasi panas
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan : Sajian utama, China
Keistimewaan : Ma Po Tofu adalah kombinasi dari tauhu lembut dengan rasa pedas
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Tauhu perlu direbus dahulu dengan sedikit garam supaya tauhu tidak hancur ketika digaul bersama sos.
2. HOT & SOUR GLASS NOODLES
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak kacang tanah dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau.
2. Ambil satu mangkuk dan masukkan minyak bawang putih tadi, peppercorns Sichuan, minyak cili, serbuk rempah 5 sekawan, kicap, minyak bijan, jeruk lobak masin, cuka dan garam secukupnya.
3. Panaskan air stok ayam, celur suhun ke dalamnya sehingga lembut dan kemudian masukkkan suhun dan air stok ayam ke dalam mangkuk tadi, gaul hingga sebati.
4. Hias dengan daun bawang, daun ketumbar dan kacang tanah.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 35 minit
Cara memasak : Tumis dan celur
Jenis masakan : Sajian utama, China
Keistimewaan : Suhun berempah yang kaya dengan rasa kacang tanah
Anggaran kos : RM20
INFO CHEF : Suhun tidak perlu dicelur terlalu lama untuk mengelakkan daripada hancur.
3. CHICKEN WITH CHINESE MUSHROOM
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK :
1. Di dalam mangkuk rendam cendawan shitake dalam 20 minit dengan air panas sehingga kembang dan lembut. Ketepikan seketika
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih yang telah dicincang. Kemudian masukkan ayam, cuka, bunga lawang, serbuk rempah 5 sekawan, kicap cair, kicap pekat, cili kering, minyak bijan dan perasakan dengan garam dan gula. Masak hingga sebati
3. Masukkan air dan cendawan shitake kemudian tutup seketika dalam 10-15 minit sehingga ayam empuk. Biarkan ia mereneh
4. Angkat dan taburkan daun bawang dan hirisan halia sebagai hiasan. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 45 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian utama, China
Keistimewaan : Sajian sihat ayam dan cendawan menggunakan kaedah mereneh
Anggaran kos : RM20
INFO CHEF : Pastikan api perlahan masa mereneh.
4. STIR FRY SZECHUAN BEEF AND BROCCOLI
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih, peppercorn Sichuan, kicap cair, kicap pekat, cili kering sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan daging batang pinang yang sudah dihiris nipis, minyak bijan dan sayur brokoli, perasakan garam.
3. Taburkan gajus dan bijan putih. Hias dengan hirisan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian utama, China
Keistimewaan : Rasa pedas peppercorn Sichuan dan lada kering sungguh melazatkan
Anggaran kos : RM40
INFO CHEF : Memasak cara stir fry ini menggunakan hanya minyak yang sedikit.
5. STIR FRY DUMPLING INTI UDANG DAN BAYAM (China)
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti dumpling :
Bahan menumis :
CARA MEMASAK :
1. Mula-mula sediakan bahan-bahan inti dumpling, gaulkan kesemua bahan-bahan kecuali tepung jagung dan air.Perasakan dengan garam secukupnya.
2. Ambil sekeping kulit wonton dan satu sudu teh inti dumpling, kemudian lipat dua. Gunakan tepung jagung yang telah dicampur dengan sedikit air sebagai pelekeat kulit wonton.
3. Panaskan minyak dalam kuali, gorengkan dumpling dalam 10 minit dan ketepikan
4. Kemudian panaskan minyak tumiskan bawang putih yang telah dicincang halus, tumis sayur lobak merah, timun dan halia sehingga masak.
5. Masukkan kicap cair, minyak bijan dan perasakan dengan garam.
6. Kemudian masukkan dumpling yang telah digoreng sebentar tadi, kacau sebati.
7. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, China
Keistimewaan : Enak dimakan begitu sahaja dengan ramuan peppercorn Sihuan sungguh berperisa
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Terdapat pelbagai kaedah memasak dumpling selain menggoreng , boleh juga dididihkan atau direbus dan juga dikukus.
RESIPI : NORSHAZILA MOHAMED RAHMAN, NORAZILAH ABD RAHMAN & HARMAYAH ARGADAN
Terima kasih : Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), Jalan Ampang Pechah, Kampung Ampang Pechah, Kuala Kubu Baru, Selangor. http://kemahiran.kbs.gov.my/index.php/ms/ikbn-peretak-laman-utama
FOTO : TN AZMAN TN MUDA
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi rendang itik mungkin ramai yang tak pernah makan tapi mungkin jadi kegemaran ramai kalangan kita.
Kalau nak cuba kelainan dalam rendang, boleh saja cuba masak rendang itik ini. Cuma nak memasaknya ada cara dan tipnya supaya daging tiada bau dan lembut hasilnya.
1 ekor itik -dipotong
2-3 sudu besar kerisik
Garam
2 sudu besar bawang goreng
½ kotak aantan kotak kecil
300 ml air putih
2 sudu belacan serbuk belacan
1 keeping daun salam/bayleaves
2 helai Daun limau purut
1 atau 2 helai daun kunyit – hiris halus
1 ½ biji bawang besar
8 ulas bawang putih
2 batang serai
Halia(sebesar ibu jari)
Kunyit(sebesar ibu jari
Lengkuas(sebesar ibu jari
Cili kering 15-20 tangkai(direbus/Direndam air panas)
1. Cuci bersih itik, gaul dengan tepung jagung dan garam kemudia bilas untuk hilangkan bau hanyir.
2. Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali atau periuk besar kecuali kerisik, garam, kiub, daun kunyit. Masak gunakan api sederhana tanpa menggunakan minyak kerana itik mengeluarkan minyaknya sendiri.
3. Gaul sentiasa. Masak sehingga daging empuk dan kering.
4. Selepas itu baru masukkan kerisik, kiub ayam, garam, daun kunyit, bawang goreng. Gaul rata dan sebatikan rasanya.