Untitled design - 2019-10-03T142554.395

Buat penggemar makanan hijau, ringan, lazat dan sihat. Kubis & Kale secara rasmi telah membuka pintu untuk menerima kunjungan pelanggan! Diasaskan oleh Chef Aaron Lim – perintis gaya makanan poke bowl (sajian nasi bercampur dengan ikan mentah perap yang berkhasiat dan segar, dihidangkan
dalam mangkuk) di Malaysia .

Sajian Makanan Sihat Dalam Satu Mangkuk
(From left) Pearly Chin, Chef Aaron Lim, Indra & farmer Jayden at the Kubis & Kale launch.

Kubis & Kale membawa trend ini ke mercu lebih tinggi dengan hidangan sihat “Poke, Cooked Foods & Vegans In A Bowl.” Pembukaan restoran serba baharu ini tepat pada waktu semakin ramai rakyat Malaysia mengamalkan tabiat makan tidak sihat, disertakan banyak laporan media tentang Malaysia
sebagai negara yang mempunyai paling ramai warga gemuk di Asia sejak tiga tahun yang lalu.

Menurut Aaron, Kubis & Kale merupakan tempat untuk menikmati makanan biasa, bermusim dan sihat. “Kami memberi penekanan kepada pilihan apa yang kita makan, sumber dan cara penyediaannya. Falsafah kami ialah masak dari mula dengan menggunakan bahan-bahanbermusim yang sihat, menjalin hubungan dan bekerjasama dengan masyarakat petani, pembekal & masyarakat yang menyokong dan memperjuangkan makanan sebenar,” kata Aaron.

“Kami berusaha menyenangkan kita untuk menjamu selera, menjadikan makanan mudah didapati dan pada harga yang termampu. Tidak ada masalah untuk makan di sini, kerana pelanggan boleh memesan pelbagai sajian makanan yang sihat dalam suasana minimalis tetapi persekitaran hijau mendamaikan yang selesa. “Kami menyediakan keperluan untuk mereka yang mahu menikmati makanan ringan dan hijau dengan sedikit daging untuk mereka yang masih mahu makan daging. Sajian makanan kami sangat menarik untuk seluruh generasi baharu, khususnya pengguna media sosial. Kami ingin menganggap diri kami sangat mengikuti trend tetapi tetap berpaksi kepada makanan yang sihat,” jelas Aaron.

IKLAN

Menurut beliau, ‘poke bowl’ tetap menjadi makanan ruji utama dalam menu Kubis & Kale. Kegilaan terhadap makanan ini yang telah berlarutan sejak beberapa tahun lepas nampaknya akan berterusan. Daya tarikannya terletak pada keupayaan orang yang makan untuk menyesuaikan masakan dari Hawaii ini dengan pelbagai bahan asas, ramuan dan sos – dengan potongan isi ikan mentah yang diperap, biasanya tuna – yang kemudian diletakkan di atas nasi atau soba atau quinoa dengan taburan sayur dan sos umami di atasnya.

Di Kubis & Kale, Aaron telah mencipta rasa, bahan-bahan dan perisa baru untuk membawa ‘poke bowl’ ke tahap seterusnya dengan memperkenalkan 3 jenis makanan baharu untuk vegetarian / vegan dan mereka yang mahu menikmati makanan sihat:
 ‘Poke Bowl’ (mentah & masak)
 Makanan masak
 Menu makanan untuk vegetarian/vegan

IKLAN

Sajian Makanan Sihat Dalam Satu Mangkuk
Kubis & Kale staff all prepped up as the first outlet officially opens.

Kubis & Kale membawa faktor “makanan sihat” ke satu lagi tahap dengan bahan-bahan perap yang unik, diekstrak secara semula jadi daripada buah-buahan dan sayur-sayuran. Beberapa faktar menarik tentang ‘Poke’ (mentah/segar) dan makanan vegetarian/vegan:
 Menggunakan lebih banyak bahan makanan segar/sejuk/diperap sendiri, khususnya ikan
salmon, tuna, ayam dan sebagainya
 Lebih banyak makanan segar/dimasak
 Menawarkan menu bermusim
 Pilihan sos vegan
 Menawarkan lebih banyak pilihan protein untuk vegetarian/vegan
 Pelbagai sos yang dibuat sendiri

IKLAN

Untuk mempromosikan Hari Vegan Antarabangsa pada 1 November, Kubis & Kale mengumumkan promosi “Beli 1 Percuma 1” dari 1 hingga 3 November 2019 untuk mengorak langkah menggalakkan gaya hidup lebih sihat. Kubis & Kale bekerjasama rapat dengan petani tempatan untuk membawa hasil tani ke meja makan sebagai usaha memberikan pengalaman makan paling menyegarkan.

Kubis & Kale menggunakan sayuran karbon seperti yang dibekalkan oleh Pakar PerladanganKarbon Janaan Semula Bandar dan Pertanian – Perintis Tumbuhan Karbon (teknologi pertanian) terbaharu digunakan di Australia dan Perancis, pertama di Malaysia).

Pakar diet Indra Balatratnam menjelaskan tentang fakta pemakanan dan cara mengimbangkan
makanan seseorang dalam satu mangkuk untuk kehidupan moden.

“Bagi mereka yang sentiasa sibuk dan mendapati sukar untuk mengambil makanan yang sihat,poke bowl menawarkan peluang kepada mereka untuk mencampur padan pelbagai bahan seperti protein pejal, kacang, sayuran warna-warni, kekacang, bijian dan bijirin untuk membentuk kombinasi bahan masakan untuk sajian makanan mereka. Sajian yang begitu menyenangkan, mengandungi kebanyakan nutrien yang anda perlukan dan bersahaja untuk dimakan, kesemuanya dalam satu mangkuk dengan sukatan yang betul untuk keperluan makanan anda,” jelas Indra.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI