Resipi mudah dan ringkas. Boleh cuba hidangkan buat keluarga tercinta.
Ads
BAHAN-BAHAN:
6 cawan tepung gandum
1 ½ cawan susu suam
2 sudu makan pes keladi
¾ cawan gula
11gm yis
3 biji telur (saiz A)
¼ cawan mentega
Sedikit cucu cair untuk sapuan
Sedikit kelapa parut kering
CARA MEMASAK:
Ads
Campurkan yis, pes keladi dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda. Gris susu cair di atas permukaan doh dan tabur kelapa parut.
Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
Keluarkan dan sedia dinikmati.
Ads
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
1. Putar marjerin dan gula hingga putih dan kembang sedikit. 2. Untuk perisa, boleh guna emulco. Untuk coklat, saya guna emulco coklat. 3. Untuk jagung, saya guna emulco, kordial jagung dan esen jagung.
*Air sukatan anggaran sahaja, jadi masukkan air sikit-sikit ikut kelembutan doh masing-masing. *Telur ikut suka nak letak pun boleh, tak nak pun tak ada masalah
(resepi ban roti untuk sukatan 250gm) 250gm tepung roti 45gm gula halus 4gm garam halus 14gm shortening 4gm yis 1gm magic improver 133ml air sejuk *Air sukatan anggaran sahaja. Jadi masukkan air sikit dulu ikut kelembutan doh masing-masing
CARA-CARA:
1. Campur semua bahan kecuali yis dan air sejuk. Putar sebati, masukkan air sejuk dan adun. 2. Kemudian, akhir sekali masukkn yis dan adun hingga elastik.
3. Bakar di dalam ketuhar sehingga masak. Bila dah masak, keluarkan dan sejukkkan. Kemudian, belah tengah roti dan letak isi krim yang telah dibuat awal tadi.
Buah Naga kaya dengan manfaat kecantikan dan kesihatan. Kandungan antioksidan dan vitamin C nya dikatakan mampu mengekalkan keremajaan kulit serta menentang radikal bebas dalam tubuh yang boleh menghalang pertumbuhan sel kanser.Kandungan karotena turut dikaitkan dengan antikarsinogenik yang membantu menjauhi pertumbuhan tumor. Sementara warna merah pada buah naga dikatakan boleh mengurangkan risiko kanser prostat.Paling penting, buah Naga membantu mengurangkan kolestrol dan mengurangkan masalah berkaitan jantung.
Kandungan serat dalam buah naga pula membantu menstabilkan tahap gula dalam darah. Oleh itu, pengambilan buah naga secara rutin membantu menjauhi penyakit diabetes dan melancarkan proses penghadaman, mengurangkan masalah sembelit dan segala masalah berkaitan usus.
Bagi mendapatkan manfaat buah naga untuk kesihatan dan kecantikan, selain dimakan begitu sahaja, buah Naga juga boleh dijadikan jus, puding ataupun kek. Berikut tiga menu berasaskan buah naga RASA kongsikan bersama pembaca semua.
PUDING BUAH NAGA
BAHAN-BAHAN:
10 gm serbuk agar-agar
4 cawan air
3/4 cawan gula
1 tin susu cair (400 ml)
1 biji buah naga ungu |potong kecil baki potongan buah naga
CARA MEMASAK:
Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk dan masakkan sehingga mendidih.
Tutupkan api.
Masukkan susu cair. Kacau rata.
Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibasahkan dengan air terlebih dahulu.
Biarkan lebih kurang tiga hingga lima minit agar hilang wap panas, baru masukkan potongan buah naga.
Sejukkan dalam peti sejuk.
KEK BUAH NAGA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung kek/superfine
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
1/2 cawan buttermilk
1/2 cawan gula halus
1 sudu teh pewarna merah
1/2 cawan mentega cair
1/2 cawan buah naga lecek
sedikit buah naga didadu
1 biji telur A
Esen vanila
CARA MEMASAK:
Campurkan tepung kek, baking powder, soda bikarbonat dan garam.
Kemudian ayak bersama dan ketepikan.
Campurkan bahan-bahan yang lain ke dalam mangkuk dan sebatikan.
Masukkan bahan cecair ke dalam bahan kering.
Gaul sebati tapi jangan terlebih adun.
Bakar pada suhu 170 C sehingga masak.
Setelah sejuk bolehlah dipotong dan sedia dihidangkan.
JUS BUAH NAGA
BAHAN-BAHAN:
1 biji buah naga
1 tin aiskrim soda
5 sudu makan susu pekat manis
1 gelas ketulan ais secukupnya
CARA MEMASAK:
Kupas buah naga dan potong kiub.
Masukkan isi buah naga dalam mesin pengisar bersama ais, aiskrim soda dan susu pekat
Kisar hingga hancur.
Tuang ke dalam gelas dan tambah ketulan air di dalamnya.
Bersarapan dengan waffle memang kesukaan anak=anak. Gebu dan cair di mulut siapa tak suka. Yang penting ada acuannya.
Panaskan dulu acuan sebelum tuangkan bancuhan. Boleh dicuba dengan memasukkan bermacam perisa kesukaan. Resipi perkongsian dari Nafishah Nan ni elok sangat dicuba.
WAFFLE MUDAH GEBU
BAHAN-BAHAN :
3 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
3/4 cawan minyak masak
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilaa
2 sudu makan susu tepung
3 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu makan penuh serbuk penaik
Hujung sudu baking soda
CARA MASAK :
1. Panaskan acuan,
2. Satukan semua bahan, kisar atau mixer sahaja kesemua bahan.
3. Kemudian tuangkan dalam acuan.