
Resipi mudah dan ringkas. Boleh cuba hidangkan buat keluarga tercinta.
BAHAN-BAHAN:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- 2 sudu makan pes keladi
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur (saiz A)
- ¼ cawan mentega
- Sedikit cucu cair untuk sapuan
- Sedikit kelapa parut kering
CARA MEMASAK:
- Campurkan yis, pes keladi dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
- Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda. Gris susu cair di atas permukaan doh dan tabur kelapa parut.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Jom Buat Roti Buttermilk, Sedap Sangat!

Roti buttermilk rasanya lemak dan manis. Teksturnya pula lembut dan apabila dimasak, baunya harum semerbak menyelerakan. Roti ini mempunyai inti berupa mentega dan susu tepung menjadikan rasanya amat sedap.
Jom kita lihat resipinya.
ROTI BUTTERMILK
BAHAN A
230 gram air suam
60 gram gula
1 sudu besar yis
BAHAN B
500 gram tepung gandum
1/2 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil pelembut roti
2 sudu besar susu tepung
BAHAN INTI BUTTERMILK
250 gram mentega
170 gram gula aising
170 gram susu tepung
100 – 150 gram tepung gandum
CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas, satukan BAHAN A dan gaul sebati.
2. Biarkan 15 minit atau sehingga yis mengembang. Ketepikan.
3. Sementara itu, di dalam bekas lain, satukan pula BAHAN B. Ramas-ramas sehingga menjadi seperti serbuk roti.
4. Masukkan BAHAN A ke dalam BAHAN B sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga adunan menjadi doh. Uli doh sehingga lembut dan ringan.
5. Bulatkan doh. Sapukan keliling dan permukaan doh dengan minyak masak. Tutupkan dengan plastik atau kain lembap. Perap doh selama 1 jam atau sehingga doh mengembang dua kali ganda. Ketepikan.
6. Sementara itu, kita sediakan pula BAHAN INTI BUTTERMILK. Dalam bekas, satukan mentega dan gula aising. Pukul sebati.
7. Kemudian masukkan susu tepung dan gaul rata. Akhir sekali masukkan pula tepung gandum. Gaul lagi.
8. Adunan inti mestilah tidak melekat di tangan dan boleh dibentuk.
9. Bulat-bulatkan inti dan simpan seketika di dalam peti sejuk.
10. Kembali kepada doh yang diperap tadi (rujuk langkah 5). Tumbuk-tumbukkan doh yang telah mengembang dan bahagikan kepada beberapa bahagian kecil. Timbang setiap doh seberat 30 gram.
11. Ambil satu doh dan leperkan. Masukkan inti dan tutupkan doh dengan kemas. Ulang langkah ini sehingga siap semua doh dan inti.
12. Susunkan doh yang siap diisi inti di atas loyang yang telah disapukan sedikit mentega atau minyak masak.
13. Rehatkan doh selama 40 minit atau sehingga mengembang. Kemudian sapukan susu atau air pada permukaan doh sebelum bakar.
14. Panaskan oven dan bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 30 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing.
15. Setelah masak, sapukan permukaan doh dengan marjerin. Sejukkan sebelum dihidang.
Selamat mencuba!
Sumber: Farisha Sofea
https://www.facebook.com/groups/shareresipi/posts/3554666461226536/
Terima kasih kerana berkongsi resipi dengan Rasa Share Resipi.
Roti Gulung Serunding Mudah Buat

Apa menu sarapan yang sedap dan mengenyangkan? Selain menu berat seperti nasi goreng atau mi dan sebagainya,
roti menjadi pilihan di kala sarapan. Makannya pun tidak pernah jemu. Roti juga boleh dipelbagaikan menunya bagi menambah rasa dan selera untuk nikmatinya.
ROTI GULUNG SERUNDING
Bahan-bahan:
500gm tepung gandum
220ml air ais
(Saya guna 150ml air ais + 70ml krim putar cair)
100gm gula putih
100gm mentega – BELI ONLINE DI SINI
25gm serbuk susu
2 butir kuning telur
1 butir telur
10gm yis segera – BELI ONLINE DI SINI
4gm garam
Topping:
2 butir kuning telur,(dikacau)
Daun bawang
Cili merah besar- buang biji dan hiris halus
Bijan
Filling :
Mayonaise
Serunding
Cara membuat :
1. Campur tepung gandum,serbuk susu ,gula & yis menjadi satu, gaul hingga sebati.
2. Tambahkan telur dan air ais sedikit demi sedikit sambil di gaul rata.
3. Tambahkan mentega dan garam, gaul kembali.
4. Angkat adunan, tutup dengan kain bersih sekitar 45 minit / mengembang 2x ganda
5. Kemudian bahagi adunan menjadi 2, gelek bentuk persegi, kemudian ratakan sesuai bentuk ukuran loyang
yang sudah disapu mentega.
Setelah semua adunan roti terletak rapi diloyang,
tusuk dengan garpu supaya adunan tidak mengelembung ketika di dalam ketuhar.
Kemudian rehatkan sekitar 15 minit.
6. Sapu permukaan adunan dengan kuning telur, tabur daun bawang, cili hiris dan bijan.
7. Ketuhar dengan suhu 190 derajat Celcius selama 15 minit api atas bawah dan
2 minit terakhir api atas supaya permukaan kulit kecoklatan(sesuaikan dengan ketuhar masing-masing)
8. Keluarkan dari ketuhar, balik roti di atas kertas roti. Sapu dengan mayonis dan letak taburan serunding.
Gulung perlahan sambil dipadatkan. Biarkan sebentar, potong menjadi 5 bagian/ikut selera.
Sapu lagi sisi kanan kirinya dengan mayonis dan tabur serunding. Sajikan
Kredit resipi: @linagui.kitchen
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Klik sini
Tiga Hidangan Sampingan Bersambal Yang Enak dan Menawan Selera
Tak Tipu, Roti Basque Burnt Cheese Topping Ini Memang Sedap!
Cara Masak Garlic Nan Homemade Yang Sangat Mudah & Sedap

Garlic Nan homemade atau Roti Nan Bawang Putih ni memang sangat sedap kalau makan panas-panas. Jika kena yang betul-betul padu, makan tanpa kuah pun dah cukup membuka selera. Untuk menikmatinya, kebanyakkan kedai-kedai makan mamak ada menjual menu ni. Tapi, kalau susah nak jumpa yang sedap & kena selera, puan-puan boleh cuba buat sendiri secara homemade. Sangat mudah dan guna bahan-bahan yang senang dicari. Jom lihat resipi perkongsian saudari Amie Samuri ni. Sekali cuba pasti puas hati.
RESIPI GARLIC NAN HOMEMADE YANG SANGAT SEDAP
BAHAN-BAHAN DOH:
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu makan yis
- 1 sudu makan susu pekat manis – boleh abaikan
- 1 sudu makan gula
- 1 1/4 cawan air
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh RFB atau sebarang pelembut roti (bread improver) – RFB adalah agen untuk menggantikan bread improver yang diperbuat daripada bahan berasaskan tumbuhan.
- 4 sudu makan minyak zaitun / minyak masak
BAHAN SAPUAN:
- Mentega
- Bawang putih cincang
- Daun ketumbar atau parsley cincang secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan doh dan uli sehingga agak licin.
2. Perap doh hingga naik 2 kali ganda. Tumbuk buang angina dan canai nipis.
3. Rehatkan doh selama 5 minit.
4. Satukan mentega dan bawang putih. Gaul sebati dan sapukan pada doh tadi. Tabur daun ketumbar atau parsli dengan secukupnya.
5. Masak doh menggunakan kuali non-stick dan tutup penutup periuk.
6. Bila dah keperangan, terbalikkan dan masak sebelah lagi hingga keperangan.
7. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO: Jika tiada pelembut roti (bread improver), boleh gantikan dengan 1 sudu teh baking powder atau double action powder untuk dapatkan tekstur roti yang lembut walaupun sejuk.
Kredit resipi & foto: Amie Samuri