
Sibuk dengan rutin harian terutama waktu pagi, boleh sediakan sarapan roti goreng lemak manis. Senang saja nak sediakan. Sedap dan boleh mengenyangkan. Menyediakan sarapan ada kalanya memerlukan masa yang lama. Boleh try esok.
ROTI GORENG LEMAK MANIS
Bahan-Bahan
3 biji telur ayam gred A
3 sudu makan susu pekat manis
Secubit garam
Roti potong (roti sandwic)
Minyak masak untuk menggoreng
Cara membuat
1. Pecahkan telur ayam. Masukkan susu dan garam. Kacau sehingga sebati.
2. Potong roti ikut suka.
3. Bila minyak masak sudah panas, celup roti dalam adunan tadi. Kemudian goreng sampai masak.
4. Angkat. Sedia untuk dinikmati.
Gambar & resipi: Ratna Sari Zain
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Roti Boy Ni Makan Panas-Panas Gerenti Tak Cukup Satu

Minum petang ni kalau dihidangkan dengan roti memang sedap. Dapat buat roti boy pun memang jadi kegemaran ramai. Bila bakar roti ni semerbak harum satu rumah. Gebu dan guna sukatan cawan je senang.
Roti Boy
Bahan-bahan:
Bahan A:
¼ cawan air sejuk
2 sudu yis
1 sudu gula
1 sudu susu pekat
2 cawan tepung
1 biji telur kuning
1 sudu butter
Bahan-bahan nescafe topping:
Bahan B:
1 sudu butter
4 sudu gula perang (bergantung nak banyak mana)
1 biji telur
Air bancuhan nescafe(saya guna 3in1)
2 sudu tepung gandum
1 sudu tepung jagung
Cara membuat:(doh roti)
1.Satukan semua bahan-bahan A ke dalam mangkuk.Uli sampai sebati,(saya uli dengan mixer sekejap je dah gebu)nak uli dengan tangan pun boleh.
2.Bentukkan doh bulat-bulat,bubuh sedikit potongan butter beserta sedikit gula(bagi rasa lemak-lemak manis)
3.Bila doh dah mengembang elok,letak topping barulah dibakar.
4.Bakar pada suhu 170 selama 20 minit hingga masak(mengikut oven masing-masing.
(Bahagian topping)
1.Satukan semua bahan B bersama air bancuhan nescafe (2 sudu nescafe+2 sudu air panas)kalau guna nescafe 3in1 1 paket,tanpa perlu dibancuh dengan air,masukkan je terus.Kacau rata sampai sebati dan boleh letak atas roti dan bakar.
Kredit: Ida Zaida
Resipi Maggi Ketam Boleh Masak Sendiri Di Rumah. Sedap & Lebih Jimat
Kek Pandan Gebu Adun Guna Blender. Bakar @ Kukus Semua Boleh
Masak Gulai Ketam Berapi Cara Orang Penang. Sedap Menjilat Jari
Cara Buat Roti Sandwic Homemade Yang Sedap & Lembut

Roti sandwic ni memang antara yang selalu kita beli. Macam-macam boleh dihasilkan menggunakan roti ni. Kalau dapat makan roti yang baru lepas dibakar, memang nikmat tak terkata. Nak cuba hasilkan sendiri roti sandwic homemade ni? Saudari Zuraita Mohd Anua ada kongsikan resipinya. Resipi ini beliau uli dan bakar sepenuhnya menggunakan ‘bread maker’. Memang sangat mudah. Jom cuba.
RESIPI ROTI SANDWIC HOMEMADE ( WHITE LOAF).
BAHAN-BAHAN:
- 400gm tepung roti
- 250ml susu segar
- 2 sudu makan gula pasir (empunya resipi guna brown sugar)
- 2 sudu makan mentega
- 2 sudu teh yis segera
- 1 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan ke dalam bread maker. Tekan butang fungsi ‘Basic’ (atau apa sahaja yang ada di bread maker anda) untuk membuat loaf.
2. Pilih setting ‘Light’ untuk crust dan 1.5lb untuk saiz roti.
3. Biarkan ‘bread maker’ menjalankan proses menguli dan bakar dalam tempoh masa 2 jam 53 minit.
4. Bila roti telah masak, keluarkan dari acuan dan sejukkan. Kemudian bolehlah dinikmati mengikut cita rasa.
Tip:
1. Pada minit awal doh diuli, anda kena sentiasa lihat keadaannya. Kalau doh kelihatan terlalu lembik, tambahkan sedikit lagi tepung roti.
2. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit lagi susu segar.
3. Doh cantik jika ia bulat elok dan tidak melekat.
4. Untuk memotong roti yang dah masak pula, gunakan pisau roti.
5. Roti kena betul-betul sejuk baru cantik potongannya.
Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Zuraita Mohd Anua
BOLEH TRY MENU NI:
Cara Buat Churros Bulat Montok Yang Rangup Bersama Sos Coklat Pekat Likat

Isi Kandungan
ToggleSelalu hidangan churros ini didapati dalam bentuk jejari tapi sebenarnya boleh juga jika dijadikan bulat atau bebola. Lagi mudah menikmatinya. Hidang pula dengan sos coklat pekat likat, tambah sedap.
Cara buat churros bulat dengan sos likat
Bahan-bahan
200 g tepung gandum
400 g air
35 g butter Anchor
2 biji telur
1 1/2 sudu besar gula
3/4 sudu kecil garam
Bahan sos coklat likat
300 g susu cair
3 sudu besar gula
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar tepung jagung
80 g milk choc Beryls (dark pun boleh)
Cara membuat:
1. Dalam kuali , satukan air, butter, garam & gula. Masak hingga mendidih.
2. Kecilkan api, masukkan tepung dan gaul hingga menjadi doh yang sebati.
3. Alihkan doh ke dalam bekas , masukkan 2 biji telur dan mix hingga sebati (boleh guna mixer). Kalau nak sebatikan guna senduk pun boleh, cuma memerlukan lebih tenaga.
4. Dah sebati, masukkan dalam piping bag. Guna Nozzle 9 F untuk hasilkan bentuk bebola.
5. Jika nak guna nozzle lain pun boleh . Jika nozzle kecil, churros akan jadi memanjang tapi rangup. Jika nozzle besar, churros akan jadi montok, rangup di luar, lembut berongga di dalam.
6. Guna api sederhana Bila minyak dah panas, paipkan adunan sepanjang 1 inci & potong dengan gunting. Buat sampai penuh kuali.
7. Pastikan minyak tidak terlalu panas ketika mula paip. Supaya churros tidak overcooked kat luar, dalam tak masak. Churros juga akan “pecah” jika suhu awal terlalu panas.
8. Goreng hingga kuning keemasan. Toskan.
Cara membuat sos coklat
1. Satukan susu cair, serbuk koko, tepung jagung & gula (kecuali coklat)
2. Nyalakan api. Guna api sederhana. Kacau hingga sebati, pekat & meletup letup.
3. Masukkan coklat , kacau hingga coklat cair & sebati. Padam api. Sejukkan & sedia digunakan.
Resipi: Shima Bakar