Selalu berlegar-legar iklan orang jual Kek Tapak Kuda. Teringin nak beli tapi asyik terlupa je. Kalini saya rasa nak cuba buat sendirilah boleh pilih inti kesukaan yang saya nak. Anda dirumah pun boleh cuba resipi kek tapak kuda ni. Resipi penuh telah dikongsikan oleh Rosnah Uyub. Jom kita cuba!
KEK TAPAK KUDA NUTELLA
BAHAN-BAHAN:
100 gm tepung gandum 60 gm tepung jagung 100 gm gula kastor 50 ml susu kotak 75 gm mentega cair 4 biji telur 1 sudu kecil baking powder 1 sudu besar ovalet 1 sudu kecil esen vanilla 1 sudu besar coklat emulco Nutella secukupnya
Ads
CARA PENYEDIAAN:
Campurkan kesemua bahan kecuali mentega cair, nutella dan coklat emulco.
Menggunakan mixer, putar pada low speed sehingga tepung sebati. Agak-agak bila dah sebati, baru tukarkan pada high speed. Putar lebih kurang 8 minit sampai ia gebu-gebas seperti dalam gambar.
Kemudian, masukkan mentega cair dan putar sampai sebati. Sediakan loyang 10×10 inci yang telah disapu mentega di permukaannya dan satu piping beg.
Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Bahagian putih masukkan dalam pipping bag. Satu bahagian lagi dicampurkan dengan coklat emulco.
Yang coklat dituangkan dalam loyang. Ratakan seperti dalam gambar.
Bahagian putih pula dipaipkan atas permukaan coklat tadi. Nanti dia akan menjadi dua lapisan ketika dibakar.
Ads
Siap dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 45 minit. Pastikan anda panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180 darjah celcius selama 10 minit.
Bila sudah siap, keluarkan kek. Cucuk dulu dengan lidi untuk periksa kek.
Keluarkan kek dari loyang dan terbalikkan. Kek mempunyai dua lapisan.
Potong kek pada dua bahagian.
Ads
Sediakan Nutella dan sapukan pada permukaan kek. Jangan terlalu banyak nanti kek menjadi comot.
Lipat dua kek. Dah lipat bungkuskan dengan pembalut plastik.
Satu adunan dapat dua batang kek. Siap bungkus boleh simpan dalam peti ais. Dah sejuk baru potong-potong dan bolehlah dihidangkan.
Ini rupa kek setelah siap dipotong, sedia untuk dinikmati.
Kredit: Rosnah Uyub
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Bagi penggemar durian yang dah tak tahu nak buat apa dengan stok durian yang kat rumah tu, meh pakat buat dua ‘dessert’ berasaskan durian ni. Resipi ni sumbangan dari Eksekutif Chef Suhaifi Idris, Pastry Chef Norazli Amat Hamam dan Chief Baker Zaid Alwi dari Lanjut Beach & Golf Resort, Kuala Rompin Pahang
2 resepi yang patut anda cuba ni ialah Kek Keju Durian dan Puff Krim Durian.
KEK KEJU DURIAN
BAHAN-BAHAN :
250 gm krim keju
175 gm gula kaster
3 biji kuning telur
200 gm krim putar
40 gm gelatin
100gm isi durian
Bahan lapisan bawah :
200gm biskut Orea hancur
120gm mentega dicairkan
CARA MEMASAK : 1. Satukan biskut bersama mentega yang dicairkan, gaul rata dan terap dalam acuan kek bersaiz 25 sm. 2. Pukul krim keju bersama gula hingga kembang dan berkrim. 3. Masukkan telur dan pukul rata dan masukkan pula krim putar dan kemudian gelatin. 4. Akhir sekali masukkan isi buah durian, gaul rata. 5. Tuang dalam acuan dan simpan di dalam peti ais semalaman
KRIM PUFF DURIAN
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
500 ml air
150 gm mentega
1/2 sudu teh garam halus
350 gm tepung gandum | diayak
7 biji telur
Bahan krim durian :
500 gm krim putar
5 titik pewarna kuning
200 gm isi durian
CARA MEMASAK :
1. Panaskan air,masukkan garam dan mentega. Masak hingga mendidih dan mentega cair 2. Masukkan tepung gaul rata hingga menjadi doh. 3. Pukul guna mesin sehingga suam kemudian masukkan telor sebiji demi sebiji hingga doh licin. 4.Guna piping beg bentukkan di atas dulang pembakar 5. Bakar pada suhu 180°c selama 20 minit. Siap dan ketepikan
Cara masak krim durian: 6. Pukul semua bahan sehingga rata, guna piping bag dan isikan dalam puff tadi. 7. Puff sedia untuk dihidang
Kalau nak makan dah siap terhidang , dua pencuci mulut ini boleh didapati:
Kafe Strada and Anjung Braserrie, Lanjut Beach & Golf Resort
Rasa teringin nak makan biskut memangil-mangil. Kali ni tekak terasa nak makan biskut lama iaitu semperit. Kadang tak dapat makan yang sesedap rasa. Biskut tart gulung pun kegemaran juga. Memang dua biskut ni kalau dapat yang sedap memang boleh layan sebalang.
Semperit klasik Bahan 1
250 gram marjerin / butter
3/4 cawan gula / dimesin halus
2 biji kuning telur
Sedikit esen vanilla
Gaul bahan 1 bagi rata
Cara membuat:
1.Campur bahan 1 dan 2 gaul sebati dan tak lekat di tangan. Saya guna acuan Semperit pecah 15.
2.Bakar api atas bawah suhu 160.
Tart gulung Bahan 1
250 gram butter-BELI ONLINE DI SINI
1 biji kuning telur
1 sudu teh gula halus
3 sudu teh susu pekat
1 sudu esen vanilla
Cara membuat:
1. Campur semua kacau dengan senduk agar sebati.
Bahan 2
3 1/2 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh tepung kastard
Cara membuat:
1.Campur semua, masukkan dalam bahan 1. Gaul sampai jadi doh yang lembut. Kalau lembik tambah tepung gandum sikit-sikit sampai dapat doh yang sesuai dan mudah tekan pada acuan.
Cara buat inti:
1.Tiga biji nenas ambil isinya.
2.Blend tapis ambil isinya.
3.Letak pewarna kuning sikit nak bagi cantik sikit jemnya.
4.Masak dengan api yang sederhana. Sentiasa kacau, bila pekat sikit masukkan gula ikut cita rasa masing-masing.
Cuti sekolah yang panjang ni pasti mak-mak nak kena fikir lebih sikit nak masak apa.. Kalau hari persekolahan tak payah fikir snek atau dessert waktu petang, ni tengah cuti kenalah masak ekstra menu.. Masuk dalam bekas kedap udara atau simpan dalam peti sejuk, jadi anak-anak waktu petang tak lah ‘kelaparan’.
Posing penuh gaya
Ni ada resipi hebat dari team chef dan pengajar dari Pusat Pengajian Makanan dan Seni Kulinari, Taylor’s University iaitu Chef Massyittah Omar, Chef Nur Syirin Mohd Said, Chef Zaishahrizal Zamani, Chef Azuralisa Mohd Ghazali, Chef Mohd Zamri Idri dan Chef Norrizan Ramudin.
Nah ini dia resipinya…
MATCHA KASUTERA (JEPUN)
BAHAN-BAHAN :
8 biji telur
300 gm gula kaster
200 gm tepung roti | diayak tiga kali
1/2 sudu teh serbuk teh Matcha (teh hijau) | diayak tiga kali
100ml susu
4 sudu makan madu
*sedikit mentega untuk menggris dasar loyang pembakar
CARA MEMASAK :
Sediakan loyang segi empat tepat.
Sapukan sedikit mentega di bahagian dasar loyang dan alas dengan kertas parchment.
Panaskan ketuhar pada suhu 170°c.
Panaskan susu dan madu.
Masukkan telur dan gula di dalam mesin pemutar dan putarkan sehingga ringan dan gebu
Pelahankan kelajuan mesin pemutar, masukkan susu dan madu dan kacau sehingga sebati
Akhir sekali masukkan tepung dan matcha yang diayak, putar sehingga sebati.
Kemudian tuang di dalam loyang segi empat tepat yang dilapik dengan kertas parchment.
Bakar di dalam ketuhar selama 35 – 45 minit.
Keluarkan dari ketuhar, dan terbalikkan di atas redai sehingga sejuk.
Kikis tepi kek, keluarkan dari loyang.
Potong kek setebal 2 sm dan hidangkan di atas pinggan yang disediakan.
Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 1 jam 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Gebu lembut dengan ramuan teh hijau yang bersifat anti oksidan
INFO CHEF : Bagi mendapatkan tekstur yang gebu dan halus, tepung dan serbuk teh hijau perlu diayak sebanyak tiga kali.
CHERRY PUDDING CLAFOUTIS ( PERANCIS)
BAHAN-BAHAN :
300gm ceri hitam segar | dibelah dua dua dan buang biji
50gm badam hiris
3 biji telur
150gm gula
60gm tepung kek
150ml susu
150ml krim
1sudu teh esen vanila
Garam secukup rasa
20gm mentega untuk sapuan
50gm krim putar
10gm gula aising
CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 175°C.
2 .Sapukan mentega pada acuan seramik berukuran 12 inci dan ayak sedikit tepung. Tabur badam hiris dan buah ceri di bahagian tengah acuan.
Membuat adunan telur:
Pukul telur dan tepung hingga sebati. Lebih mudah jika menggunakan pengisar.
3. Satukan susu, krim, gula, vanila dan garam dalam periuk. Panaskan campuran dengan api kecil sehingga gula cair.
4. Gabungkan campuran susu panas sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur dan kacau sehingga sebati. Tapis adunan tersebut.
5. Tuang adunan ke dalam acuan seramik, letakkan ceri dan badam.
6.Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 40 minit atau sehingga bahagian atasnya kental apabila disentuh dan berwarna perang.
7. Keluarkan dari ketuhar untuk dan biarkan sejuk selama 15 minit.
8. Puding Clafoutis akan mengecut sedikit apabila sejuk.
9. Setelah itu, keluarkan dari acuan dan potong mengikutkesukaan anda.
10. Susun di atas pinggan, taburkan gula aising dan hiaskan dengan krim putar diatasnya.
Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Puding
Keistimewaan : Lebih sedap dimakan bila dihidangkan suam atau pada suhu bilik
INFO CHEF : Ceri segar boleh digantikan dengan ceri tin. Buah ceri perlu tapis jusnya dan dikeringkan di atas tuala kertas sekurang-kurangnya 5 minit. Puding ini akan tahan selama 3 hari jika disimpan dalam bekas yang ditutup rapat dan diletakan dalam peti sejuk.
MELKTERT (AFRIKA SELATAN)
BAHAN-BAHAN :
Bahan kulit pastri :
100gm mentega
20gm gula halus
Garam secukup rasa
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur
200gm tepung gandum | campur dan ayak
1gm serbuk penaik
Bahan untuk inti :
250gm susu segar
1 batang kulit kayu manis
2 biji kuning telor
65gm gula
35gm tepung jagung
80gm krim putar
CARA MEMASAK :
Cara masak kulit pastri :
1. Pukul mentega dengan gula halus hingga ringan.
2. Masukkan garam dan essen vanilla.Kacau rata.
3. Masukkan telor.Kacau hingga sebati .Akhir sekali masukkan tepung gandum
4. Uli hingga menjadi doh.
5. Simpan dalam peti ais lebihkurang 5 minit.
6. Akhir sekali tekankan doh dan ratakan di dalam dan keliling acuan tat dan bakar hingga masak 180°C selama 15-20 minit.
Cara masak inti :
Didihkan susu dengan kayu manis.
Di dalam satumangkok ,campurkkan kuning telor ,gula dan tepungjagung .Pukul hingga sebati.
Satukan susu dengan campuran kuning telor tadi.Kacau rata.Keluarkan kayu manis .
Kacau di atas api perlahan sehingga pekat.
Akhir sekali masukkan whip cream dan kacau hingga sebati.
Isi inti didalam acuan tat yang telah di masak tadi.Sejukkan
Hidangkan dengan hiasan serbuk kulit kayu manis, gula aising dan krim putar.
Saiz hidangan : 25 biji tat
Masa memasak : 1 jam15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Tart
Keistimewaan : Sajian pencuci mulut moden yang disukai masyarakat setempat
INFO CHEF : Melktart adalah nama Afrika Selatan untuk milk tart atau tat susu. Kulit pastri manis dengan intinya lemak berkrim yang dibuat dari susu, tepung, gula dan teluk.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...