Bagi anda yang tengah tercari-cari resipi Pai Ayam / Chicken Pot Pie yang sedap dan mudah, resipi perkongsian Instafamous terkenal; Lina Thomas ni antara yang terbaik boleh dicuba. Bercita rasa Barat namun bahan-bahan yang digunakan juga mudah di dapati di Malaysia. Sesuai sangatlah buat untuk makan malam. Selamat mencuba!
CARA MASAK PAI AYAM / CHICKEN POT PIE YANG MUDAH & SEDAP
CARA MEMASAK: 1. Cairkan mentega di dalam periuk. Tumis bawang hingga wangi dan masukkan sayur campur. Masak selama beberapa minit. 2. Masukkan isi ayam dan kacau sebati. 3. Taburkan tepung secara rata ke atas sayur-sayuran dan kacau lagi hingga sebati. Masak selama beberapa minit sambil dikacau. 4. Tuang air rebusan ayam serta kiub pati ayam. 5. Masukkan heavy whipping cream dan kacau lagi hingga pekat. 6. Tambahkan daun thyme, garam serta serbuk lada hitam. Siap.
Ads
7. Tuangkan campuran ayam ke dalam pinggan pai atau mangkuk kaserol kecil. Ketepikan.
BAHAN DOH PIE:
80gm tepung gandum
115gm mentega
2 biji telur
1/2 sudu teh garam
2 sudu makan air ais
CARA MEMASAK: 1. Masukkan tepung gandum, mentega, telur dan garam ke dalam pengadun. Putar sebati. 2. Masukan air ais, putar lagi. 3. Keluar doh dari pengadun, bungkus dalam cling wrap dan simpan dalam peti sejuk lebih kurang 15 – 20 minit. 4. Tabur sedikit tepung di atas papan atau meja. Canai doh pai supaya ia lebih lebar 1 inci dari pinggan pie @ mangkuk kaserol kecil yang telah diisi bahan inti tadi.
5. Letakkan doh pie di atas permukaan inti campuran ayam tadi. 6. Tekan doh pie dengan perlahan ke bahagian pinggan, kelar sedikit permukaan dih, sapu dengan telur dan tabur sedikit daun thyme.
7. Bakar pada suhu 180C selama 40 minit atau sehingga doh berwarna perang keemasan. 8. Keluarkan dari ketuhar, sejukkan selama 10 minit dan sedia untuk dihidangkan.
Anak-anak memang suka makan nugget. Kalau beli, kadang kala kandungan garam serta lemaknya buat kita ragu-ragu. Jadi, puan-puan boleh cuba buat sendiri. Rupanya mudah sangat nak buat nugget ayam kentanghomemade ni. Rasanya sangat sedap dan ‘moist’. Malah boleh tambah aneka sayursupaya snek ni jadi lebih sihat. Bahan-bahan yang diperlukan dalam resipi perkongsian saudari Sharinaz Redwa ni pun ringkas dan tak mahal. Memang berbaloi cuba.
NUGGET AYAM KENTANG HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
4 keping isi dada ayam – kisar
2 biji telur
2 sudu makan tepung ubi kayu
4 biji ubi kentang saiz sederhana – rebus & lenyek
1/2 batang lobak merah – disagat
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
BAHAN SALUTAN:
3 biji telur
Tepung beras secukupnya – boleh gantikan dengan tepung goreng ayam serbaguna atau serbuk roti
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan-bahan diatas dan gaul hingga sebati.
2. Masukkan adunan ke dalam loyang bersesuaian dan kukus selama 15-20 minit. Masa mungkin berbeza ikut ketebalan adunan.
3. Bila dah masak, potong adunan tadi mengikut saiz yang dikehendaki.
4. Sediakan bancuhan telur dan tepung untuk salutan. Tepung boleh juga digantikan dengan serbuk roti.
5. Ambil kepingan nugget dan celupkan ke dalam bancuhan telur.
6. Kemudian salutkan dengan tepung atau serbuk roti. Lakukan hingga habis.
7. Panaskan minyak dan goreng kepingan nugget hingga garing keemasan.
8. Jika banyak dan nak sejukbekukan, goreng nugget separuh masak, sejukkan dan simpan dalam bekas bersesuaian sebelum disimpan dalam peti sejuk.
Sardin adalah makanan dalam tin yang tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Mudah, enak dan senang dibawa kemana-mana. Biasanya selain dimakan begitu sahaja, sardin juga dimasak sambal, masak lemak cili padi, kari dan bermacam-macam lagi. Tapi pernah anda cuba Kerabu Sardin? Ha…mesti tak pernah kan? Admin pun baru pertama kali jumpa resipi ni. Nampak sedap. Jom cuba!
BAHAN-BAHAN
Sardin tin | isi dan kuah diasingkan
Bawang besar | dihiris
Cili padi | dihiris
Cili besar | dihiris
Tomato | dihiris
Asam keping
Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT:
Carik kasar isi ikan sardin dan gaulkan dengan semua bahan diatas.
Tambah sedikit kuah sardin. Gaul rata.
Kalau nak masak dulu sardin tu pun ok. Ikut citarasa. ( empunya resipi masak dulu sardin sekejap).
Sedia untuk dinikmati.
*Jika suka, boleh tambah hirisan ulam raja, bunga kantan, daun selom atau ulam-ulam yang lain.
Info RASA:
Asam keping boleh digantikan dengan perahan jus limau lipis. Jumlahnya ikut tahap kemasaman yang anda suka.
Menepati tema makanan laut yang diberi barisan tenaga pengajar dari SG Academy, Kuala Lumpur terdiri daripada Chef Fariburz , Chef Nadzirah dan Chef Wan Noraini berjaya mengolah lima bakeri dan pasteri yang lazat. Bun, tart dan croissant gebu dan enak daripada udang, ketam dan kerang menghasilkan keunikan rasa yang hebat. Makan panas-panas segar daripada oven memang padulah.
Jom semak resipi ini.
1. BUN SERUNDING KERANG
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk bun :
1kg tepung gandum | diayak
4 sudu makan marjerin
4 sudu makan gula halus
1 sudu teh garam
1 1/2 paket yis mauripan
2 1/4 cawan air suam
Bahan serunding kerang :
Bahan A :
1kg kerang
3 sudu makan air asam jawa
10gm kelapa parut
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Bahan B (dikisar ):
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh jintan kasar
2.5sm halia
10gm cili kering | direbus dahulu
CARA MEMASAK : Cara masak bun:
1. Campurkan air suam, yis, gula, susu tepung, marjerin dan garam dalam bekas besar dan kacau rata.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit (sekiranya masih lembik), uli sehingga doh tidak melekat pada tangan.
3. Uli agak lama untuk mendapatkan doh yang lembut dan gebu.
4. Bentukkan bulat dan rehatkan pada bekas dan tutup dengan tuala ataupun kain basah selama beberapa 1/2 jam agar doh naik .
5. Tumbuk doh untuk membuang angin pada doh.
6. Bentukkan adunan doh kepada beberapa bahagian , bulatkan dan masukkan serunding kerana mengikut citarasa sendiri dan susun ke dalam loyang.
7. Bakar roti selama 20 minit.pastikan suhu oven pada 180c .
Cara masak serunding kerang :
1. Rebus kerang & buang kulitnya
2. Kisar bahan B
3. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar B. Tumis hingga naik bau dan masukkan kerang.
4. Masukkan gula,garam dan air asam sehingga kering.
5. Masukkan kelapa goreng dan goreng sehingga rendang kerang betul-betul kering supaya tahan lebih lama .
6. Bila serunding dah siap masak, masukkan dalam adunan doh
Saiz hidangan : 1-2 orang
Waktu memasak : 1 jam 10 minit
Cara memasak : Tumis (saute) dan bakar
Keistimewaan : Bun serunding kerang pilihan lazat untuk penggemar makanan laut
Jenis masakan : Roti bun
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Pilih kerang yang betul-betul segar yang kulitnya tertutup rapat.
2. CROISSANT SANDWICH ISI KETAM
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
227gm (8 oz) isi ketam | dicincang
½ cawan mayonis
½ cawan yogurt
¼ cawan daun saderi | dicincang
2 sudu teh keju cheddar | diparut halus
1 sudu teh bawang besar | dicincang halus
Garam secukup rasa
1/8 sudu teh lada hitam
4 helai daun salad
Bahan croissant (pastry lapis):
250gm tepung protein tinggi
13gm telur
Garam secukup rasa
25gm gula kastor
10gm susu tepung
5gm yis
20gm mentega
112gm air ais
113gm pastri majerin *ada dijual di kedai bakeri
½ sudu teh bread softener
CARA MEMASAK : Cara membuat croissant (pastri lapis)
1. Masukkan tepung, telur, garam, gula kastor, susu tepung, yis, bread softener dan mentega, gaul hingga sebati.Kemudian masukkan air ais dan uli hingga sebati dan menjadi doh, tutup doh dengan kain lembap dan biarkan doh selama 10-15 minit
2. Canaikan doh setebal 10mm dan letakan pastri majerin di tengah-tengah. Buat lipatan sebanyak tiga kali.
3. Canai lagi hingga nipis dan buat lipatan
4. Canai lagi dan buat lipatan 3 dan lipat buku, rehatkan doh 10 minit
5. Canaikan doh setebal 5 mm, Potong melintang menjadi segitiga.
6. Letakkan di atas dulang yang telah di gris dan biar ia naik 2 kali ganda
7. Sapu dengan telur dan bakar pada suhu 190C selama 15 minit.
8. Siap untuk dihidang
Cara masak inti :
1. Masukkan dalam mangkuk, selepas itu,masukkan isi ketam, saderi, bawang dan keju.
2. Kemudian masukkan mayonis dan yogurt,garam dan lada hitam gaul sehingga sebati
3. Selepas siap kita masukkan inti ke dalam Croissant
4. Siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 35minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Croissant adalah menu berasal dari Austria dan Perancis
Jenis masakan : Pastri lapis
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Isi ketam harus segar dan simpan di dalam chiller untuk mengelakkan terbit bau hanyir.
3. BURGER IKAN DORY
BAHAN-BAHAN :
Bahan roti burger :
500gm tepung roti
2 biji telur
11gm yis
1 liter air
80gm mentega
Garam secukup rasa
10gm baking powder
15gm bijan
Beberapa titik pewarna *jika suka
Bahan isi (patty) ikan :
4 keping isi fillet ikan dory | tanpa kulit, tanpa tulang
CARA MEMASAK: Cara masak roti burger:
1. Masukkan tepung roti, telur, mentega, gula kastor,garam dan yis dalam 1 adunan .
2. Kemudian uli sehingga menjadi doh sehingga mejadi lembut
3. Selepas itu, rehat doh dalam 45 minit.
4. Selepas doh kembang, bahagikan doh menjadi 40 gm tiap satu.
5. Bentukkan menjadi bebola dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah di gris.
6. Rehat kan doh sebentar selama 15 minit dan taburkan bijan
7. Akhir sekali, bakar pada suhu 180c selama 15 minit
Cara masak ikan :
1. Campurkan minyak zaitun,lemon,pasli,garam dan lada dalam bekas.
2. Kemudian celupkan dengan tepung ,telur dan bread crumb.
3. Selepas itu, panaskan pan dan grill sehingga masak dalam
2-3 minit dan terbalik- balikan sehingga warna keperang-perangan.
Cara hidangan :
1. Selepas roti dah siap dibakar ( sejukkan)
2. Kemudian potong roti dari sisi tepi.
3. Selepas itu , sapu sos tartar dan letak patty ikan
4. Kemudian siap untuk dihidang.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 35minit
Cara memasak : Bakar dan gril
Keistimewaan : Sesuai dihidangkan dalam jamuan petang dan koktail.
Jenis masakan : Burger
Anggaran kos : RM15
INFO CHEF : Ikan dory usah dimasak lama supaya patty ikan tidak kering
4. ÉCLAIRS UDANG
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk eclairs:
300gm tepung gandum
200gm mentega
500ml susu segar
4 biji telur
Garam secukup rasa
Bahan inti (sos krim masam) :
250ml krim masam
Satu sudu makan daun ketumbar | dicincang
60ml sos cili
Beberapa udang telah digoreng
CARA MEMASAK : Cara masak éclair:
1. Ayak bersama tepung dan garam.
2.Kemudian masukkan mentega kedalam periuk
yang sudah mendidih pada api sederhana.
3. Masukkan tepung yang sudah diayak tadi dan kacau dengan cepat selama 3 Minit sehingga bentuk doh. Masukkan susu segar.
4. Masukkan telur satu demi satu dan kacau dengan sebati.
5. Selepas itu,masukkan ke dalam beg piping dan picitkan pada dulang pembakar dengan cara memanjang.
6. Bakar Eclairs di ketuhar suhu 180c dan bakar selama 30 minit atau sehingga keemasan dan dimasak.
7. Kurangkan haba hingga 160°C dan bakar selama 10 minit atau sehingga kering. Sejukkan dan potong memanjang dibelah dua.
Cara masak inti sos krim masam :
1. Masukkan krim masam,ketumbar dan sos cili kacau
sehingga sebati
2. Sudah siap sapu pada eclair atas dan bawah sehingga Rata.
3. Akhir sekali, selepas sapu inti krim masam kita buat
eclair macam sandwiches dan letak udang.
4. Siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 30minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Menu savoury sesuai dihidangkan sebagai pembuka selera
Jenis masakan : Pastri choux
Anggaran kos : RM12
INFO CHEF : Untuk membentuk udang, gunakan lidi pencucuk, dah masak jangan lupa buang lidi
5. TART UDANG
BAHAN-BAHAN :
450gm tepung gandum
250gm mentega
100gm gula halus
1 biji telur
2 sudu teh air sejuk
1 sudu teh esen vanilla
Bahan krim keju :
500gm krim keju
3 sudu teh perahan lemon
5gm parsli kering
100ml susu segar
CARA MEMASAK : Cara buat kulit tart :
1. Putar mentega, gula dan esen vanila hingga kembang. Masukkan telur dan air.
2. Putar lagi sehingga adunan sebati
3. Masukkan tepung gandum dan kacau rata supaya menjadi satu doh.
4. Ambil sedikit doh, tekan ditapak tangan supaya sedikit rata dan masukkan dalam acuan tart dan dipicit-picit pada keseluruhan acuan dan lebihan di atasnya ratakan dengan menggunakan belakang pisau (guna pisau yang kecil aja)
5. Bakar selama 20 minit dengan suhu 180C sehingga masak.
6. Keluarkan kulit tart mengunakan pengcungkil gigi jenis tajam tekan di tepi kulit tart dan ia akan terangkat keluar.
Cara buat krim keju :
1. Pukul krim keju sehingga kembang
2. Kemudian masukkan susu segar dan kacau sehingga rata
3. Bila sudahsebati masukkan jus lemon dan parsli kering dan kacau.
4. Bila siap adunan krim keju masukkankan ke piping bag dan piping ke acuan tart tadi
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 30minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Inti udang goreng dengan sos krim keju memang amat lazat .
Jenis masakan : Pastri rapuh
Anggaran kos : RM13
INFO CHEF : Kalau udang hendak ranggup kita celupkan dengan tepung dan bread crumb dan goreng dalam 5 minit
RESIPI : FARIBURZ ANAK KANDAU, NADZIRAH ABDUL RAZAK & WAN NORAINI SYUHADA MOHAMA
TERIMA KASIH : SG Academy, Putra Majestik , Jalan Kasipillay, Off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
https://www.sgacademy.edu.my
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...