
Membuat roti gebu memang impian kita apabila membuat roti. RASA berikan resipi mudah untuk anda buat sendiri roti gebu di rumah. Roti begini sedap dimakan begitu sahaja. Kalau tak pun cecah dengan kari. Kalau nak cepat, sapu je dengan mentega atau marjerin. Sedap sesangat.
ROTI GEBU GEBAS

Bahan-Bahan
• 250 gram tepung high protein
• 250 gram tepung gandum
• 80 gram majerin
• 80 gram gula
• 6 gram yis
• 2 gram garam
• 2 gram pelembut roti (Ikut sukatan untuk 500 gram tepung)
• 2 sudu besar susu pekat
• 250 gram air (tambah atau kurangkan sukatan ikut keperluan doh)
Cara membuat
1. Satukan semua bahan di atas dan uli sampai doh betul-betul elastik dan licin.
2. Kemudian bahagi-bahagi doh, rounding dan bentukkan.
3. Biarkan doh kembang.
4. Dah kembang bakar pada suhu 200°C selama 20 minit.
Selamat mencuba!
Resipi oleh Amida Ida dari Telegram KakiMakan
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Cinnamon Roll Homemade Sedap Sangat. Ikut Sukatan Gerenti Jadi

Tentunya terfikir di kepala nak masak yang istimewa buat sekeluarga. Bagi yang suka makan makanan manis kuih muih pasti tidak ketinggalan. Teringin pula Cinnamon Roll dengan aroma bau kayu manis memang tak cukup satu. Jika sebelum kita membelinya di bakeri, apa kata buatnya sendiri lagi puas makan.
Cinnamon Roll
Bahan-bahan:
1 cawan susu suam
85gm butter cair
85gm gula
1 peket yis
2 biji telur gred A
*Bahan-bahan atas ni campur semua. Kemudian tunggu 10 minit bagi yis naik kembang buih. Kemudian tambah
585gm tepung high protein *guna tepung gandum boleh tapi kurang lembut
Cara membuat:
1.Ni rupa setelah di uli-uli ke semua bahan-bahan yang dicampur tadi. Saya uli pakai hand mixer. Guna besi yang spiral tu ok untuk menguli. Uli-uli kejap jer…sampai licin sikit tak melekat bila pegang.

2.Ha licin camni. Biar sekejap tutup naik selama 30 minit. Ni saya buat dua adunan so nampak banyak. Bahagikan. Nak sama rata …sila timbang.

3.Ambil 1 bahg..bulat-bulatkan. Sedia untuk dicanai.

4.Canai nipis camni memanjang. Supaya gulungan nampak banyak lapis. Dekat pelapik tu jangan letak tepung..kang lari-lari doh susah nak canai okay.

5.Sapu butter banyak keseluruhan doh.

6.Taburkan gula+cinnamon. Ratio main agak-agak kalau suka cinnamon lebihkanlah.

7.Tabur penuh padat gini tau. Kalau tabur sikit-sikit tak berasa cinnamon roll..baik makan roti kosong

8.Ok start gulung

9.Siap gulung kemaskan hujungnya.

10.Potong-potong lah uolsss.

11.Susun dalam bekas. Tutup kejap..put aside biarkan dia kembang sampai penuh bekas. Baru bakar. 200°C Selama 15 minit. Tengok jugak ya…lain oven lain timing.

12.Ni Original Cinnamon Roll. Untuk dapat effect kilat ni..lepas jer kuar oven..masa panas tu terus sapu butter ok.

13.Ni Choc Cinnamon Roll. Bezanya cuma add on tabur serbuk koko dan choc chip pada doh sebelum digulung. Okay. Ehh lapar lak rasa

Kredit: Asmawati Ayob
ADA YANG NAK MEMBELI BREAD MAKER, BOLEH LIHAT DI SINI.
Jika anda sedang mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.
Tak Tipu, Roti Basque Burnt Cheese Topping Ini Memang Sedap!
5 Idea Donut Ala Perancis Dari Chef Frederic Oger, Kenakannya Bagai Berada di Kafe Paris

Ni dia resipi dan gaya donut ala Perancis. Resipi ori dari Chef Frederic Oger yang berasal dari Perancis, kini sudah berumahtangga dengan rakyat Malaysia serta menetap di sini.
Beliau adalah pemilik Pastry Institute of St Honore, di Taman Tun Dr Ismail. Variasi donutnya sungguh mempesona dan memikat selera.

Himpunan donut berwarna serta lembut gebu ini juga cukup membuatkan sesiapa yang melihat pasti terliur. Kalau nak tahu kelazatannya bolehlah mencuba resipi Chef tersohor ini.
GREEN TEA CHOCOLATE DOUGHNUT

BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan inti :
- 50gm coklat gelap 54% * kandungan koko/coklat
- 5gm serbuk teh hijau
- 100gm krim
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum meletakkan /menaburkan bahan topping di atasnya di atasnya.
Cara masak inti :
- Didihkan krim bersama serbuk teh hijau, di dalam satu mangkuk
- Tutupkan api dan tuangkan coklat
- Kacau hingga sebati
Saiz hidangan : 15 keping, 33gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donat
Keistimewaan : Teh hijau memberikan rasa yang sungguh nyaman
Anggaran kos : RM 20-RM 30
Info Chef : Untuk rasa yang lebih asli anda bolej memasukkan sedikit serbuk teh hijau ke dalam adunan doh donat.
STRAWBERRY ROSE JAM DOUGHNUT

BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan inti :
- 125gm puri strawberi
- 40gm gula
- 2gm esen ros
- 3gm pectin
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum mencelupkan permukaan donat di atas inti strawberi yang sudah dimasak tadi.
Cara masak inti :
- Campurkan dan satukan gula dan pectin
- Kemudian masukkan puri dan esen
- Didihkan hingga suhu 106 darjah Celcius.
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Kaya dengan rasa strawberi yang lazat.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Pektin adalah bahan pemekat jam (ejen ‘gelling’). Mengurangkan waktu memasak.
TWIST DOUGHNUT WITH SESAME ALMOND TOPPING

BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan ‘topping’:
- 125gm coklat putih | dicairkan
- 40gm bijan putih
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum mencelupkan permukaan donat di atas coklat putih dan taburkan bijan putih.
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Rangup dengan taburan bijan yang lemak.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Untuk lebih rasa bijan anda boleh menaburkan sedikit bijan ke dalam adunan doh.
DOUGHNUT WITH MANGO FILLING & COCONUT TOPPING

BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan inti manga :
- 125gm puri manga
- 40gm gula
- 3gm pectin
Bahan topping :
- Kelapa parut kering secukupnya
(Boleh disangai jika suka)
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum menaburkan atau menekap permukaan donat di atas kelapa parut kering.
Cara buat inti mangga :
- Campurkkan gula dengan pectin
- Kemudian masukkan puri mangga
- Didihkan sehingga suhu 106 darjah Celcius
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Gabungan rasa mangga dan coklat yang sungguh nikmat.
Anggaran kos : RM 20-30
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan potongan dadu kecil mangga untuk rasa manga yang lebih sedap.
COFFEE CRUMBLE DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan ‘topping’:
- 50gm gula
- 50gm tepung gandum
- 50gm mentega
- 1 gm serbuk kopi Nescafe
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum menaburkan atau menekap permukaan donat di atas campuran bahan topping.
Cara buat topping :
- Campurkan kesemua bahan-bahan topping hingga membentuk tekstur yang diinginkan (usah terlalu halus)
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Berperasa kopi dengan aroma yang sungguh memikat selera.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Anda boleh memasukkan serbuk kopi sedikit untuk rasa kopi yang lebih ‘kuat’
RESIPI : CHEF FREDERIC OGER
Terima kasih : PASTRY INSTITUTE OF ST HONORE, TTDI Plaza, A1-11, Jalan Wan Kadir 3, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur
Roti Lapis Daging Berkeju Bakar, Versi Paling Ummph…Sedap.

Tengok tajuk menu dah tahu gerenti sedap. Daging dan keju memang gandingan rasa yang mantap. Tambah pula roti dicelup susu dan telur, sungguh menyelerakan.
Resipi perkongsian dari FB Diari Ohsemama ni patut dicuba. Anda boleh menggunakan daging kisar atau daging burger yang dihancurkan. Kalau min suka keju lebih sikit sebab min memang ‘cheese lover’.
ROTI LAPIS DAGING BERKEJU

Bahan-bahan :
- 300gm daging cincang @ 4 keping daging burger (dihancurkan)
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- ½ paket perencah daging black pepper maggi
- Sedikit air
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- 12 keping roti gardenia
- 3 biji telur |** idah guna 4 biji
- 200ml susu segar
- 8 keping keju
- Parutan keju cheddar secukupnya @ mozzarella (Min campur keduanya)
- Sayur ikut suka
CARA MEMASAK :
Cara masak inti :
1. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang putih,
2. Kemudian masukkan bawang besar dan daging/ayam cincang, goreng hingga garing/empuk
3. Masukkan sayur jika perlu
4. Masukkan perencah black pepper dan sedikit air, masak sehingga daging masak dan kering
5. Ketepikan dan biarkan ia sejuk
Cara sediakan roti :
1. Ratakan mentega atau minyak disekeliling loyang untuk mengelakkan dari melekat
2. Bancuhkan telur dan susu sehingga sebati
3. Celupkan roti kedalam bancuhan susu sehingga rata dan susun dalam loyang pembakar sehingga penuh loyang untuk layer pertama (4 keping)
4. Tuangkan separuh dari inti tadi dan ratakan untuk lapis pertama
5.Susun kepingan keju ke atas inti
6.Tutup dengan lapisan roti yang dicelup dengan susu untuk lapis seterusnya seterusnya
7. Dan ulang seperti layer pertama tadi
8. Akhirnya tabur keju cheddar/mozarella di lapisan atas sekali
9. Jika ada lebihan campuran susu tadi, siramkan ke atas roti
10.Bakar dalam oven dengan suhu 180c selama lebih kurang 35-40 minit (sehingga masak). Sediakan untuk dihidang
Sumber :FB : Diari Ohsemama

