Mayones biasanya dihasilkan dengan cara mengisar telur bersama minyak. Namun jika anda kurang gemar mayones yang sebegitu kerana berbau hanyir, boleh cuba hasilkan maoyones yang dimasak ini. Memang tidak hanyir.
BAHAN-BAHAN:
Ads
5 biji telur putih
1/3 sudu kecil jus lemon | boleh ganti dengan 1/3 sudu kecil cuka
Garam dan gula secukup rasa | yang ni kena pandai ubah suai mengikut citarasa sendiri
CARA MEMASAK:
Ads
Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar sampai halus.
Panaskan kuali dan masukkan bahan-bahan kisar tadi. Masak hingga likat, pekat berkilat. Guna api yang sangat kecil bagi memastikan mayones anda menjadi.
Setelah mayones pekat, padamkan api dan sejukkan. Simpan di dalam bekas yang bersesuaian.
Bagi penggemar Dimsum, resipi Dimsum Filet Ketam perkongsian saudari Zurina Zulkeflini boleh anda cuba. Biasanya kalau nak makan, kita akan beli. Jadi kali ni apa kata cuba buat sendiri secara homemade. Caranya mudah sahaja. Pastikan anda buat inti dahulu barulah buat kulitnya. Intinya boleh dipelbagaikan ikut cita rasa masing-masing. Nak guna isi ayam, udang atau ketam pun boleh.
CARA- CARA BUAT DIM SUM HOMEMADE BERINTI FILET KETAM
BAHAN INTI:
CARA MEMBUAT: 1. Satukan semua bahan dalam pengisar kering, kisar halus.
BAHAN KULIT DIM SUM:
CARA MEMBUAT: 1. Adun semua bahan hingga menjadi doh.
2. Kemudian leperkan doh senipis mungkin dan tekap menggunakan cawan untuk mendapat bentuk bulat.
CARA-CARA MEMBUAT DIM SUM:
1. Letakkan kulit ke atas bulatan jari, lekukkan sedikit kulit di bahagian dalam kemudian masukkan inti filet ketam.
2. Lipat tepi kulit mengikut arah jam, hasilnya akan menjadi bentuk bunga.
3. Letakkan hirisan daun bawang di atas dim sum. Lakukan hingga habis.
4. Dim Sum sedia untuk dikukus. Sedap di makan panas-panas bersama sos cili Thai.
Kacang Botak antara snek kudapan di hari raya yang paling disukai ramai. Mana tidaknya, sebalang demi sebalang terpaksa ‘di top up’ disebabkan ramai tetamu sukakan kerangupan Kacang Botak. Nak tahu bagaimana cara untuk membuat Kacang Botak yang rangup? Nah cuba resipi Kacang Botak yang dikongsikan oleh Are Peace.
RESIPI KACANG BOTAK
BAHAN-BAHAN:
400g kacang tanah 5 ulas bawang putih (ditumbuk) – BELI ONLINE 1 sudu besar serbuk cili 2 sudu besar gula – BELI ONLINE 3 sudu kecil garam – BELI ONLINE 2 biji telur 1 sudu kecil serbuk perasa 1 kiub ikan bilis ( kalau suka perasa tomyam boleh diganti dengan kiub tomyam) 5 sudu besar tepung gandum – BELI ONLINE 1 sudu besar tepung beras – BELI ONLINE
CARA MEMBUAT:
1. Bersihkan kacang tanah. Jangan basuh terlalu lama. Selepas basuh etrus keringkan. Jemur bawah matahari sampai kering. (boleh keringkan dalam oven sekejap)
2. Campur semua bahan yang disediakan (kecuali tepung) di dalam bekas dan gaul sebati.
3. Masukkan tepung gandung dan tepung beras. Gaul sampai sebati.
4. Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana.
5. Pastikan ia keperangan tetapi tidak terlebih garing.
6. Semasa menggoreng, buih-buih di atas minyak akan terbentuk. Selepas masukkan kacang, terus kacau jangan berhenti untuk elakkan kacang melekat. Goreng sehingga masak. Siap.
Jika ada masa, macam-macam snek serta kudapan ringan yang boleh disediakan untuk ahli keluarga. Makanan-makanan homemade ini ternyata lebih enak malah lebih diyakini dari segi kebersihan, halal serta kandungan yang digunakan dalam penghasilannya. Bagi anda yang gemar menyediakan kudapan untuk anak-anak, ini salah satu yang perlu anda cuba. Penuh dengan rasa keju. Memang terbaik!
CHEWY CHEESE SPINACH
BAHAN-BAHAN:
BAHAN SALUTAN:
Nota: ** Nak tambah isi ayam cincang pun boleh. ** Nak gantikan bayam dengan daun sawi pun boleh. ** Nak guna carrot pun sedap. Caranya ialah parut halus dan perah sikit airnya. ** Nak guna brokoli pun ok. Ambil kepala brokoli tu cincang halus. ** Nak campur pun ok sangat-sangat. Ikut citarasa masing-masing.
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali, masukkan mentega dan bawang putih. Biar naik bau. Masak guna api perlahan sahaja bagi elakkan bawang garing.
2. Masukkan keju mozarella dan krim keju. Kacau hingga cair.
3. Bila keju dah cair, masukkan daun bayam, lada hitam dan garam secukup rasa. Kacau rata hingga bayam agak layu dan bertukar warna hijau gelap.
4. Masukkan ke dalam bekas bersesuaian yang tidak melekat. Boleh juga sapukan sedikit minyak pada bekas. Jika nak buat bentuk bulat, kepal semasa keju masih panas. Sebab jika dah sejuk, susah nak bentukkan keju tersebut.
5. Tekan-tekan keju supaya rata. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit sehingga set.
6. Bila dah pejal, potong keju menjadi kepingan serta saiz yang digemari. Sebaiknya jangan terlalu tebal atau nipis. Jika tak nak potong, boleh juga terap menggunakan ‘cookies cutter’. Bentuknya cantik nanti.
7. Salutkan dengan 1/2 cawan tepung gandum.
8. Kemudian celupkan ke dalam bancuhan telur. Ulang poses beberapa kali. Urutannya ialah: tepung – telur-tepung-telur.
9. Salut pula dengan dengan serbuk roti berwarna oren hingga rata.
10. Simpan kepingan keju di tempat beku selama 15 minit sebelum digoreng.
11. Panaskan minyak dan goreng dengan api perlahan hingga kekuningan. Jika nak ‘frozen’kan pun boleh.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!