
Mayones biasanya dihasilkan dengan cara mengisar telur bersama minyak. Namun jika anda kurang gemar mayones yang sebegitu kerana berbau hanyir, boleh cuba hasilkan maoyones yang dimasak ini. Memang tidak hanyir.
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur putih
- 1/3 sudu kecil jus lemon | boleh ganti dengan 1/3 sudu kecil cuka
- Garam dan gula secukup rasa | yang ni kena pandai ubah suai mengikut citarasa sendiri
CARA MEMASAK:
- Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar sampai halus.
- Panaskan kuali dan masukkan bahan-bahan kisar tadi. Masak hingga likat, pekat berkilat. Guna api yang sangat kecil bagi memastikan mayones anda menjadi.
- Setelah mayones pekat, padamkan api dan sejukkan. Simpan di dalam bekas yang bersesuaian.
Kredit resipi & gambar: Nurul Syafiqa
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara-Cara Membuat Kerepek Bawang Yang Sedap & Rangup.

Kerepek Bawang adalah antara snek ringan yang menjadi kegemaran ramai tidak kiralah tua atau muda. Kalau jumpa yang sedap tu, mulut pasti tak boleh berhenti mengunyah. Sebenarnya nak buat snek ni tak susah mana kalau tahu cara dan resipinya. Nak cuba? Jom lihat resipi yang dikongsi oleh saudari Noor Fais ni.
RESIPI KEREPEK BAWANG
BAHAN DOH TEPUNG:
- 2 biji bawang besar ( saiz sederhana)
- 1 ulas bawang putih
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu makan tepung beras
- 1 sudu makan serbuk udang kering (optional)
CARA-CARA:
- Kisar bawang besar dan bawang putih tanpa guna air hingga lumat. ( boleh guna pengisar kering).
- Masukkan bahan kisar ke dalam bekas dan masukkan tepung gandum serta tepung beras sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh. Tak perlu tambah air sebab bawang besar sudah mengeluarkan air sendiri semasa kisar.
- Jika doh masih lembik, boleh tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga doh jadi bulat.
BAHAN DOH MARJERIN:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu makan tepung beras
- 80gm marjerin
- 1/2 sudu teh garam
- Air secukupnya
CARA-CARA:
- Satukan tepung gandum, tepung beras, garam dan marjerin. Gaul hingga sebati dan berderai seperti serbuk roti.
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang bulat.
CARA MENYEDIAKAN KEREPEK BAWANG:
1. Ambil doh marjerin dan doh bawang. Bahagikan setiap satu kepada 3 bahagian atau ikut keselesaan sendiri.
2. Canaikan doh bawang dan marjerin yang dipotong tadi secara berasingan.
3. Letak kepingan doh bawang diatas doh marjerin yang telah dicanaikan tadi.
4. Gulung doh dengan kemas. Ulangi langkah untuk semua doh yang ada. Simpan gulungan doh di dalam peti sejuk selama 2-3 jam.
5. Hiris gulungan doh nipis-nipis. Lebih mudah jika menggunakan pisau tajam.
6. Panaskan minyak menggunakan api sederhana dan goreng berwarna keperangan.
7. Untuk dapatkan kerepek yang mempunyai effect seperti tudung saji, semasa menggoreng masukkan doh sekeping demi sekeping ke dalam minyak panas. Kacau sentiasa dan jangan goreng terlalu lama. Nanti bawang akan menjadi pahit.
8. Angkat dan toskan minyak. Sedia untuk dinikmati. Simpan dalam bekas kedap udara supaya kerepek kekal rangup dalam tempoh masa yang lama.
Kredit resipi & foto: Noor Fais
Teringin Nak Makan Kentang Bakar Berisi Daging? Resipi Mudah Ni Pasti Buat Anda Lompat Bintang!

Kentang Bakar ( baked potato) ni memang layan kalau makan panas-panas. Kalau di pasar malam, sebiji harganya adalah dalam RM5. Boleh tahan mahalnya. Kalau buat sendiri secara homemade, tentunya lebih jimat. Malah, boleh tabur keju sebanyak yang anda suka. Jom cuba!
KENTANG BAKAR BERISI DAGING
BAHAN-BAHAN:
- 2 biji ubi kentang |saiz besar
- 200gm daging kisar
- 1 ulas bawang merah | dicincang
- 1 ulas bawang putih |dicincang
- 100gm keju mozarela | diparut
- 2 sudu kecil mayones
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- Garam secukup rasa
- Daun bawang | dihiris halus
CUBA:
CARA MEMASAK:
- Rebus ubi kentang sehingga separuh empuk
- Kemudian ubi kentang dibelah dua dan keluar sedikit isi di bahagian tengah.
- Gaulkan isi kentang yang dikeluarkan tadi dengan mayonis dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawah putih, serbuk lada hitam dan serbuk ketumbar sehingga naik bau.
- Masukkan daging kisar dan tumis sehingga daging masak. Masukkan garam secukup rasa.
- Masukkan isi ubi kentang yang telah digaul dengan mayonis tadi ke dalam kentang yang telah di korek.
- Lapiskan tumisan daging di atas lapisan campuran isi kentang dan mayones..
- Taburkan keju mozarela dan daun bawang.
- Bakar selama 12 minit pada suhu 200c.
- Sedia untuk dihidangkan.
INFO CHEF: Ayam boleh juga dikukus atau bakar, ianya lebih sihat.
Popia Ayam Cendawan Berkeju Terlajak Sedap. Begini Cara Buatnya

Jom cuba buat Popia Ayam Cendawan Berkeju ni. Sedap! Popia merupakan antara sajian ringan mudah yang puan-puan boleh hasilkan dalam jumlah yang banyak dan sejukbekukan. Intinya boleh dipelbagaikan mengikut cita rasa masing. Memang layan habis! Jom cuba resipi perkongsian saudari Radia Tussoleha ini. Pasti anda puas hati dengan rasanya.
RESIPI POPIA AYAM CENDAWAN BERKEJU
BAHAN A:
- 1 labu bawang holland(potong cincang) – beli online disini
- 5 ulas bawang putih – beli online disini
- 1 sudu makan lada hitam (tumbuk halus) – beli online disini
- 1 batang lobak merah (potong dadu)
BAHAN B:
- 1 bungkus kulit popia (50 keping)
- 1 paket isi ayam cincang atau 1 mangkuk daging ayam yang dipotong cincang
- 1 bungkus sosej ayam (potong kecil)
- 1 bungkus keju (6 keping)
- 1 tin cendawan (potong racik) – beli online disini
- 1 tin champmbells cream (cendawan or ayam)
- 1 biji telur atau 1cawan bancuhan tepung gandum (sebagai gam)
- 1 kiub ayam dan garam secukup rasa – beli online disini
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Tumis bahan A sehingga wangi. Kemudian masukkan lobak merah diikuti sosej serta isi ayam.
- Kemudian masukkan garam, kiub pati ayam. Gaul rata.
- Masukkan cendawan dan charambells cream.
- Akhir sekali, masukkan keju. Kacau sebati dan padamkan api. Masukkan ke dalam bekas apabila sudah sejuk.
CARA MEMBUNGKUS POPIA:
1.Sediakan kepingan kulit popia. Sudukan 1 sudu inti di hujung kulit popia dan lipat.
2.Lekatkan hujung kulit popia dengan menggunakan bancuhan telur atau bancuhan tepung gandum.
3.Panaskan minyak dan goreng hingga keperangan. Angkat dan toskan.
Nota: Bahan-bahan diatas boleh menghasilkan lebih kurang 50 keping popia.
Kredit resipi & foto: Radia Tussoleha
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official