Resipi Lemang Goreng Sedap. Kukus Pulut & Masak Macam Ni, Padu!

Share

Jom cuba masak Lemang Goreng. Pulut biasanya dijadikan pulut kuning ataupun dimakan bersama aneka kuah manis. Jika mahukan sedikit kelainan, anda boleh sajikan Lemang Goreng Celup Telur atau juga dipanggil Pulut Kukus Goreng buat ahli keluarga. Sedap! Boleh cuba resipi perkongsian saudari NorShawatie Mohamed ni. Pasti anak-anakpun suka.

 

CARA MASAK LEMANG GORENG @ PULUT KUKUS GORENG

BAHAN-BAHAN:

CARA MEMASAK:

1.Satukan santan, gula dan garam dalam bekas. Campurkan juga air panas ke dalam santan. Kacau hingga sebati.

2.Toskan beras pulut dan kukus separuh masak. Angkat dan gaulkan dengan bancuhan santan tadi.

3.Kukus kembali pulut tadi hingga betul-betul masak. Angkat dan sejukkan anggaran 20 minit.

4.Masukkan pulut tadi ke dalam loyang dan ratakan hingga padat.

5.Potong kecil pulut tadi dan celupkan ke dalam telur yang telah dipukul.

6.Goreng dalam minyak panas sehingga garing dan kekuningan.

7. Angkat dan boleh dinikmati bersama gulai, sambal atau dimakan begitu sahaja.

Kredit resipi & foto: NorShawatie Mohamed

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

IKLAN