Kalau selalu kita makan kuih tepung pelita, kali ni cuba pula versi unik Kuih Pelita Sagu! Gabungan tekstur sagu yang kenyal dan manis lemak bersama lapisan kastard memang cukup seimbang. Kuih tradisional ini bukan saja cantik, tapi lagi sedap bila dihidang sejuk setiap suapan terasa nikmat dan lembut di tekak.
Resipi Kuih Pelita Sagu, Sedap Makan Sejuk Sejuk
Bahan Lapisan Bawah
Sagu secukupnya
Daun pandan (disimpul)
Pewarna merah
Gula secukupnya
Air secukupnya
Kelongsong daun pandan
Cara Penyediaan Lapisan Bawah
Rendam sagu bersama pewarna merah sehingga kembang.
Masukkan ke dalam periuk bersama daun pandan, gula dan air.
Masak dengan api sederhana hingga sagu betul-betul masak dan menjadi jernih.
Tutup api dan terus masukkan sagu ke dalam kelongsong daun pandan. Padatkan sedikit supaya terbentuk kemas.
Ads
Bahan Lapisan Atas
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar tepung jagung
1 cawan santan pekat
2 sudu besar gula
Secubit garam
1 biji telur
Cara Penyediaan
Satukan semua bahan dalam periuk dan kacau hingga sebati.
Masak atas api sederhana sambil kacau sampai adunan likat dan masak sempurna.
Tuang adunan ke dalam blender dan kisar sekejap supaya lebih halus dan licin.
Tuang ke atas lapisan sagu yang telah siap dimasak tadi.
Biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dihidang.
Tip Buat Kuih Pelita Sagu Yang Sempurna
Untuk hasil lebih wangi, gunakan santan segar dan daun pandan asli.
Kalau nak warna lebih menarik, boleh guna pewarna hijau pandan atau ungu lembut.
Kuih Pelita Sagu ini lebih sedap dinikmati sejuk, jadi simpan seketika dalam peti ais sebelum dihidang.
Enaknya jika dapat menikmati Kuih Jongkong yang sedap. Lemak lembut, memang tidak puas dimakan. Bagi anda yang menggemari kuih tradisional ini, bolehlah cuba hasilkan sendiri menggunakan resipi yang dikongsi oleh saudari Kia Cater. Sangat mudah. Pasti puas hati bila lihat hasilnya. Jom cuba!
BAHAN-BAHAN LAIN: Gula merah secukupnya – beli online disini Daun pisang – dibersihkan dan dilayur
CARA MEMASAK: 1. ADUNAN PANDAN: Satukan semua bahan dan kacau hingga tepung larut. 2. Kacau mesra adunan dan masak guna api sederhana hingga pekat. 3. Pastikan tekstur adunan agak lembut. Jika keras, tambah air panas. 4. ADUNAN SANTAN: Satukan semua bahan-bahan untuk adunan santan. Sebatikan dan masak atas api. Jika adunan keras, tambah sedikit air panas. Paling sedap jia adunan lembut-lembut sahaja dan tidak keras. 5. AIR GULA: Satukan semua bahan dan masak hingga gula larut. Ketepikan dan biarkan sejuk. 6. Untuk membuat Kuih Jongkong, ambil daun pisang yang telah dilayurkan dan sudukan gula merah. 7. Kemudian letak adunan pandan diikuti adunan santan dengan secukupnya.
8. Bungkus Kuih Jongkong dengan kemas dan kukus selama 15 minit.
9. Tunggu kuih sejuk terlebih dahulu sebelum dihidang. Tuang air gula sewaktu dinikmati.
Pelbagai hidangan menarik boleh dihasilkan dengan menggunakan keledek. Sesiapa yang mempunyai keledek di rumah tapi tidak ada idea untuk buat hidangan, boleh lah cuba resipi-resipi ni untuk dihidang masa berbuka.
1. BEBOLA UBI KELEDEK
BAHAN-BAHAN
2 cawan ubi keledek-rebus & mashed
1 biji telur
1/2 sudu baking powder
tepung secukupnya
minyak untuk menggoreng
sedikit garam
3 tsb gula
CARA PENYEDIAAN
Masukkan ubi, baking powder, telur dan garam ke dalam mangkuk. Tambah tepung sedikit demi sedikit. Uli sehingga tak melekat di tangan.
Buat bulat-bulat kecil. Goreng dalam minyak panas sehingga perang.
Masak gula nisse/gula kerek bersama-sama dengan air, daun pandan & cengkih sehingga larut & pekat. Keluarkan daun pandan dan mengkuang yang balut nisse. Tapis air gula tadi.
Pecahkan telur, kacau-kacau sedikit. Tuangkan air gula nisse ke dalam telur, masukkan garam & kacau rata.
Masukkan bancuhan telur dalam periuk yang sesuai (kalau ada periuk yang tebal lebih baik kerana tidak cepat hangus). Campurkan hirisan keledek tadi & ratakan sedikit. Masak dengan api paling perlahan dengan periuk tertutup. (Jika guna pemanggang ajaib jadi ia nampak nipis & cepat empuk) Bila keledek empuk & bancuhan telur membeku bolehlah dipadamkan api. Sesuai dihidangkan ketika masih panas atau sejuk dimasukkan dalam peti sejuk.
Ayak tepung gandum dan tepung jagung bersama garam ke dalam mangkuk.
Masukkan mentega. Gaul ramas sehingga menjadi serbuk roti.
Masukkan telur. Tambahkan air ais sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh lembut.
Isikan ke dalam plastik atau balut dengan ‘cling wrap’. Rehatkan di dalam peti ais selama 20 minit.
Sementara tu sediakan lapisan kastard dan inti pai.
BAHAN-BAHAN (KASTARD)
1/2 tin susu cair
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula
CARA PENYEDIAAN
Satukan semua bahan di dalam periuk. Gaul dengan whisk hingga sebati.
Letakkan periuk di atas dapur dan hidupkan api perlahan. Masak kastard sambil dikacau sehingga kastard pekat. Ketepikan.
CARA MEMASAK PASTRI
Keluarkan doh daripada peti sejuk. Canai pastri pada ketebalan bersesuaian dan letakkan di dalam tin pai bersaiz 7 inci. Biar berlebihan di tepi acuan kerana pastri akan sedikit mengecut apabila masak.
Panaskan oven pada suhu 180 C. Masukkan tin pastri di tengah oven dan bakar selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
BAHAN-BAHAN INTI PAI
150 gm keledek putih/merah- dipotong kiub dan direbus empuk
50 gm gula perang
1 biji telur
20 gm mentega
60 ml susu segar
1/2 sudu teh esen vanilla
1/4 sudu teh garam
BAHAN CRUMBLE
50 gm gula perang
20 gm tepung kek/ tepung berserbuk penaik
15 gm mentega
3 sudu besar kacang tanah yang telah disangrai dan dikisar
1/2 sudu teh esen vanilla
CARA PENYEDIAAN
Lecek keledek hingga halus. Campurkan dengan gula, mentega, esen, telur dan garam. Gaul sebati.
Keluarkan pastri yang telah dibakar tadi dan ratakan kastard di atasnya.
Ratakan pula campuran keledek di atas lapisan kastard. Akhir sekali satukan semua bahan crumble dan gaul sebati. Taburkan di atas lapisan keledek.
Masukkan pai ke dalam bahagian tengah oven dan bakar pada suhu 160 C selama 30-40 minit lagi. Sejukkan sebelum dihidang.
Pulut dakap ini berasaskan pisang yang dibalut dengan pulut. Kuih tradisional yang lazimnya dijadikan menu ketika minum petang. Orang di bahagian utara pasti menggemarinya.
Perkongsian daripada Sy Crab untuk menghasilkan pulut dakap ini memang mudah. Cepat sahaja siap dan dah boleh menikmatinya. Jom kita cuba.
Air kacang soya kaya protein, mineral dan vitamin dengan pelbagai manfaat kesihatan seperti jantung, tulang dan diet. Ketahui khasiat lengkap serta resipi air kacang soya homemade yang mudah dan sedap.