Sedapnya Kuih Kaswi. Lembut, lemak manis dan makan pula dengan kelapa parut, memang buka selera. Bagi anda yang nak cuba belajar buat kuih ni, resipi Kuih Kaswi Gula Merah perkongsian opah Mas Cotek tentunya antara yang terbaik yang boleh dicuba.
Resipi ni hasilnya memang lembut dan bergoyang. Bila dah sejuk pun masih lembut. Pasti puas hati. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK KUIH KASWI GULA MERAH PALING SEDAP
Ads
BAHAN-BAHAN:
Ads
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3/4 cawan gula
1 cawan gula merah atau gula perang
5 cawan air
3/4 sudu teh kapur makan – campur dengan 3 sudu makan air (Guna cawan metrik untuk sukatan yang tepat)
CARA MEMASAK: 1. Daripada 5 cawan air, panaskan sekejap 2 cawan air untuk larutkan gula dan gula perang. Bila semua dah larut, tapis dan sejukkan. 2. Dalam bekas yang besar, masukkan air gula dan baki air tadi bersama bahan-bahan lain. Kacau sebati dan barulah dimasukkan air kapur yang telah dicampur air. 3. Jangan terlebih guna air kapur. Nanti kuih akan rasa pahit dan juga keras. 4. Didihkan air dalam periuk kukusan dan alas penutup pengukus dengan kain tuala untuk elakkan air menitik ke atas permukaan kuih yang akan dikukus nanti. 5. Oles acuan dengan sedikit minyak masak dan barulah dituangkan adunan kuih. 6. Kukus kuih guna api sederhana selama 30-40 minit bergantung pada saiz loyang yang digunakan. 7. Bila kuih masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. 8. Gaul potongan Kuih Kaswi dalam kelapa muda parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan gula ( jika suka). Boleh juga gaul dengan kelapa parut kosong kerana kuih sudah mempunyai rasa manis.
Hidangan anda pasti menjadi lebih lengkap dengan adanya pemanis pulut yang menyegarkan ini. Aneka puding yang bukan sahaja cantik dipandang, bahkan sedap dimakan. Puding yang satu ni bukan hanya mudah buat malah nikmat ditekak.
PUDING PISANG COKLAT
BAHAN-BAHAN (UNTUK MEMBUAT LAPISAN PUDING COKLAT):
500gm susu segar
80gm gula halus
25gm mentega
120gm coklat hitam | dipotong kecil
25gm tepung jagung | dibancuh dengan sedikit susu
UNTUK MEMBUAT LAPISAN KASTARD PISANG:
5 biji pisang emas | kupas dan potong kecil
200gm gula
1 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
500gm susu segar
4 biji kuning telur
2 sudu makan mentega
1 sudu teh esen perasa pisang
CARA MEMASAK:
Untuk membuat lapisan puding coklat; masak semua bahan kecuali tepung jagung sehingga mendidih. Pastikan adunan sentiasa dikacau. Perlahankan api dan masukkan larutan tepung jagung. Masak sehingga licin dan tuangkan ke dalam bekas. Sejukkan. Ketepikan.
Untuk membuat lapisan kastard pisang; kuning telur, tepung gandum, tepung jagung, dan esen pisang dikacau menggunakan whisk tangan sehingga sebati.
Panaskan susu segar dan gula di atas api sehingga menggelegak sedikit di bahagian tepinya. Tuangkan separuh adunan susu ke dalam adunan telur sambil dikacau laju bagi mengelakkan telur masak. Kembalikan semua adunan ke dalam periuk dan masak sehingga adunan agak likat.
Tutupkan api dan masukkan mentega serta pisang. Kacau sebati menggunakan senduk kayu dan tuangkan ke atas lapisan puding coklat yang telah disejukkan.
Sejukkan di dalam peti sejuk sehingga beku dan sedia untuk dihidangkan.
Boleh hiaskan dengan sedikit krim putar, hirisan pisang dan strawberi di atasnya untuk lebih menarik.
INFO CHEF : Puding ini merupakan puding lembut dan seeloknya dihidangkan di dalam bekas puding yang sesuai. Bukan jenis agar-agar yang boleh dipotong.
Jom cuba buat Popia Ayam Cendawan Berkeju ni. Sedap! Popia merupakan antara sajian ringan mudah yang puan-puan boleh hasilkan dalam jumlah yang banyak dan sejukbekukan. Intinya boleh dipelbagaikan mengikut cita rasa masing-masing. Memang layan habis! Jom cuba resipi perkongsian saudari Radia Tussoleha ini. Pasti anda puas hati dengan rasanya, lebih-lebih lagi bila intinya penuh ayam, keju dan cendawan.
Bagi yang suka snek bergoreng yang rangup, Popia Ayam Cendawan Berkeju ini memang memenuhi selera. Gabungan ayam cincang, sosej, cendawan dan cream soup membuatkan rasa intinya padu, lemak berkrim dan mengenyangkan. Bila digoreng pula, kulit popia jadi rangup keemasan dan sangat sesuai dijadikan hidangan minum petang atau menu kudapan sekeluarga. Anda juga boleh sediakan banyak awal-awal dan simpan dalam freezer untuk digoreng bila-bila masa.
Resipi Popia Ayam Cendawan Berkeju
Bahan A:
1 labu bawang holland (potong cincang) – beli online disini
1 kiub ayam dan garam secukup rasa – beli online disini
Minyak untuk menggoreng
Cara Memasak Inti Popia Ayam Cendawan Berkeju
Tumis bahan A sehingga wangi. Kemudian masukkan lobak merah diikuti sosej serta isi ayam.
Kemudian masukkan garam dan kiub pati ayam. Gaul rata.
Masukkan cendawan dan champmbells cream.
Akhir sekali, masukkan keju. Kacau sebati dan padamkan api. Masukkan ke dalam bekas apabila sudah sejuk.
Cara Membungkus Popia:
Sediakan kepingan kulit popia. Sudukan 1 sudu inti di hujung kulit popia dan lipat.
Lekatkan hujung kulit popia menggunakan bancuhan telur atau bancuhan tepung gandum.
Panaskan minyak dan goreng hingga keperangan. Angkat dan toskan.
Nota: Bahan-bahan di atas boleh menghasilkan lebih kurang 50 keping popia.
Kredit resipi & foto: Radia Tussoleha
Tip Tambahan Untuk Popia Lebih Rangup & Keju Lebih Meleleh
Salah satu sebab Popia Ayam Cendawan Berkeju ini menjadi kegemaran ramai ialah kombinasi rasa yang lengkap — ada masin, berkrim, penuh isi dan sangat rangup. Untuk pastikan popia kekal rangup walaupun selepas digoreng, elakkan membungkus ketika inti masih panas kerana ia akan menyebabkan kulit popia lembik. Pastikan inti betul-betul sejuk sebelum anda mula membungkusnya.
Selain itu, jika mahu rasa keju lebih meleleh, anda boleh tambah sedikit keju cheddar parut ke dalam inti atau masukkan sedikit lagi ketika membungkus. Bila digoreng, keju akan cair dengan sempurna dan menjadikan Popia Ayam Cendawan Berkeju lebih memuaskan.
Jika anda mahu simpan dalam freezer, susun popia dalam bekas kedap udara dan taburkan sedikit tepung supaya tidak melekat antara satu sama lain. Bila hendak menggoreng, tak perlu nyahbeku sepenuhnya. Goreng terus menggunakan api sederhana dan pastikan minyak cukup panas supaya kulit popia tidak menyerap minyak terlalu banyak.
Popia ini juga sesuai dijadikan hidangan untuk majlis kecil, potluck atau jamuan sekolah. Intinya yang kaya dengan ayam, cendawan dan keju menjadikan ia lebih mengenyangkan berbanding popia biasa. Tidak hairanlah Popia Ayam Cendawan Berkeju menjadi antara resipi popular yang sering dicari oleh mereka yang suka snek bergoreng yang sedap dan cepat disediakan.
Selalu mengeluh ayam goreng selalu tak rangup? Atau dah boring dengan ayam kunyit? Jangan mengeluh ada jalan penyelesaiannya. Semua orang suka ayam goreng kan? Lebih-lebih lagi yang rangup krup krap. Ikut rahsia yang di kongsikan oleh Wan Luqman ni.. resepi ayam goreng syurga yang ketiga.
RESIPI AYAM GORENG SYURGA KETIGA
LANGKAH DEMI LANGKAH:
Ok ni ayam bahagian thigh, sedap sikit sebab bertulang. Nak seketul pun boleh, tp potong kecik2 lagi santek hasilnya
Panaskan air + garam sehingga mendidih, lepas tu celur ayam tu. Proses ni utk dapat isi yang lembut, jadi tak perlu goreng ayam terlalu lama. Tapi kalau nak skit proses ni pun boleh
Ni ayam selepas dicelur.
Gunakan tepung bancuhan kfc atau tepung gandum untuk batterkan. Pecahkan sebiji telur (putih sahaja). Dalam kes ni, guna tepung seri mewah…bestari x cun
Ayam yang telah dibatterkan
Ini untuk salutan tepung kering
– tepung kfc
– tepung gandum
– tepung beras sikit
– baking powder
Gaulkan ayam yang telah dibatterkan tadi
Tips menggoreng, pastikan minayk betul2 panas (jangan buka api kuat untuk cepat panas. Biar hukum alam yg menentukan). Bila dah letak ayam, JANGAN GAUL balik…biarkan dia mengeras baru balik
Bila sebahagian dah mengeras, baru balikkan ayam tu. Kalau boleh, deep fried (minyak banyak) supaya lebihan tepung akan jatuh kebawah. Jadi x ganggu ayam yang akan digoreng kemudian.
Belajar cara membuat Matcha Latte Homemade ala kafe yang super sedap, mudah dan jimat. Resipi lengkap dengan langkah ringkas untuk hasil pekat, creamy dan memuaskan!