Kek minyak boleh juga dipanggil kek dulu-dulu. Maksudnya kategori kek lejen la sebab orang dulu selalu buat kek macam ni. Kek minyak selalu dibuat untuk raikan tetamu pada majlis rasmi di kawasan pedalaman. Misalnya ketika majlis bertunang ataupun majlis kahwin. Ketika hari raya pun kek minyak selaly jadi pilihan. Jom try buat.
KEK MINYAK PELANGI
.
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung kek (bukan tepung naik sendiri)
1 sudu teh baking powder
5 biji telur ayam grade A
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh garam
1 sudu besar ovalette
3/4 cawan susu pekat atau krimer manis
1 sudu besar esen vanila
1 cawan minyak jagung
Pewarna (oil base untuk warna yang cantik)
Ads
CARA MEMBUAT
1. Lenser loyang berukuran 8 inci dengan marjerin atau mentega.
2. Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
3. Pukul telur ayam bersama gula kastor dan garam. Pukul sehingga betul-betul kembang dan gebu. Pukul selama lebih kurang 20 minit dengan menggunakan mixer berkelajuan tinggi (kalau tak kembang kek tak akan naik dan gebu).
4. Masukkan ovalette, susu pekat dan esen vanila. Mix lagi dalam 10 minit.
5. Masukkan minyak jagung dan kacau guna spatula sahaja.
6. Masukkan tepung dengan teknik kaup balikkan sahaja.
7. Apabila telah sebati, bahagikan adunan kepada 6 bahagian. Warnakan ikut warna yangg digemari. Setiap satu bahagian beratnya 200 gram.
8. Lapiskan setiap warna 4 sudu besar dan lapisan akhir untuk setiap warna adalah 2 1/2 sudu besar sahaja.
7. Kalau nak buat motif batik di atas permukaan kek, boleh lorekkan menggunakan lidi ikut kreativiti masing-masing.
10. Bakar pada suhu 160 darjah selsius selama 1 jam dengan api atas dan bawah.
Bercadang nak masak pulut kuning yang masak guna rice cooker untuk sarapan esok? Resipi pulut kuning perkongsian saudari Nazra Queenni anda boleh cuba. Sangat mudah dan tak perlu kukus pun. Hidang bersama rendang, fuhhh…memang terangkat habis. Berbaloi cuba masak untuk keluarga.
RESIPI PULUT KUNING RICE COOKER
BAHAN-BAHAN:
300gm beras pulut – basuh & tos air
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu makan gula
2 sudu makan minyak masak
2 helai daun pandan
Santan dari 1/2 biji kelapa – anggaran 200-250ml
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Beras pulut dicuci dan ditoskan air. Masukkan ke dalam periuk nasi.
2.Masukkan serbuk kunyit, garam, gula, minyak masak dan air menyamai paras pulut.
3.Potong daun pandan dan masukkan ke dalam periuk tadi.
4. Masak pulut menggunakan rice cooker seperti masak nasi.
5. Lepas 10 minit, akan jadi macam ni. Kacau-kacau pulut supaya sekata.
6. Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Bila pulut nampak basah, berhenti tuang santan. Tak perlu habiskan. Biarkan selama 5 minit supaya pulut menyerap santan.
9. Tekan butang on pada rice cooker sekali lagi. Biarkan pada posisi warm sahaja. Biar pulut masak dan berkilat lebih kurang selama 10 minit.
Dapatkan Mitsutoyo Rechargeable Personal Blender Set dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Kupas keledek kemudian kukus hingga empuk. Lenyek ubi keledek sehingga tiada ketulan 2. Kemudian campurkan ubi keledek yang telah dilenyek tadi dengan tepung gandum, tepung ubi dan secubit garam. 3. Gaulkan hingga sebati dan menjadi doh keria. Bulat-bulatkan doh keria, kemudian leperkan dan buat lubang di tengah-tengahnya.
4. Goreng doh keria yang telah dibentuk kemudian toskan untuk hilangkan minyak 5. Sementara itu, campur dan cairkan gula melaka, gula pasir dan air sehingga mendidih dan pekat. Masukkan keria yang telah digoreng tadi dan gaulkan sehinga sebati. 6. Tutup api, dan terus gaul hingga gula melekat dan menyaluti semua bahagian kuih keria. Kuih keria sedia dihidangkan.
100gm tepung beras 3 sudu makan tepung jagung – beli online di sini 1 liter santan dari sebiji kelapa 2 sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
1. Untuk lapisan bawah, lenyekkan keledek hingga hancur. Kemudian, campurkan semua bahan kemudian kacau rata. 2. Tapiskan ke dalam periuk. Renehkan atas api perlahan hingga hampir pekat. Tutup api. 3. Tuangkan dalam managkuk kuih lompang dan kukus selama 15 minit dalam kukusan yang telah sedia dipanaskan.
4. Untuk menyediakan lapisan atas, satukan semua bahan gaul kacau sebati. 5. Tapiskan, kemudian tuang di atas lapisan bawah yang telah dicucuk dengan garfu. 6. Kukus semula lebih kurang 12-15 minit lagi. Setelah masak, tutup api dan buka penutup kukus. Setelah sejuk keluarkan dari acuan dan sedia dihidangkan.
ONDE-ONDE KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
3 cawan keledek (yang telah direbus) 2 cawan tepung pulut 1 ketul gula melaka | potong dadu kecil 2 mangkuk kelapa parut | putih sahaja Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Campurkan keledek yang telah dilenyek dengan tepung pulut, gaul rata hingga menjadi doh lembut. Tambah sedikit air jika perlu. 2. Bulat-bulatkan menjadi bulatan kecil, kemudian masukkan ketulan gula Melaka dan tutup semula. Kembali bentukkannya menjadi bulat. Lakukan hingga habis. 3. Panaskan air dalam periuk, setelah mendidih masukkan onde-onde. 4. Semetara itu, sediakan kelapa parut yang telah digaul dengan secubit garam di dalam loyang. 5. Setelah onde-onde timbul angkat menggunakan penapis, toskan dan gaul dalam kelapa parut tadi. Sedia dihidangkan.
BUBUR KELEDEK PELANGI
BAHAN-BAHAN:
1 biji keledek warna unggu | potong dadu kecil 1 biji keledek warna kuning | potong dadu kecil 2 sudu makan sagu mata ikan warna hijau ½ cawan gula pasir Secubit garam 500 ml santan 150ml susu cair 1 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Kukus keledek yang telah didadu separuh masak. Ketepikan. 2. Cuci sagu di bawah air mengalir kemudian masukkan dalam air yang telah didihkan dalam periuk. 3. Setelah sagu bertukar jernih. Angkat dan lalukan di bawah air mengalir. Masukkan dalam bekas bersama sedikit air. 4. Masukkan santan dalam periuk bersama gula, secubit garam dan daun pandan. Renehkan atas api sederhana. 5. Setelah mereneh masukkan keledek, seketika kemudian masukkan pula sagu. 6. Sebelum angkat masukkan susu cair, gaul rata dan tutup api. Bubur sedia dihidangkan.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tidak menjadi masalah jika di rumah tiada mi. Apa kata membuatnya sendiri. Boleh ikut resipi yang dikongsikan ini. Mi ni ala-ala kue teow, sedap rasanya, satu famili pasti suka. Paling best buatan sendiri, guna pewarna kunyit saja. Adunan ini untuk dua hingga empat orang.
Mi Homemade
Bahan-bahan:
250 gm tepung gandum
Secubit garam
1 biji telur ayam
50 ml air (tapi saya lebihkan sedikit sukatan supaya doh dapat diuli dengan baik)
1 sudu teh serbuk kunyit
Cara membuat:
1.Gaul semua bahan sampai jadi doh dan tak melekat di tangan.
2.Potong doh jadi 4-5 bahagian.
3.Canai satu-satu.
4.Potong guna pisau.
5.Pastikan air rebusan mendidih baru masukkan mi ke dalam air.Rebus dalam jangkamasa seminit ke dua minit. Jangan terlalu lama nanti mi jadi lembik.
6.Angkat dan toskan cepat-cepat di bawah air paip sejuk supaya menghentikan mi dari terlebih masak. Buat berulang kali sampai doh tadi habis.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...