Suka makan Kaya Pandan bersama roti kukus macam dekat Kopitiam dan Boat Noodle tu? Ni ada resipi Kaya Pandan homemade yang anda boleh cuba buat sendiri di rumah. Nikmatnya..Rasa pun sangat sedap. Sekali buat, boleh makan satu keluarga. Dah jimat banyak. Selain dimakan bersama roti kukus, anda juga boleh menikmatinya bersama roti bakar, mantao atau dijadikan inti bagi pau dan sebagainya. Olah sahaja mengikut selera serta kreativiti masing-masing. Seronok bila masak sendiri. Kemanisannya juga kita boleh kawal mengikut selera. Barulah kalau nak makan banyak pun, tidak rasa bersalah sangat. Jom cuba resipi perkongsian saudari Fazelina Isa ni. Pasti puas hati.
CARA MEMASAK: 1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecil. 2. Masak guna api perlahan dan kacau hingga adunan jadi berkilat. 3. Bila adunan sudah berkilat, itu tandanya kaya sudah masak. Boleh diangkat dan dinikmati.
INFO: Simpan sekaya dalam bekas bertutup dan diletakkan dalam peti sejuk supaya tahan lama.
Kuih muih melayu memang tiada tandingan kesedapannya. Salah satu yang menjadi kegemaran ramai ialah kuih apam. Jika dimakan dengan kelapa muda memang habis sepinggan. Jom kita buat apam gula hangus kukus hanya pakai kuali. Memang elok menjadi.
APAM GULA HANGUS
Bahan-bahan: 1 ½ cawan tepung gandum ½ cawan minyak 1 sudu kecil soda 2 sudu kecil susu pekat 2 biji telur 1 cawan air panas untuk gula hangus 1 cawan gula dihanguskan secantik habis sebab kejadian apam bergantung pada warna gula hangus
Cara membuat: 1.Masukkan gula putih dalam kuali sambil kacau perlahan-lahan. 2.Bila bertukar perang, masukkan air panas, perlahan-lahan. 3.Blender semua bahan hingga sebati. 4.Tuang adunan dalam bekas dan kukus guna kuali. Kukus 10 minit saja dah siap. Kredit: Nur Fairus Mohd Adam
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Kikis kulit ikan tenggiri, ambil isi ikannya sahaja.
Kemudian hancurkan isi ikan tenggiri dengan lumat dan masukkan air garam serta tepung jagung. Adun hingga boleh membentuk doh untuk membuat bebola ikan. Ketepikan.
Untuk membuat kari; tumis bahan-bahan yang telah dikisar halus seperti bawang merah, bawang putih, cili merah, halia dan lengkuas ke dalam periuk.
Selepas itu masukkan serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis dan kacau sehingga naik bau.
Kemudian masukkan air asam jawa dan biarkan ia mereneh seketika.
Bentukkan bebola ikan dan masukkan ke dalam renehan tumisan tadi.
Setelah bebola itu terapung ke atas bermakna bebola itu sudah masak.
Kemudian masak masukkan sayur-sayuran seperti terung, tomato dan bendi sehingga separuh masak.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Boleh juga masukkan cili hijau untuk lebih sedap.
Fuchuk goreng berinti atau Fried Fuchuk Roll ni memang penuh khasiat. Inti yang sama ni boleh aje jadi inti popia sebenarnya.
.
Tapi inti sedap campuran ayam dan ikan cincang makin berganda sedapnya bila digulung atau dilipat dalam tauhu kering atau perut tauhu ini. Jom kita cuba resipi yang dikongsi oleh Ria Razali ni.
FU CHUK GORENG BERINTI
.
BAHAN-BAHAN :
.
500gm isi ayam cincang
250gm isi udang cincang
1 biji telur A
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk 5 rempah (5 spice powder)
1/2 cawan parutan carrot
1/2 cawan bawang cincang
1/2 cawan daun ketumbar cincang
1/2 cawan daun bawang cincang
1/2 cawan cendawan hitam – cincang (black fungus)
1/2 cawan sengkuang cincang
2 sudu besar tepung jagung
10 keping Fucuk – rendam sebentar bila boleh di lentur, potong kepada 2 atau 3 bahagian. *Toskan di atas kain dapur, usah rendam terlalu lama
Pelekat : 2 sudu besar tepung gandum + sedikit air (kacau rata, jgn terlalu cair atau pekat)
.
CARA MEMASAK : 1. Gaul kesemua bahan, masukkan telur dan tepung, sos,minyak bijan dan garam. Gaul hingga sebati. 2. Ambil sekeping fucuk, letak inti di tengahnya tinggalkan 1sm bahagian tepi untuk mengulung. 3. Lipat kedua bahagian tepi, gulung hingga ke depan. Lekatkan bahagian dalam lipatan dengan bancuhan tepung dan hujung tepi supaya tidak terbuka.
.
4. Buat hingga habis. Atur di dalam pengukus dan kukus dengan api besar selama 10 minit. 5. Panaskan minyak dan goreng hingga keperangan. 6. Hidang bersama sos cili.
Kredit : Ria Razali FB :KONGSI RESEPI MASAKAN DAN PETUA
Cinnamon roll memang sedap jadi hidangan waktu petang. Memang boleh buat sendiri tapi mengenangkan nak membuatnya kena uli doh bagai ramai yang lebih suka...