Sesekali layan sajian Cina memang menaikkan selera. Tak perlulah ke restoran mahal-mahal kerana anda boleh hasilkan sendiri di rumah. Malah sempena perayaan Tahun Baru Cina ini, ia antara hidangan yang anda boleh masak untuk keluarga. Antara menu yang boleh dicuba adalah Daging Szechuan dan Cendawan Goreng Telur Masin ni. Sangat sedap dan resipiya dikongsi oleh chef restoran. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
DAGING SZECHUAN & CENDAWAN TELUR MASIN UNTUK MAKAN BESAR TAHUN BARU CINA
1. CENDAWAN GORENG TELUR MASIN
Ads
BAHAN-BAHAN:
100gm cendawan Shimeiji – bersih dan leraikan satu-satu.
Di dalam satu mangkuk, campurkan tepung dengan air. Kacau hingga ( Celup sudu ke dalam adunan dan jika adunan melekat pada belakang sudu, bermakna adunan sudah sedia).
Celup cendawan Shimeiji satu persatu ke dalam adunan tadi.
Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng cendawan secara ‘deep fried’ sehingga ia bertukar menjadi kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Panaskan mentegadi dalam kuali dan masukkan kuning telur masin, serbuk ayam, gula dan keju parmesan. Kacau sekata.
Masukkan pula cendawan yang telah digoreng dan kacau hingga sebati.
Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng daging kira-kira 30 saat. Angkat dan ketepikan.
Menggunakan kuali yang sama, masukkan semua sayuran yang telah dipotong tadi. Goreng seketika.
Satukan sos tiram, hot bean sauce, gula, serbuk ayam dan air secukupnya ke dalam satu mangkuk. Kacau sekata dan tuang adunan ke dalam kuali berisi sayuran tadi. Kacau sebati.
Masukkan semula daging yang telah digoreng tadi ke dalam kuali dan goreng lagi.
Angkat dan boleh dihidangkan panas-panas.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sajian India ni ada banyak variasinya. Daripada daging lembu, ayam , sayur-sayuran, makanan lautnya juga sungguh sedap untuk dicuba. Resipi yang min kongsikan ini adalah dari negeri-negeri Utara dan juga Selatan benua India. Walaupun keduanya menggunakan rempah ratus , tapi ada bezanya.
Sebelah utara gemar memasukkan yogurt dan krim masakan sebagai antara ramuan.Jom kita cuba 'follow
resipi dari Hotel Summit, Subang USJ ini yang diketuai oleh Chef Eksekutifnya , Chef Sakya Hamid. Memang terbaiklah.
1. UDANG MAKHNI (Utara India)
BAHAN-BAHAN :
15 ekor udang saiz sederhana | dibersihkan
Bahan perapan udang :
1 sudu bawang putih | ditumbuk halus
½ sudu teh halia
½ atau sudu kecil serbuk cili | ikut kepedasan yang disukai
1sudu teh air perahan limau
½ sudu teh jintan manis | ditumbuk dan disangai
½ sudu teh ketumbar | ditumbuk dan disangai
1 sudu teh bawang merah | ditumbuk halus
*Perap udang selama 10-15 minit dengan bahan-bahan diatas, bahan-bahan di ambil (sedikit) dari sukatan bahan ramuan tumis di bawah.
Bahan tumis :
2 sudu makan tomato puri segar
5 ulas bawang putih | dicincang halus
300gm halia | dicincang halus
300gm bawang merah | dikisar
2 sudu makan serbuk cili | campurkan sedikit air, jadikan pes
2 sudu teh air perahan limau
2-3biji buah pelaga
4-5 biji bunga cengkih
2 sudu makan biji ketumbar | dikisar dan sangai
1 sudu teh jintan manis | dikisar dan sangai
2 kuntum bunga lawang
2-3 helai daun salam
1 sudu teh serbuk garam masala
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Daun ketumbar secukupnya | dihiris
Sedikit krim masak | jika mahu
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali . Masukkan biji ketumbar dan bunga lawang, pelaga, cengkih,bawang putih, halia, bawang merah dan tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan serbuk cili dan tumis hingga terbit minyak.
3. Masukkan puri tomato diikuti daun salam.
4. Masukkan udang yang telah diperapkan dan sedikit air serta krim masam. Masak dengan api yang sederhana sehingga masak.
5. Masukkan garam masala dan garam secukup rasa, biarkan sebentar dan sajian siap dihidang. Taburkan dengan daun ketumbar.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak :20 minit
Cara memasak : Tumis
Keistimewaan : Rasa udang berempah dan sedikit rasa masam pedas yang enak.
Jenis masakan : Sajian utama, udang
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF: Jika inginkan aroma dan rasa yang lebih sedap, goreng dulu tanpa minyak (sangai) jintan manis dan ketumbar sebelum dikisar atau ditumbuk
2. KARI KETAM GOAN ( Utara India)
BAHAN-BAHAN :
4-5 ekor ketam | yang telah dibersihkan
250gm cili giling @ kisar
4 ulas bawang putih | dikisar
3 biji bawang merah | dikisar
200gm halia | dikisar
1 ½ sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk kunyit
1 ½ sudu makan serbuk jintan putih
2 sudu teh serbuk kayu manis
3 sudu makan air asam jawa
1 sudu teh air limau
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
4 sudu makan santan pekat
180ml air
CARA MEMASAK :
1. Panaskan kuali dan pijarkan minyak panas. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar iaitu halia, bawang besar dan bawang putih, tumis hingga naik bau.
2. Masukkan cili giling (pes cili) dan biarkan sampai terbit minyak, masukkan kesemua serbuk rempah ratus dan bahan lain, biarkan hingga cukup masak.
3. Masukkan air asam jawa, air limau dan air dan biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan ketam dan perlahankan api dapur kepada sederhana.
5. Selepas itu baru masakkan santan pekat dan masukkan garam secukup rasa.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak :20 minit
Cara memasak : Tumis
Keistimewaan : Rasa ketam pedas berlemak santan dan kaya dengan rasa rempah ratus.
Jenis masakan : Sajian utama, ketam
Anggaran kos : RM 23
INFO CHEF : Jika mahu menambahkan lagi keenakan , ketam perlulah diperap terlebih dahulu dengan rempah dan halia.
3. SOTONG CALAMARI ROGEN JOSH (Utara India)
BAHAN-BAHAN:
400-500gm sotong besar (calamari) | dibersihkan
2 biji bawang besar | dikisar
2 ulas bawang putih | dikisar
½ ibu jari kunyit hidup | dkisar @ tumbuk halus
3 sudu teh serbuk cili | tambahkan sedikit air jadikan pes
3 sudu teh serbuk jintan putih
2 sudu teh serbuk jintan manis
4 biji buah pelaga
½ sm kulit kayu manis
½ sudu teh biji jintan manis
2 helai daun salam
Minyak masak secukupnya
180ml air
4 sudu besar santan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar bersama biji jintan manis, kulit kayu manis dan buah pelaga sehingga naik bau.
2. Masukkan pes serbuk cili dan tumis sehingga naik minyak.
3. Kemudian masukkan sotong yang telah dibersihkan, dan masukkan serbuk rempah (jintan manis dan jintan putih) yang telah dicampurkan (digaul sekali).
4. Masak sehingga rempah dan bahan bahan lain sampai pecah minyak dan masukkan sedikit air dan santan pekat.
5. Biarkan sehingga mendidih dan masukkan garam secukup rasa.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis
Keistimewaan : Sotong segar menerbitkan rasa manis kuah
Jenis masakan : Sajian utama, sotong
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Usah memasukkan santan terlalu banyak 3-4 sudu makan sudah memadai, kerana masakan India ini memang sedikit kuahnya.
4. KARI IKAN MORINGA (Selatan India)
BAHAN-BAHAN:
300gm ikan kekacang
300gm batang moringa (kelur) | dipotong 5sm
4-5 sudu makan serbuk kari ikan
2 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk cili
5 biji bawang kecil | dikisar
3 ulas bawang putih | dikisar
1/2sm halia | dikisar
1 sudu makan puri tomato
2 sudu makan air asam jawa
Daun kari secukupnya
2 batang cili hijau | dibelah dua
1 biji tomato | dibelah empat
Minyak masak secukupnya
3-4 sudu makan santan segar
Garam secukup rasa
Minyak masak secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan daun kari dan tumis hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan serbuk jintan manis dan serbuk kari yang telah digaul dan dan dijadikan pes. Dan pes serbuk cili merah tumis hingga pecah minyak. Masukkan puri tomato.
3. Kemudian masukkan buah tomato dan cili hijau, pastikan api tidak terlalu besar.
4. Masukkan air asam jawa, batang moringa (kelur) , santan dan akhir sekali ikan.
5. Biarkan hingga batang moringa dan ikan empuk, masukkan garam secukup rasa.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis
Keistimewaan : Ikan segar dan batang moringa mencipta kelainan rasa yang enak
Jenis masakan : Sajian utama, ikan
Anggaran kos : RM 13
INFO: Di kalangan masyarakat India , daun dan batang moringa memang menjadi ramuan masakan dan dipercayai mempunyai manfaat kesihatan.
5. KUPANG MASALA ( Selatan India)
BAHAN-BAHAN :
15ekor kupang | dibersihkan
1sm kulit kayu manis
1 sudu teh biji ketumbar
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 biji bawang besar | dicincang hingga halus
3ulas bawang putih | dikisar
1sm halia | dikisar
1 sudu teh serbuk cili | campur sedikit air jadikan pes
1 sudu teh serbuk kunyit
½ sudu teh garam masala
½ sudu teh asam jawa pekat
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan kayu manis, biji ketumbar, bunga lawang, buah pelaga.
2. Masukkan bawang besar, halia, bawang putih, kacau hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan serbuk cili, serbuk kunyit dan sedikit air.
4. Masukkan garam masala kacau hingga pecah minyak, masukkan kupang dan kecilkan api ke nyalaan sederhana.
5. Masukkan air asam jawa pekat dan garam secukup rasa, biarkan beberapa minit dan hidangkan.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis
Keistimewaan : Kelazatan kupang berempah tiada tandingan
Jenis masakan : Sajian utama, kupang
Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Seperti juga makanan laut yang lain, usah dimasak atas api terlalu lama agar kupang kekal berjus.
6. KARI UDANG PEKAT ( Selatan India)
BAHAN-BAHAN :
400gm udang | dibersihkan
*Perapkan dengan sedikit kayu manis bunga lawang,biji ketumbar,buah pelaga yang telah dikisar halus dicampur bersama sedikit serbuk chili, garam masala
1 biji bawang besar | dicincang halus
3 ulas bawang putih | ditumbuk halus
½ ibu jari halia | dicincang halus
1 sudu teh serbuk cili | dijadikan pes
1 1/2 sudu makan serbuk kari ikan
½ sudu teh garam masala
½ sudu teh air asam jawa pekat
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa.
CARA MEMASAK :
1. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak tunggu sehingga Pijar.
2. Mula menumis bahan bahan seperti bawang besar, halia bawang putih yang telah dicincang, sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan serbuk chili, serbuk kunyit, serbuk kari ikan dan garam masala yang telah digaulkan bersama.
4. Tumis bahan-bahan ramuan sehingga pecah minyak , dan baru masukkan udang yang telah diperap tadi ke dalam masakan .
5. Masukkan sedikit air asam sedikit dan garam, tunggu 5 minit dan boleh dihidangkan.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis
Keistimewaan : Kari udang pekat tanpa kuah ini kaya dengan rasa kari dan rempah
Jenis masakan : Sajian utama, udang
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Kari ini memang kering dan tidak berkuah, namun rempahnya cukup sebati dalam udang.
RESIPI : CHEF SAKYA HAMID, CHEF MOHD AZIZI HAMZAH, CHEF MOHD AZHAR JEMANGIN, CHEF HAMID WAHAB & CHEF SULAIMAN SALIH
TERIMA KASIH : Summit Hotel Subang ,USJ,Persiaran Kewajipan, USJ 1, Subang Jaya, Selangor
Belum ada idea nak masak apa untuk makan tengahari? Cubalah masak Cendawan Tiram Goreng Cili Padi perkongsian resipi oleh saudari SuiSan Aliezsha ni. Cendawan tiram adalah salah satu cendawan yang sedap dimasak pelbagai jenis hidangan. Ada yang suka goreng salut tepung dimakan pula dengan sambal kicap, ada yang suka dimasak sup dan bermacam-macam lagi. Kali ni try resipi ni pula. Simple je tapi sangat menyelerakan. Selamat mencuba!
CARA MEMASAK 1. Tumbuk kasar semua bahan tumbuk. Ketepikan. 2. Panaskan minyak masak. Masukkan bahan tumbuk tadi bersama serai. Tumis sampai garing.
3. Masukkan cendawan tiram dan sos tiram.
4. Gaul rata sampai semua bahan tumisan menyelaputi cendawan.
TIP: 1. Jangan tambah air kerana cendawan akan mengeluarkan air. Biar agak kering. Sambal ini akan bertambah sedap kalau dimasak agak kering. 2. Selain itu, resipi ini juga sedap dimasak kalau menggunakan cendawan busut. Selamat mencuba!
Lasagna daging cheese ini memang layan habis. Padu cheese tariknya. Daging cincangnya berjus, tak kering. Mozzarella cheese dan kepingan cheddar cheese buat rasanya lebih mantap.
Penggemar lasagna pasti sukakan resipi mudah ini. Ikuti resipi lasagna daging cheese tertarik memang padu daripada Ariana Sofia Ahmad.
Mula-mula, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan.
Masukkan cili giling dan tumis sehingga pecah minyak.
Kemudian, masukkan pula daging cincang.
Tumis sehingga daging bertukar warna.
Masukkan pula sos pasta tomato dan kacau sebati.
Kemudian, masukkan oregano dan kacau sebati.
Masukkan gula dan kacau sebati.
Masukkan pula garam dan kacau sebati.
Masukkan Cukup Rasa dan kacau sebati.
Akhir sekali, masukkan air.
Kacau sehingga kuah sedikit pekat serta daging masak. Ketepikan.
Dalam kuali lain, cairkan butter dan masukkan tepung gandum. Kacau hingga sebati dan tak berketul.
Masukkan pula susu full cream dan gula. Kacau sebati.
Masukkan kepingan cheese dan kacau sehingga pekat.
Jangan terlampau pekat, nanti bila sos putih dah sejuk, sos akan bertambah pekat.
Dalam bekas, masukkan sos tomato puri dan minyak masak. Kacau sebati. Boleh guna bekas kaca 9 inci, bakar terus di dalam oven.
Rebus lasagna dulu sehingga lembut.
Bila dah lembut, toskan. Pastikan susun elok supaya tak melekat dengan yang lain.
Susun lasagna dalam bekas tadi.
Letak inti daging dan ratakan.
Letak sos putih pula.
Taburkan mozzarella cheese dan daun basil. Nak gunakan oregano atau yang lain pun boleh.
Ulang semula dengan letak kepingan lasagna, daging, sos putih, dan cheese sehingga ke lapisan teratas. Buat 3 lapisan. Pastikan bahagian atas sekali, tabur dengan oregano.
Dah siap, balut dengan aluminium foil dan bakar suhu 170°c selama 50 minit. Boleh kurangkan masa atau suhu bergantung pada oven masing-masing.
Lasagna dah siap dimasak. Nak nampak perang bahagian atas, buka aluminium foil dan bakar 5 minit lagi.
Lasagna dah boleh dipotong dan sedia dihidangkan. Cheesenya tertarik menarik. Selamat mencuba.
Pertandingan Teh Tarik King & Queen tajaan OKI Malaysia yang berjaya mengumpulkan ramai pengunjung hadir menyaksikan aksi menarik penuh gaya oleh para peserta.