Khas untuk penggemar daging bakar bersama pencicah kamu wajib cuba resipi ini, memang tahap meraung. Daging bakar bersama bahan sosnya yang masam, manis dan pedas membangkitkan lagi aroma wangi. Apa tunggu lagi jom meraung bersama…

 

RESIPI DAGING BAKAR MERAUNG

 

BAHAN PERAPAN:

IKLAN

  • *Daging perap min 4jam
  • Olive oil
  • Sos tiram
  • Sos ikan
  • Lada sulah
  • Lada hitam
  • Rosemary (saja tambah, xletak pun xpe)

*Cucuk daging dengan garfu, dan masukkan semua bahan. Perap min 4jam. Dah perap bakar and potong .

SOS MERAUNG:

IKLAN

  • Sos chilli thai
  • Nisan tenyeh (thai palm sugar)/boleh ganti dengan gula or gula melaka
  • thai chilli flake (tak kesah brand ape tapi make sure pedas)
  • Sos ikan (sikit je sbb chili flake y syu pakai ni dah masin)
  • Bawang merah
  • Beras sangai tumbuk halus
  • Daun ketumbar
  • Limau nipis/air asam jawa
  • Sedikit kiub ikan bilis or ayam/perasa

*Campur semua

IKLAN

Sukatan agak2 je tengok la nak buat banyak mana. Kurang masin tambah sos ikan, kurang manis tambah sos chili thai or nisan genyeh. Kurang pedas letak chili flake byk2 or tambah cili padi.

Selamat mencuba!

 

Posted by Syuhada Redzuan on 20hb Mac 2018