
Petang-petang duk kumpul adik beradik sambil nyicah sambil membawang.Resipi colek paling ringkas tapi sodap..Guna 6 bahan je.Ringkas tapi kalau kena adik beradik hantu colek sampai putih berseri pinggannya hingga ke titisan terakhir.
Bahan-bahan:
Kicap-BELI ONLINE DI SINI
Belacan-BELI ONLINE DI SINI
Asam jawa
Nissan/gula melaka
limau nipis
Cili padi berapi
Gula- kalau terpedas
*sukatan ikut suka tekak
Cara membuat:
1.Tumbuk semua bahan dalam lesung.
2. Bila lumat tambah kicap & perah asam limau. gelek-gelek lesung / kacau dengan sudu sampai sebati.
Siap! Nyicahhh la sampai sakit perut.
#mahn
ADA YANG NAK MEMBELI WAFFLE MAKERS, BOLEH LIHAT DI SINI
Resipi Creampuff Aiskrim. Ikut Cara Ni Kulit Creampuff Tak Kecut & Masak Pun Sekata.
Puding Trifle Mudah Buat Ikut Sukatan Cawan. Rasa Memang Sedap
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Inspirasi Donut Alaf Baru…Cronut dan Bombolini , Hotel Armada PJ

Menu bakeri dan pastri dari Hotel Eastin KL kali ini memang cukup popular. Dibuat khusus atas permintaaan majalah RASA. Chef Chong See Yee dan rakannya Chef Chin Yee Chia berjaya meneroka pastri baru di antaranya dengan menghasilkan bombolini iaitu donut Itali yang popular dan Cronut gabungan donut dan croissant.
Kalau nak tahu Cronut dicipta di Dominique Ansel Bakery. New York, Amerika Syarikat pada tahun 2013 oleh pemilik bakerinya Dominique Ansel. Dan kini sangat popular di merata dunia.
CRONUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh cronut:
- 150ml susu segar
- 10gm yis kering
- 50gm mentega
- 35gm gula
- 350gm tepung roti
- 6gm garam
- 1 biji telur
Bahan lapisan cronut :
- 100 gm pastri marjerin | dicanai nipis
Bahan inti cronut (coklat ganache):
150gm coklat masakan
100gm krim putar
10gm mentega
CARA MEMASAK :
Membuat inti :
1. Panaskan krim putar sehingga mendidih sedikit
2. Tuang ke atas coklat dan kacau hingga sebati
3. Masukkan mentega dan sebatikan
Membuat cronut :
1. Masukkan tepung, yis, gula, telur dan garam. Gaulkan hingga sebati.
2. Masukkan susu segar dan uli lama 5 minit sehingga menjadi doh.
3. Masukkan mentega ke dalam doh tersebu dan uli sekali lagi selama 7 minit.
4. Rehatkan selama sejam.
5. Setelah itu mulai memproses lapisan demi lapisan cronut dengan membuat lipatan antara doh dengan mentega tawar yang dilakukan berulang.
6. Bentukkan menjadi doh bersegi, giling hingga tipis dan kemudian sapukan mentega di atas permukaan doh tepat di tengah-tengah dan lipatkan balik dan canai hingga mentega tertutup rapat.
7. Canaikan dan lipat berulang-ulang sampai mentega dan doh tercampur dan membentuk lapisan-lapisan.
8. Masukkan doh dalam peti sejuk seketika
9. Seteleh dikeluarkan dari peti sejuk. mulai menerap dan membentuk bulat doh dengan acuan donut.
10. Panaskan minyak penuh dalam kuali dan goreng hingga keperangan
11. Paipkan coklat ganache ke dalam cronut
12. Sediakan gula yang digaulkan bersama sedikit serbuk kayu manis..Golekkan cronut dalam gula tadi.
13. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Gabungan donut dan croissant
Keistimewaan : Rapuh dan garing dan rasa yang kaya bercoklat
Info Chef : Pemilik bakeri Dominique Ansel, menggunakan doh berupa pasteri lapis atau puff (ala croissant) berinti krim dan rupanya pula menyerupai donut, yang dikenali sebagai cronut.
BOMBOLINI
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung roti
- 110ml susu segar
- 1 biji telur
- 60gm mentega
- 35gm gula
- 15gm yis kering
- 2 gm garam
- 2 biji kuning telur
Bahan untuk inti (krim kastad) :
- 100ml susu segar
- 1 biji kuning telur
- 20gm gula halus
- 9gm tepung jagung
- 1ml esen vanila
- 30gm krim putar (whipping cream)
CARA MEMASAK :
Krim kastad :
1. Didihkan susu di dalam bekas, atas api yang sederhana.
2. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk dan satukan dengan kuning telur dan gula, kacau hingga sebati.
3. Campurkan tepung jagung dan terus kacau hingga sebati
4. Tuangkan larutan susu mendidih tadi ke dalam campuran di dalam mangkuk tadi. Biarkan masak hingga pekat.
5. Biarkan kastad sejuk sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk selama lebih kurang sejam.
6. Pukul krim putar sehingga mencapai ‘stif peak’ (bertanduk).
7. Kaup balik krim putar ke dalam adunan kastad yang telah sejuk hingga sebati.
8. Ketepikan
Bombolini:
1. Masukkan tepung, yis, dula telur dan garam. Gaullkan sehingga sebati.
2. Masukkan susu segar dan mentega. Uli sehingga menjadi doh.
3. Rehatkan selama dua jam, sehingga saiz doh naik dua kali ganda dari doh yang asal.
4. Giling sehingga nipis dan terap bentuk bulatan
5. Goreng dalam minyak panas sehingga menjadi warna keperangan.
6. Biarkan sejuk seketika. Setelah itu lubangkan bahagian tengah dan diisi dengan krim kastad.
7. Taburkan gula di atasnya dan sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 2 jam
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut Itali
Keistimewaan : Gebu lembut dan berkrim
Info Chef : Goreng antara 5- 10 minit sahaja. Kerap dibalik- balikkan supaya masak sekata dan berwarna perang keemasan.
Terima kasih : Hotel Armada, Lot 6, Lorong Utara C, Section 52, Darul Ehsan, 46200 Petaling Jaya, Selangor. www.armada.com.my
Bingka Susu Enak Di Tekak

Walaupun masakan yang disediakan nampak ringkas dan bahan yang digunakan mudah didapati, tetapi bila memasak dengan penuh kasih sayang menjadikan setiap hidangan itu sedap dan istimewa buat sesiapa yang merasa. Bingka susu ini enak dibuat minum petang.
Bingka Susu
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum (diayak)- BELI ONLINE DI SINI
1 cawan Krimer Manis Pekat SAJI
1 tin Krimer Sejat Cair SAJI
2 cawan air
3 sudu makan mentega (dicairkan) -BELI ONLINE DI SINI
Sedikit garam
2 biji telur
Sedikit esen vanilla -BELI ONLINE DI SINI
Sedikit minyak masak
Cara membuat:
1. Panaskan oven kepada suhu 160 darjah.
2. Campurkan semua bahan diatas kecuali minyak masak.
3. Lengserkan bekas pembakar dengan minyak masak.
4. Tapiskan adunan dan masukkan ke dalam bekas pembakar.
5. Bakar di dalam oven yg sudah dipanaskan dengan api atas bawah selama 50 minit.
6. Setelah masak, sejukkan seketika dan boleh dihidang.
Selamat mencuba
kredit :@mamaauni82
Jika anda sedang mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.
Kenali 10 Jenis Gula Dan Apa Gunanya. Peminat Bakeri Kena Tahu Ni…
Ayam Bakar Meleleh Memang Ketagih Nak Makan

Ayam bakar yang sangat ringkas dan mudah di sediakan untuk sebarang majlis. Sos leleh yang menjadi kunci utama kesedapan ayam bakar yang akan jadi rebutan ini.
AYAM BAKAR MELELEH
BAHAN-BAHAN
- 2kg Ayam (kepak atau paha)
- 8 sudu besar sos tomato
- 8 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar gula
- 2 sudu besar garam
- 2 sudu besar serbuk lada hitam
- 4 sudu makan serbuk paprika (letak lebih jika nak pedas)
- 4 ulas bawang putih ( tumbuk lumat )
- 3 sudu besar Majerin
BAHAN TAMBAHAN:
- Roti marjerin bakar
CARA MENYEDIAKAN:
- Ambil periuk dalam dan masukkan majerin dan bawang putih.
- Terus masukkan sos cili, sos tomato dan serbuk black paper.
- Kemudian paprika, garam, dan gula letak terus.
- Gunakan api perlahan dan kacau sehingga mendidih.
- Gaul bersama ayam yang disediakan tadi. Gaul rata lebih kurang 10 minit dan tutup api.
- Angkat dan tutup dengan plastik wrapping simpan dalam peti ais 1 malam.
- Kemudian bakar dalam oven atau dapur sehingga masak.
*sapukan sos lagi masa terbalikkan ayam yang sedang dibakar
Kredit : #Mida Masak
Gulai Ayam Cincang Tanpa Santan Yang Sangat Sedap, Menu Jimat PKP.
Dua Menu Ayam Sedap & Paling Senang Masak, Comfirm Sekeluarga Suka.