Petang-petang duk kumpul adik beradik sambil nyicah sambil membawang.Resipi colek paling ringkas tapi sodap..Guna 6 bahan je.Ringkas tapi kalau kena adik beradik hantu colek sampai putih berseri pinggannya hingga ke titisan terakhir.
Bahan-bahan:
Kicap-BELI ONLINE DI SINI
Belacan-BELI ONLINE DI SINI
Asam jawa
Nissan/gula melaka
limau nipis
Cili padi berapi
Gula- kalau terpedas
*sukatan ikut suka tekak
Cara membuat:
Ads
1.Tumbuk semua bahan dalam lesung.
2. Bila lumat tambah kicap & perah asam limau. gelek-gelek lesung / kacau dengan sudu sampai sebati.
Baru-baru ini viral mengenai resipi Kek Hari Jadidari buku teks Bahasa Melayu darjah 2. Ramai yang telah mencubanya dan ternyata menjadi dengan sempurna. Wow…Anda dah cuba? Resipi ini adalah resipi asas kek sahaja dan bebas untuk menambah bahan-bahan lain supaya hasilnya lebih enak dan gebu. Jika nak rasa, boleh ‘try’ resipi yang dicuba oleh saudari Shuai Shaik ni. Beliau telah mencuba resipi ini namun tepung gandum ditukar kepada tepung naik sendiri. Beliau juga menambah perisa coklat dan red velvet supaya kek kelihatan lebih menarik. Jom lihat cara-caranya.
BAHAN TAMBAHAN (JIKA SUKA): Perasa coklat & red velvet – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Ayak tepung gandum ke dalam bekas yang bersesuaian. 2. Dalam bekas berlainan, pukul mentega dan gula hingga kembang. 3. Masukkan telur satu persatu diikuti tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau adunan hingga semua bahan sebati. 4. Kemudian masukkan esen vanilla. Sebatikan. Jika ingin buat kek yang bercorak, boleh bahagikan adunan dan letak perasa atau pewarna ikut kreativiti masing-masing. 5. Panaskan ketuhar pada suhu 170C. 6. Sapukan minyak pada loyang dan tuang adunan kek tadi. Boleh guna loyang saiz 7. 7. Bakar adunan kek selama 45 minit atau sehingga masak. 8. Bila kek telah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
Walaupun banyak resipi yang telah dimodenkan, tetapi resipi tradisional yang cukup rasa, tidak lari dari rasa pedas dan kaya dengan rempah ratusnya tetap menjadi pilihan di hati masyarakat tempatan kita. Untuk itu, RASA kongsikan 10 resipi ayam tradisional yang boleh anda cuba sendiri di rumah.
AYAM KUZI
BAHAN-BAHAN:
BAHAN GORENG DAN KISAR:
BAHAN KISAR:
BAHAN REMPAH PENUMIS:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Ayam kuzi enak dihidangkan bersama nasi minyak.
AYAM SAMBAL BALI
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Jika suka boleh tambahkan hirisan kentang yang telah digoreng di dalamnya.
AYAM SAMBAL LENGKUAS
BAHAN-BAHAN:
BAHAN GORENG SANGAI & KISAR:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Ayam Sambal Lengkuas ini enak dihidangkan dengan nasi impit.
AYAM SERAI WANGI
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PERAP AYAM:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Ayam Serai Wangi ini enak dihidangkan panas-panas.
AYAM PANGGANG SOS MERAH BERSERAI
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Gabungan hirisan serai dan daun limau purut memberikan lebih aroma dan rasa pada ayam panggang.
AYAM CILI KETUMBAR
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
BAHAN B ( KISAR):
BAHAN C (GORENG SANGAI DAN KISAR):
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Bahan rempah ratus digoreng sangai menambah aroma pada masakan.
AYAM KUKUS LEMAK CILI PADI
BAHAN- BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Susu boleh ditukarkan dengan santan.
AYAM PEDAS KEMANGI
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Jika ingin lebih pedas boleh tambah lebih cili padi.
AYAM ROSE PANDAN
BAHAN-BAHAN:
Bahan KisarA :
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Anda boleh juga gantikan buah keras dengan biji badam kerana fungsinya sama untuk melemak dan memekatkan kuah.
KARI AYAM BERKERISIK
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
BAHAN REMPAH PENUMIS:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Selain kentang anda boleh tukar dengan keledek, malah rasanya lebih sedap.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Sedapnya Ketam Goreng Telur Masin ni. Ketam segarmemang sangat enak dimasak mentega telur masin begini selain digulai atau dimasak cili. Andai menikmatinya di restoran makanan laut, harga pastinya sangat mahal. Untuk lebih jimat, anda boleh hasilkan sendiri di rumah. Yang paling penting, guna ketam yang segar. Memang terasa kemanisan isinya. Jom cuba resipi perkongsian saudari Izzati Insyirah Rosli.
KETAM GORENG TELUR MASIN
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Hancurkan kuning telur dan sedikit putih telur (kalau tak nak putih telur pun tak apa). Ketepikan.
2. Gaul ketam dengan tepung jagung dan goreng hingga masak.
3. Dalam kuali berasingan, panaskan mentega dan masukkan daun kari serta cili padi. Tumis sehingga wangi. 4. Kemudian masukkan susu cair dan gula secukup rasa. Tunggu sampai berbuih. 5. Masukkan telur masin dan ketam yang sudah digoreng. 6. Gaul gaul rata pastikan semua ketam disalut dengan kuah tadi.