Melalui facebook, SuiSan Aliezsha berkongsi resipi blueberry cheese cake. Paling menarik kek itu sedap tapi dibuat dengan bajet tak sampai RM30 pun. Kalau beli di kedai, tentu harganya lebih mahal daripada ni. Jadi bagi korang yang nak makan kek keju dengan harga bajet, boleh try buat sendiri. Tak lawa tak pe, yang penting dapat makan seisi keluarga.
BLUEBERRY CHEESE CAKE
BAHAN LAPISAN BAWAH
8 keping biskut digestive (hancurnya guna lesung batu)
2 sudu besar mentega (dicairkan)
Ads
CARA MEMBUAT LAPISAN BAWAH
1. Masukkan biskut yang telah dihancurkan ke dalam bekas.
2. Masukkan pula mentega yang telah dicairkan.
3. Gaul sebati. Alaskan loyang dengan kertas minyak. Masukkan biskut ke dalam loyang dan tekan-tekan untuk dipadatkan.
BAHAN CHEESE
250 gram cream cheese tatura
2 sudu besar gula halus
2 biji telur ayam
1/2 sudu besar jus lemon
1 1/2 sudu besar tepung gandum
Jem blueberi secukupnya
CARA MEMBUAT CHEESE
1. Campurkan cream cheese dan gula halus. Kacau sebati. Kemudian masukkan telur ayam. Putar lagi.
2. Masukkan jus lemon. Putar lagi.
3. Masukkan pula tepung gandum. Gaul rata.
4. Curahkan adunan ke dalam loyang berisi biskut hancur tadi. Bakar pada suhu 160 darjah selama 20 minit.
5. Selepas masak, biarkan sejuk dan letak jem blueberi di atasnya. Sejukkan dalam peti sejuk.
Nak dapatkan pelbagai peralatan memasak elektrik di Shopee? Jom klik link ini. Manalah tahu nak beli periuk atau kuali baru, kan? Harga pun berbaloi-baloi. Jom klik sini https://invol.co/cloqny
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Sedapnya Nasi Kerabu Golok perkongsian Cikgu Afy Al Habibi ni. Cukup lengkap dengan aneka hirisan ulam, sambal dan ayam bakar. Malah resipinya juga diolah supaya lebih sihat dan sesuai untuk orang yang sedap diet. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI NASI KERABU GOLOK
BAHAN-BAHAN:
Nasi berherba @ nasi biru
1 sudu makan sambal kelapa parut
1 sudu makan sambal isi ikan
2 genggam ulam
1 sudu teh (sudu kfc) sambal jantan
1 sudu teh (sudu kfc) budu
1 keping dada ayam bakar blackpepper
CARA PENYEDIAAN: 1. Satukan semua bahan di atas di dalam pinggan. Gaul rata dan nikmati segera bersama ayam bakar. 2. Boleh juga tambah keropok ikan goreng untuk menaikkan lagi keenakan nasi kerabu.
CARA MENYEDIAKAN BAHAN SAMPINGAN NASI KERABU
1. SAMBAL NYIUR @ KELAPA PARUT
BAHAN-BAHAN:
1 biji kelapa parut
BAHAN KISAR:
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 hiris nipis halia
1 batang serai
1 sudu makan gula perang rendah GI – boleh ganti dengan gula melaka
1/2 sudu makan garam bukit
1 sudu makan serbuk lada hitam
CARA MEMASAK: 1. Sangai kelapa parut hingga kekuningan.
2. Masukkan semua bahan kisar ke dalam mesin blender.
3. Kisar semua bahan tanpa menggunakan air atau boleh juga ditumbuk. 4. Satukan bahan yang telah dikisar dalam kelapa parut tadi. Gaul sekata.
5. Sangai semula bahan yang digaul tadi menggunakan api perlahan untuk mengelakkan kelapa cepat rosak. Biarkan 2-3 minit sebelum ditutup apinya.
6. Sambal Kelapa siap disediakan.
2. SAMBAL ISI IKAN
BAHAN-BAHAN:
7-8 ekor ikan sardin @ selayang
1 sudu makan cuka
2 keping asam gelugur
2 hiris lengkuas
1/2 sudu makan garam bukit
1/2 inci nise @ manisan
Air secukupnya
1/2 sudu makan serbuk lada hitam
1/2 sudu makan serbuk lada putih
Secubit garam bukit
CARA MEMASAK: 1. Rebus ikan sardin / selayang. Caranya, susun ikan dalam periuk. Masukkan cuka, asam gelugur, lengkuas, garam bukit dan ‘nise’. 2. Tambahkan sedikit air. Rebus sehingga air ikan sedikit kering. 3. Kemudian, asingkan tulang dan isi ikan. Tumbuk isi ikan sedikit lumat.
4. Masukkan isi ikan ke dalam kuali. Tambah serbuk lada hitam, serbuk lada putih dan garam. Gaul sekata.
5. Sangai selama 5-6 minit atau sehingga isi ikan jadi kering. Padamkan api dan ketepikan.
3. AYAM BAKAR BLACKPEPPER
BAHAN-BAHAN:
4 ketul isi ayam
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
3 ulas bawang putih – tumbuk lumat
Sedikit serbuk lada hitam
1 sudu teh garam bukit
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan dan lumurkan pada ayam. Perap selama 30 minit.
2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak masak. Kemudian bakar ayam hingga masak.
4. NASI BERHERBA ( NASI KERABU BUNGA TELANG)
BAHAN-BAHAN:
10 kuntum bunga telang
Beras secukupnya – ikut jumlah yang anda hendak masak
Air yang telah disukat ikut jumlah beras yang dimasak
1 helai daun kunyit
1 batang serai – dititik
2 hiris halia
2 helai daun limau purut
CARA MEMASAK: 1. Buang tangkai bunga telang.Kemudian kisar dengan air hingga lumat.
2. Cuci beras hingga bersih kemudian masukkan air bunga telang tadi. 3. Masukkan juga daun kunyit, serai, halia dan daun limau purut.
4. Masak nasi seperti biasa.
5. SAMBAL JANTAN VERSI DIET
BAHAN-BAHAN:
1 genggam cili padi merah
1 biji lemon – ambil jusnya
1/2 sudu teh garam bukit
1/2 sudu teh gula perang @ brown sugar
Sedikit air
CARA MEMASAK: 1. Kisar semua bahan sehingga sedikit lumat. Masukkan dalam mangkuk dan sedia untuk digunakan. ( INFO: untuk menghasilkan rasa sambal yang sedap dan kurang pedas, seeloknya sambal dibuat lebih awal.)
6. BUDU ( Campur rata)
BAHAN-BAHAN:
1 mangkuk budu – apa-apa jenama
Perahan jus lemon atau limau nipis secukupnya
7. ULAM-ULAMAN NASI KERABU
BAHAN-BAHAN:
Daun kesum
Daun selom
Daun ulam raja
Daun kunyit
Bunga kantan
Serai
Timun jepun
Tauge
CARA-CARA: 1. Semua bahan ulam ( kecuali tauge) dihiris halus.
Rindu nak makan Ayam Goreng Seringgit yang jual dekat gerai tu? Usah risau. Meh cuba buat sendiri di rumah. Resipi perkongsian Cikgu Afy Al Habibi ni memang mudah. Sesuai sangat anda cuba terutamanya bagi yang ada anak ramai.
RESIPI AYAM GORENG SERINGGIT
(resipi untuk 1 ekor ayam)
BAHAN A:
1 ekor ayam – potong 18
2 senduk tepung bestari perisa asli
Sedikit air
Minyak masak untuk menggoreng
BAHAN B:
500 gm tepung bestari asli
100 gm tepung gandum
100 gm tepung beras
CARA MEMASAK:
1. Ayam dibasuh bersih dan toskan. Bahagian kulit jangan dibuang untuk memberikan rasa ayam goreng rangup yang sebenar.
2. Dalam bekas bersesuaian, masukkan tepung bestari. Tambah sedikit air. Pastikan kelikatannya tidak terlalu cair.
3. Gaulkan dengan ayam. Perap selama 5 jam.
4. Dalam bekas berasingan, satukan bahan-bahan B. Adun rata.
5. Ambil seketul ayam yang diperap tadi, lumurkan ke dalam campuran tepung. Tekap hingga mampat untuk menghasilkan salutan yang berkerak. Boleh salut 5-6 ketul sekaligus untuk sekali gorengan.
6. Panaskan minyak masak yang banyak di dalam periuk. Empunya resipi goreng guna periuk kerana ia dalam dan boleh memuatkan minyak yang banyak. Ayam pun boleh masak dengan sekata.
7. Masukkan ayam yang telah disalut tadi satu persatu. Goreng guna api sederhana kuat. Balikkan ayam sekali sekala.
8. Bila ayam telah berwarna coklat keemasan, angkat dan toskan minyaknya.
Malam ni jom kita makan dari kebiasaan. Apa kata nikmati apam lenggang yang boleh dimakan begitu sahaja mahupun dipadankan dengan sambal bilis. Dari satu mungkin berkeping anda menikmatinya. Ada resipi yang menggunakan nasi dan ada juga yang menggunakan ragi.Cara orang lama ialah menggunakan nasi sejuk. Apabila bancuhan diperap, rasa yang enak dari beras dan tekstur yang lembut dan gebu akan terhasil.
Apam lenggang lemak manis
Bahan2 2 cawan tepung beras 1-2 sudu makan yis kering tp xyah membukit 3 sb gula
Sedikit garam
3/4 cawan air suam
Satukan dan kacau ttup biar 30 mnt
Bukak ttup masukkn 1 biji telur
1/2 cawan santan pekat kalau xde pakai je susu segar kacau rata adunan
Panaskan kuali letak minyak sket atas tisu dan sapukan pd kuali non stick lg bagus
tuang 1 senduk dan lenggang kan kuali tu.. ttup pakai ttup periuk sekejap 3mnt sekejap je xyah lama2 sgt nnti hangus plak.. dh siap, blh gulung kan..