![Untitled design - 2024-05-17T161103.376](https://cdn.rasa.my/2024/05/Untitled-design-2024-05-17T161103.376-696x398.jpg)
Ayam masak kuzi antara hidangan dari Kelantan dan juga Johor. Cuma cara memasaknya antara dua negeri ini juga agak berbeza.
Apapun ayam masak kuzi ini cukup enak dimakan dengan dengan roti jala atau apa jenis roti, mahupun nasi. Bagi yang nak cuba membuat ayam masak kuzi cara pantai timur, boleh ikut perkongsian resipi oleh Halina Ab Hamid.
Cara buat ayam masak kuzi
Bahan-bahan
1 ekor ayam – direbus & goreng (minyak goreng ayam simpan untuk menumis)
1/2 kg bawang merah – mayang, goreng dan kisar
3 sudu besar sos tomato
1/2 tin susu cair
1/4 tin susu manis
6 ulas bawang putih -ditumbuk
2 inci halia – ditumbuk
2 sudu makan penuh rempah kuzi – (cap Kg Langgar)
Cara memasak
1. Tumis bawang putih & halia dengan mengunakan minyak sapi dan minyak goreng ayam sampai naik bau.
2. Masukkan rempah kuzi dan tumis lagi sampai masak (lebih kurang 20 minit).
3. Bila sudah masak, masukkan bawang goreng yang sudah dikisar (tambah air, kena pandai agak-agak). Masukkan juga susu cair, susu pekat dan sos tomato. Kacau sebati hingga menggelegak.
4. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tak cukup rasa tambah tomato, garam dan gula. Nak manis atau masin atas cita rasa masing-masing. Boleh juga tambahkan kismis dan kacang gajus jika suka.
5. Bila ayam kuzi dan pekat seperti dalam gambar boleh tutup api. Boleh dihidangkan untuk dimakan dengan nasi, roti atau roti jala.
Selamat mencuba.
Sumber: Halina Ab Hamid.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cendawan Shiitake Simbol Panjang Umur Asia Timur. Jom Cuba Sajian Sedap Ni
![Cendawan Shiitake Simbol Panjang Umur Asia Timur. Jom Cuba Sajian Sedap Ni](https://cdn.rasa.my/2018/08/Untitled-design-13.jpg)
Cendawan shiitake mempunyai beberapa kebaikan sejak berkurun dahulu. Malahan ia dianggap sebagai simbol panjang umur di Asia Timur. Di Jepun cendawan ini memang sangat popular. Tidak hairan lah warga Jepun ramai warga emas di sana kelihatan sihat dan dikatakan mempunyai jangka hayat yang panjang.
Di kalangan masyarakat bangsawan Jepun meyakini memakan cendawan ini akan melambatkan proses penuaan. Di dalam erti kata lain, anti-penuaan.
![Cendawan Shiitake Simbol Panjang Umur Asia Timur. Jom Cuba Sajian Sedap Ni](https://cdn.rasa.my/2018/08/Untitled-design-11.jpg)
Shiitake iaitu istilah asli dalam bahasa Jepun berrmaksud cendawan dari pokok Shii( Castanopsis cuspidata) kerana batang pohonnya yang sudah reput merupakan tempat tumbuh cendawan shiitake.
Dari segi perubatan ia didapati berupaya menjadi sumber yang bertindak sebagai antivirus. Kemampuan Shiitake disebabkan ia menghasilkan sejenis bahan yang dipanggil interferon. Penyelidik juga melaporkan pengambilan cendawan jenis Shiitake boleh merendahkan paras kolesterol dalam darah sehingga 40 ke 50 peratus.
Sebagai makanan berkhasiat, Shiitake juga mengandungi jumlah asid amino lebih baik berbanding kacang soya, daging, susu atau telur. Ia juga mengandungi kandungan vitamin dan mineral yang baik seperti vitamin A, B, B12, C, D dan niacin.
Paling menarik, Shiitake dikatakan menghasilkan sejenis bahan yang menyerap lemak dalam tubuh. Beritaa baik untuk mereka yang ingin mengamalkan diet sihat dan mengurangkan lebihan berat badan.
Jom kita cuba 3 resepi dari Cendawan Shiitake dari yang lazat dan mudah ini.
1.CENDAWAN & BROKOLI MASAK SOS TIRAM
BAHAN-BAHAN :
- 200 gm cendawan shiitake | dibasuh dan direndam semalaman
- 200 gm brokoli
Bahan sos:
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 2 sudu makan kicap manis
- 2 sudu makan sos tiram
- 1 biji bawang besar /dihiris
- Minyak untuk menumis
- Sedikit air (jika mahu sedikit berkuah)
- Garam secukup rasa /sedikit sahaja kerana sos tiram sudah masin
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan hirisan bawang besar sehingga naik bau.
2. Masukkan lada hitam. Kicap manis dan sos tiram. Kacau rata.
3. Masukkan sedikit air jika ingin berkuah dan masukkan garam secukup rasa.
4. Setelah menggelegak sedidikit, masukkan cendawan diiikuti brokoli.
5. Kaup balikkan, masak sebentar sahaja 5-6 minit, usah terlalu layu.Sedia untuk dihidang
Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sayur-sayuran
Keistimewaan : Enak dengan brokoli, sajian yang sungguh menyihatkan
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Anda boleh juga merebus sebentar sayur-sayuran, dan menuang sos kemudian ke atas sayur-sayuran.
2. AYAM LADA HITAM BERSAMA CENDAWAN
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg dada ayam
- 50 gm serbuk lada hitam
- 30 gm cendawan shiitake | dibasuh dan direndam dengan air, dihiris nipis
- 30 ml kicap manis
- 10 gm serbuk kunyit
Bahan dikisar :
100 gm bawang putih
150 gm bawang merah
50 gm halia
CARA MEMASAK :
1. Perap ayam dengan serbuk kunyit dan garam selama 20 minit.
2. Kemudian goreng ayam separuh masak
3. Pijarkan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan -bahan yang dikisar hingga naik bau dan garing.
4. Masukkan ayam dan kemudian masukkan lada hitam, cendawan dan kicap. Kacau sebati.
5. Setelah ayam masak , sajian sedia untuk dihidang.
Saiz hidangan : 10 orang makan
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis hidangan : Lauk utama
Keistimewaan : Ramuan lada hitam dan cendawan sungguh melazatkan
Anggaran kos : RM 18
INFO CHEF : Usah memasukkan garam kerana sudah terdapat kicap di dalamnya.
2.TOFU KUKUS DENGAN CENDAWAN & BROKOLI
BAHAN-BAHAN :
- 350 gm tofu putih | kukus selama 20 minit
- 50 gm cendawan shitake kering | dibasuh dan rendam air semalaman
- 50 gm brokoli
- 1/2 biji bawang besar | dihiris
- 4 ulas bawang putih | dihiris
- 4 sm halia | dihiris
- 500 ml stok ayam | atau air rebusan ayam
- 4 sudu makan sos tiram
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Sedikit tepung jagung yang dibancuh tepung jagung | jika mahu pekat
CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak dalam kuali.
2. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia’
3. Masukkan stok ayam, sos tiram dan air rendaman cendawan.
4. Masukkan cendawan shitake dan brokoli dan masak hingga lembut.
5. Perisakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa.
6. Pekatkan kuah dengan menggunakan air yang dibancuh tepung jagung (opsyen )
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Tuangkan di atas tofu yang telah dikukus terlebih dahulu. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus dan reneh
Jenis masakan : Lauk utama
Keistimewaan :Sajian ‘vegetarian’ yang sihat dan enak
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Tekstur taufu sangat halus dan lebih lembut berbeza dari tauhu . Ia mudah hancur dan tidak sesuai untuk masakan tumis bergoreng.
Resipi Paprik Ayam Terbaik, Rasa Macam Makan Di Kedai Tomyam
![Resipi Paprik Ayam Terbaik, Rasa Macam Makan Di Kedai Tomyam](https://cdn.rasa.my/2023/05/Untitled-design-2023-05-15T115353.795.jpg)
Paprik ayam memang sedap kalau makan di kedai tomyam. Ada yang suka paprik ayam dan ada yang suka paprik campur. Menu ini cukup lengkap kerana ada sayuran sekali dalam hidangan.
Paprik ayam ini dihidang dengan nasi panas, sekali dengan telur dadar, memang padu gabungannya. Tak percaya, cuba buat. Ikut saja resipi perkongsian daripada Khas Fena ini. Memang sedap macam di kedai tomyam. Gerenti makan bertambah.
PAPRIK AYAM
BAHAN-BAHAN:
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih – Boleh beli online di sini
1 inci halia
1 batang serai (diketuk)
3 sudu besar cili kisar – Boleh beli online di sini
Dada ayam / atau bahagian lain (dipotong kecil)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos cili Thai – Boleh beli online di sini
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan – Boleh beli online di sini
½ sudu besar kicap manis
½ mangkuk air
Lobak merah – Boleh beli online di sini
Putik jagung
Brokoli
Kubis bunga
6 biji cili padi (diketuk)
Kacang panjang / kacang buncis (pilihan)
Daun limau purut
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan hali yang telah dihiris, serta serai yang telah diketuk.
Setelah bahan tadi garing, masukkan cili kisar.
Masak sehingga garing, pecah minyak begini.
Kemudian, masukkan dada ayam atau bahagian ayam yang lain yang telah dipotong kecil. Masak sehingga ayam kecut atau sampai masak.
Setelah itu, masukkan sos cili, sos cili Thai, sos tiram, sos ikan dan kicap manis.
Masukkan setengah mangkuk air.
Biarkan mendidih seketika.
Masukkan pula sayuran seperti lobak merah, kubis bunga, brokoli dan putik jagung. Kalau ada kacang panjang atau kacang buncis pun boleh masukkan. Jangan lupa masukkan sekali cili padi yang telah diketuk.
Akhir sekali, masukkan daun limau purut. Buangkan tulang tengah daun tu ye. Tak masuk daun ni, tak menjadi lah paprik.
Sayuran dah lembut, bolehlah tutup api. Tak perlu tambah garam atau perasa lain lagi. Sos tadi dah beri cukup rasa.
Selamat mencuba.
Kredit: Khas Fena
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Peminat Ikan Patin Masak Tempoyak, Memang Kecur Liur Dibuatnya
Resipi Air Nanas Laici Sparkling Yang Sedap & Menyegarkan. Wajib Cuba Raya Ini!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Ayam Masam Manis, Menu Ringkas & Mudah. Memang Menyelerakan!
![Ayam Masam Manis, Menu Ringkas & Mudah. Memang Menyelerakan!](https://cdn.rasa.my/2024/02/2-1.jpg)
Ayam Masam Manis, Menu Ringkas & Mudah. Memang Menyelerakan!
Lauk paling sempoi serta masam dan manis sesuai dengan selera satu keluarga. Sangat mudah ayam digoreng garing, tumis bahan-bahan dihiris, kacau sebati dengan sos cili dan sos tiram.
AYAM MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
- Seekor ayam
- 3 ulas bawang merah sebesar penumbuk bayi
- 1 labu bawang putih (kalau tidak suka letak sedikit sahaja)
- 2 inci halia (letak seinci pun boleh mengikut selera)
- 2 sudu makan sos tiram
- Secawan sos cili (agak-agak ikut citarasa anda)
- Cili besar dan bawang Holland untuk hiasan
- Secawan air
- Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Perap ayam dengan garam kunyit selama 15-30 minit
2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak.
3. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang semuanya dimayang sahaja dalam minyak gorengan ayam.
4. Setelah naik bau boleh masukkan sos tiram dan Sos cili. Diikuti dengan secawan air.
5. Gaul sebati tunggu sampai menggelegak.
6. Bila sudah menggelegak, masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
7. Dengan api sederhana, sesekali kacau ayam supaya tidak hangit bahagian bawah.
8. Bila kuah sudah kering, masukkan garam dan gaul rata. Kemudian masukkan cili hijau dan bawang Holland.
9. Bila cili dan bawang sudah layu matikan api. Sudah siap.
INFO: Jika suka boleh tambahkan air asam jawa.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Melati Desa
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Garlic Popcorn Chicken Dengan Lemon Thyme, Kudapan Enak Ala Barat Untuk Seisi Keluarga
Cara Buat Ayam Masak Merah Yang Sedap Tanpa Guna Sebarang Sos
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official