Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira
Resipi ayam masak kicap pekat pedas melekat
Bahan-bahan
1 ekor ayam -dipotong
4 biji kentang -dipotong wedges
Sebiji bawang besar -dihiris
4 ulas bawang putih -dihiris halus
1 inci halia -dihiris memanjang
2-4 sudu besar cili kisar
Rempah 4 sekawan -kayu manis 1, biji pelaga 3, bunga lawang 1, cengkih 3
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
Gula
Garam
Bawang (potong bulat)- hiasan
Cili merah (potong serong) -hiasan
Bahan kisar
4 ulas bawang putih
1 bawang besar
5-7 biji cili padi
1 inci halia
Cara memasak
1. Goreng ayam separuh masak. Angkat dan tos. Kemudian goreng kentang hingga hamper garing.
Ads
2. Menggunakan sedikit minyak goreng ayam, tumis rempat 4 sekawan Bersama bawang merah dan bawang putih yang dihiris.
3. Masukkan pula hirisan halia dan biarkan hingga naik bau.
Ads
4. Masukkan bahan yang kisar. Gaul sehingga masak kemudian masukkan cili giling. Biarkan sehingga naik bau.
5. Masukkan semua sos, kicap dan sedikit air. Letak sedikit gula serta garam secukup rasa.
Ads
5. Masukkan ayam dan kentang yang digoreng. Gaulkan sehingga sebati.
6. Masukkan bawang potong bulat dan cili merah. Gaul dan siap untuk dihidangkan.
Lauk pauk kali ini resipi warisan keluarga Maliza Ghani, pemilik Manisa Cafe di Accentra Glenmarie, Shah Alam ini. Dimakan pula dengan Nasi Beringin sajian Johor yang cukup popular, perrgh memang ‘terangkatlah’.
Cukup berperisa, dan cukup rempah ratusnya. Jom cuba menu ini…
1. NASI BERINGIN
BAHAN-BAHAN :
1 kg beras basmathi | direndam setengah jam terlebih dahulu
2 biji bawang besar | dimayang
2 ulas bawang putih | dimayang
4 sm halia | ditumbuk
5 batang serai | diketuk
2 helai daun pandan | disimpul
1 biji kelapa | ambil santannya
2 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
5 tangkai bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 helai daun pandan
1/4 cawan minyak masak
2 sudu minyak sapi
1 liter air
Beberapa titik pewarna kuning @serbuk kunyit
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Bersihkan beras dan rendamkan sekurang-kurangnya setengah jam. Toskan. 2. Panaskan minyak sapi dan minyak masak di dalam kuali dan tumiskan rempah empat sekawan (bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih) bersama bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau. 3. Masukkan pula serai. 4. Kemudian sediakan periuk nasi dan masukkan beras basmathi yang telah ditoskan bersama bahan tumisan tadi. 5. Kemudian masukkan santan dan air dan masukkan air. 6. Masukkan pewarna atau serbuk kunyit dan pewarna atau serbuk kunyit. 7. Masukkan garam secukup rasa. Biarkan mendidih dan apabila hampir kering, tutup periuk dan kecilkan api. 8. Biarkan ia masak dan kacau sekali. 9. Taburkan bawang goreng sebelum dihidang.
Saiz hidangan : 10 orang Masa memasak : 30 minit Keistimewaan : Rasa lemak dan rempah ratus beraroma yang wangi
INFO :Anda boleh juga menambah daun pudina untuk rasa yang lebih lazat dan berperisa.
10 tangkai cili kering | rebus sebentar baru kisar
5 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2.5 sm halia
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan dikisar. Tumis hingga wangi dan pecah minyak. 2. Kemudian masukkan tomato puri dan sos tomato, kacau sebati. 3. Masukkan ayam yang telah digoreng setengah masak tadi (yang telah digaul garam dan serbuk kunyit. 4 .Kecilkan api dan balik-balikkan dan perisakan dengan garam dan gula secukup rasa, dan biarkan ayam masak. 5. Lauk siap dihidang.
Saiz hidangan : 6-7 orang Masa memasak : 30 minit Keistimewaan : Rasa masam manis dan pedas yang lazat
INFO : Anda boleh menambah kacang peas hijau jika suka, tapi bahan ini opsyenal sahaja. Sedap dimakan dengan nasi minyak, tomato dan nasi impit.
3. AYAM BAKAR TIKKA
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam | dikukus atau rebus dengan garam dan kunyit selama 20 minit
1/2 sudu makan asam jawa | campur sedikit air
1/2 biji gula Melaka
Garam secukup rasa
Minyak untuk memasak
BAHAN DIKISAR :
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2.5 sm halia
6 tangkai cili kering | direbus sebentar baru dikisar
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau.. 2. Masukkan gula Melaka, asam jawa dan garam secukup rasa. Ketepikan 3. Susun ayam yang direbus (dipotong beberapa bahagian) atas pemanggang yang arangnya sudah dinyalakan dan tersedia. 4. Panggang atau bakar ayam sambil sapukan / siramkan dengan bahan tumisan.
Saiz hidangan : 6-7 orang Masa memasak : 30 minit Keistimewaan : Rasa masam manis dan pedas yang lazat
INFO : Bakar hingga 7-8 minit setiap bahagian dan balik-balikan. Ayam bakar tikka adalah menu berasal dari India yang sangat popular.
4. AYAM GORENG BEREMPAH
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam | dipotong beberapa bahagian
3 sudu makan rempah kari | campur sedikit air jadikan pes
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Beberapa helai daun kari
BAHAN DIKISAR :
2.5 sm halia
2 ulas bawang putih
CARA MEMASAK : 1. Gaulkan ayam dengan bahan-bahan dikisar bersama serbuk cili, kunyit dan garam secukup rasa. Perap selama 30 minit. 2. Perasakan dengan garam secukup rasa. 3. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak.
Saiz hidangan : 6-7 orang Masa memasak : 30 minit Keistimewaan : Enak dengan rasa ayam yang kaya dengan rasa rempah
INFO :Biarkan ayam diperap sekurang-kurangnya 30 minit atau lebih supaya rempahnya sebati dan meresap ke daging.
5. DAGING DENDENG HITAM
BAHAN-BAHAN :
1 kg daging batang pinang | digoreng dan diketuk terlebih dahulu
1 cawan kicap manis
1 biji buah pala | ditumbuk
3 biji buah keras | ditumbuk
2 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
4 biji pelaga
3 kuntum bunga lawang
3 tangkai bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
Garam secukup rasa Gula secukup rasa
BAHAN DIKISAR :
7 tangkai cili kering | direbus dahulu sebelum mesin
2 biji bawang besar
3 sm halia
3 ulas bawang putih
CARA MEMASAK : 1. Hiris daging sederhana tebal. 2. Rebus daging dengan sedikit air. 3. Tos daging dan tumbuk atau ketuk hirisan daging hingga leper dan bertekstur halus 4. Kemudian goreng dan ketepikan sebentar. 5. Panaskan minyak tumis bahan kisar dengan rempah empat sekawan (kulit kayu manis, pelaga,cengkih dan bunga lawang). Tumis hingga naik bau dan pecah minyak. 6. Masukkan buah pala, buah keras dan serbuk jintan manis. Kacau sebati 7. Masukkan daging dan kicap manis. Kecilkan api dan biarkan daging mereneh dan sebati dengan semua bahan-bahan di dalam kuali. 8. Perasakan dengan garam dan gula 9. Sajian siap dihidang
Saiz hidangan : 6-7 orang Masa memasak : 30 minit Keistimewaan : Daging dimasak hingga empuk dan lembut dan kaya dengan rasa kicap lemak manis berempah
INFO : Jika suka daging yang sudah direbus juga boleh diperap dengan kicap manis selama setengah jam untuk rasa kicap yang lebih sebati. Pastikan setiap hirisan daging diketuk hingga teksur halus dan lembut.
TERIMA KASIH :Manisa Cafe, 16, Jalan Presiden F U1/F, Accentra Glenmarie, Shah Alam, Selangor. FB :manisacatering, IG:manisa_catering
Fikir untuk menu tengah hari ni. Nak rasa puas makan cubalah buat resipi Sambal Ayam Pedas. Gerenti bertambah nasi nanti. Boleh guna daging untuk resipi ini.
SAMBAL AYAM
Bahan-Bahan: Ayam Cili kering (direbus) Bawang besar 4 sekawan Bawang putih Serai Asam keping 1 senduk kecil sos cili Gula dan garam secukupnya Sedikit kicap Daun kari
Cara membuat:
1.Ayam digoreng separuh masak.Cabai kering direbus. Lepas tu toskan. 2.Kisar bersama sebiji bawang besar. Minyak gorengan tadi boleh digunakan untuk tumis 4 sekawan(kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang)halia dan bawang putih yang diketuk dan serai. 3.Kemudian masukkan cabai yang dikisar tadi.Tambah sikit air. 4.Masuk sekeping asam keping. 5.Masukan 1 senduk kecil sos cili.Tunggu mendidih baru masuk ayam.Masuk gula dan garam.aji sikit jika suka.Tambah lagi air dalam setengah cawan. Biar mendidih. 6.Agak-agak dah hampir kering, letak kicap sikit untuk dapat warna yang cantik. 7.Masuk bawang besar yang dihiris bulat. 8.Gaul kesemuanya. 9.Lepas tu baru letak daun kari.Gaul lagi.Dah naik bau daun kari, tutup api.
Ayam yang diperap lama rasa perapannya lebih meresap. Apatah lagi kalau dibakar dua kali. Lagi bertambah sedap.
DOUBLE GLAZE BBQ CHICKEN
Bahan Perapan Ayam
• 10 keping ayam
• Garam
• 1 sudu besar jintan manis kisar
• 1 sudu besar jintan putih kisar
• Lada hitam kisar
• Serbuk paprika
Bahan Sos Glaze Ayam
• Kicap soya cair
• Tomato sos
• Madu
• Lada hitam kasar
• Serbuk paprika / cili
• Kiub ayam
• Garam jika perlu
• 2 sudu besar minyak masak
Cara membuat
1. Perap ayam menggunakan Bahan Perapan. Bakar 180°C selama 25 minit.
2. Satukan semua Bahan Sos Glaze dalam mangkuk. Ketepikan.
3. Keluarkan ayam dari oven. Sapu sos glaze. Bakar lagi sekali sebentar.
4. Keluarkan ayam sekali lagi. Sapu lagi baki sos glaze. Bakar sekali lagi sehingga sos agak pekat.
5. Keluarkan dan sedia dihidang.
Boleh diratah macam tu je ataupun dijadikan lauk bersama nasi.