Ketika waktu lapang misalnya petang-petang, mesti terasa nak makan sesuatu. Bubur atau pengat adalah salah satu hidangan yang paling sedap untuk dimakan. Rasanya lemak manis. RASA berikan 4 resipi yang pasti membuatkan anda puas hati.
BUBUR KACANG HIJAU
BAHAN-BAHAN
1 mangkuk kacang hijau
2 cawan santan + 1 cawan air
3 1 helai daun pandan (disimpul)
2 inci halia
Gula merah secukupnya
Sedikit garam
CARA MEMBUAT
1. Rebus kacang hijau sampai lembut. Angkat dan toskan. Ketepikan.
2. Masukkan santan dalam periuk.
3. Masukkan daun pandan, halia, gula merah dan garam.
4. Biarkan mendidih.
5. Masukkan kacang hijau. Kacau sebati. biarkan mendidih dan matikan api.
BUBUR BARLI
Ads
BAHAN-BAHAN
1 cawan barli (direndam 1 jam dan toskan)
1/2 cawan gula pasir
2 sudu besar gula merah
1 cawan santan pekat
2 helai daun pandan (disimpul)
Sedikit garam
CARA MEMBUAT
1. Rebus barli dengan 2 cawan air sehingga kembang. Lebih kurang 30 minit.
2. Dalam periuk lain, isi 1/2 cawan air. Kemudian masukkan gula pasir dan gula merah. Biarkan mendidih.
3. Tapiskan bancuhan gula ke dalam periuk berisi barli tadi.
4. Masukkan santan, daun pandan dan garam. Kacau sehingga mendidih lagi.
5. Masukkan ke dalam mangkuk dan sedia hidangkan.
BUBUR CHA CHA
Ads
BAHAN-BAHAN
100 gram tepung Cha Cha kering
300 gram keladi | rebus setengah masak
200 gram keledek kuning | rebus setengah masak
200 gram keledek oren | rebus setengah masak
200 gram keledek ungu | rebus setengah masak
70 gram sago mata ikan
BAHAN KUAH SANTAN
400 ml santan cair
400 ml santan pekat
2 helai daun pandan
300 gram gula
1 sudu teh garam
CARA MEMBUAT
1. Rebus tepung cha cha kering. Bila sudah terapung, angkat dan rendam dalam air.
2. Rebus keladi dan keledek hingga empuk secara berasingan. Angkat dan toskan.
3. Seterusnya masukkan bahan ubi-ubian dalam periuk bersama santan cair, gula, secubit garam dan daun pandan.
4. Renehkan hingga ubi empuk.
5. Setelah empuk, tambahkan santan pekat, tepung Cha-Cha yang telah direbus tadi dan bersama sagu, sederhanakan api, kacau hingga kuah mendidih.
6. Perasakan dengan secubit garam.
7. Setelah cukup rasa, tutup api dan hidangkan panas atau sejuk.
Ads
BUBUR PULUT HITAM
FB : Resepi Mutiara HATI
BAHAN-BAHAN
1 1/2 cawan pulut hitam
6 cawan air untuk merebus pulut
2 helai daun pandan, carikkan dan simpul
2 cawan santan cair
Garam secukup rasa
3/4 cawan gula
1/2 ketul gula melaka
2 cawan santan pekat
1 sudu besar tepung jagung
1 cawan air
Sedikit garam
CARA MEMBUAT
1. Rebus pulut hitam dengan 6 cawan air dan daun pandan sehingga lembut. Pastikan api sederhana sahaja. Pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut. Biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat.
2. Masukkan santan cair, garam, gula dan gula melaka. Masak sehingga bahan larut dan kacau. Kemudian masukkan 1 cawan santan pekat dan sebatikan. Sesuaikan rasa.
3. Dalam periuk lain, masak santan pekat di atas api kecil. Sentiasa kacau supaya tidak berketul. Tambahkan tepung jagung yang telah dicampurkan 1 cawan air. Kacau sebati sebelum ditambah masuk ke dalam periuk. Masukkan sedikit garam sedikit. Kacau dan utup api.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Jika tiba-tiba teringin nak makan kek tetapi bahan tidak cukup, boleh cuba Kek Milo viral ni. Mudah, sedap dan guna bahan yang ringkas sahaja. Jom cuba!
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
2 cawan milo
2 sudu makan susu pekat
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan dan pukul (mixer) selama 3 minit.
2.Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 180C selama 45 minit.
Kalau anak-anak suka makan roti, cubalah buat roti sosej seperti ini. Gerenti anak-anak suka makan. Boleh buat pelbagai bentuk yang menarik untuk menambat hati anak-anak.
Jom kita lihat resipinya.
ROTI SOSEJ
BAHAN-BAHAN
3/4 cawan air suam
1 sudu kecil yis
1 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
2 cawan tepung gandum (boleh guna tepung roti)
Secubit garam
1 sudu besar mentega (boleh guna marjerin)
Kuning telur + sedikit air (untuk disapu pada roti)
Sosej (direbus dulu)
Mix vege (campurkan dengan mayones)
Sos cili
Mayones
CARA MEMBUAT
1. Satukan air suam, yis, gula dan susu pekat manis dalam satu bekas. Biarkan mengembang.
2. Dalam mangkuk lain, campurkan tepung gandum, garam dan mentega. Gaul rata.
3. Masukkan yis yang sudah kembang tadi. Uli sehingga sebati dan perap adunan selama satu jam.
4. Apabila adunan telah mengembang, tumbuk-tumbuk bagi keluar angin.
5. Ambil sejemput dan bentukkan roti seperti yang kita suka.
6. Sapukan kuning telur. Letak sosej, miz vege, sos cili dan mayones.
7. Biarkan roti dalam 20 minit supaya roti mengembang semula.
8. Panaskan oven pada suhu 170 dan bakar selama 25-30 minit.
9. Kalau roti kelihatan keperangan, maknanya roti telah masak.
10. Siap!
Boleh buat bentuk bunga.Bentuk bunga panjang.Nampak sedap, kan?
Almond Cluster semestinya sangat sedap dan digemari ramai. Bila makan, terasa kerangupan badam yang disalut dengan coklat yang mewah. Ramai yang jual biskut ‘sultan’ ini namun harganya juga boleh tahan. Maklumlah, bahan-bahan yang digunakan tu memanglah sedikit tetapi berkualiti dan mahal. Jom buat sendiri supaya lebih jimat. Saudara Muhamad Fadzul Ilahi Azhar ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
CARA MUDAH MEMBUAT BISKUT ALMOND CLUSTER HANYA GUNA 2 BAHAN
Tak sah berbuka puasa di bulan Ramadan tanpa BUBUR LAMBUK! Sekurang-kurangnya sekali mesti dinikmati.
Dapatkan 8000 bubur lambuk PERCUMA disediakan khas oleh Angkatan Tentera Malaysia dan selebriti popular serta lebih 1000 pek juadah berbuka turut disediakan.
Nikmati bubur lambuk legenda; penuh rasa, penuh berkat! Jom datang untuk menikmati bubur lambuk dan berbuka puasa beramai-ramai sambil menyaksikan keindahan pelita-pelita hiasan gergasi.
Tarikh : 22 Mac 2025 (Sabtu)
Masa : 12 tengahari (aktiviti)
Edaran bubur : 5 petang sehingga habis
Tempat : Dataran Merdeka Kuala Lumpur
Ada roti sandwic yang hampir tamat tempoh? Jangan buang! Cuba 6 resipi roti sandwic sedap ini termasuk lasagna, apple pie dan puding roti. Mudah dan menjimatkan!