Resepi tauhu berlauk ini memang sedap sungguh jika dibuat makan santai petang-petang untuk seisi keluarga. Jom kita cuba resipi daripada Bonda Kynn ini, tak susah pun cara nak buatnya.
RESIPI TAUHU BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
2 ketul isi ayam
3 keping tauhu petak
4 ketul tauhu telur
3 biji telur
Bawang holland
Carrot
Daun sup
CARA PENYEDIAAN:
1. Kisar tauhu petak, isi ayam, tauhu telur dan telur hingga sebati. Kisar sehingga hancur dan halus ya.
Ads
2. Masukkan ke dalam bekas. Campurkan sekali lobak merah, bawang holland dan daun sup yang dicincang halus.
3. Kemudian, masukkan garam, ajinomoto, serbuk lada hitam dan seketul kiub ayam. Kalau ada lada sulah, boleh juga masukkan.
4. Gaul sebati.
5. Masukkan ke dalam acuan dan kukus. Kukus dalam 15 minit. Jika isi terkeluar dari acuan, itu bermakna dah masak.
6. Ini rupanya bila dah siap kukus.
Ads
7. Pecahkan telur, ambil tauhu yang dah siap dikukus tadi, celup dalam telur dan goreng sehingga kekuningan.
8. Angkat dan toskan.
Ads
9. Siap! Lebih sedap dimakan bersama sambal kicap. Sambal kicap anda boleh kisar kicap, gula, bawang putih dan lada mengikut tahap kepedasan anda.
Jika anda memerlukan AIR FRYER baru yang berkualiti pada harga yang murah, boleh klik DISINI.
1. Untuk lobak yang kurus, buang kulit dan hiris nipis. Basuh dan bilas dua kali.
2. Untuk kuahnya, rebuskan 2 cawan air di dalam periuk. 3. Masukkan 3 helai daun salam, dua cubit serbuk kunyit, setengah cawan gula dan sedikit cuka (ikut citarasa masam). Rebuskan sampai mendidih kemudian padamkan api. Biarkan seketika.
1. Yang ini lobak putih gemuk. Buang kulit dan bersihkan. Potong kiub dan perap dengan garam selama 20 minit atau selebihnya.
2. Untuk pes pedasnya; Masakkan satu sudu tepung pulut (tambah air dan sentiasa kacau) menjadi bubur. 3. Masukkan bubur tepung pulut ke dalam mangkuk. Campurkan kicap masin, sos ikan, serbuk cili (baba’s), sedikit gochugaru (Marimogo) dan sedikit garam dan gula. Rasa kepekatan manis dan masin mengikut citarasa ya.
4. Masukkan 2 ulas bawang putih yang dicincang ke dalam pes. Gaul semua sebati seperti di dalam gambar.
5. Masukkan kiub lobak putih dan hirisan daun bawang ke dalam pes. Gaul sebati. Siap, boleh disimpan.
Sekali sekala ubah selera dari makan bihun goreng kepada suhun goreng. Korang kena cuba rasa.Siapa yang sering ke kedai masakan Cina atau Thailand pasti tahu menu suhun goreng ini. Letak pula udang kering memang terangkat sedapnya. Selamat mencuba.
SUHUN GORENG
Bahan-bahan:
Suhun
Bawang
Udang kering
Cendawan shitake
Telur
Taugeh
Daun bawang
Karamel masakan
Kicap cair
Cara memasak:
Rendam suhun sehingga lembut, tos dan ketepikan.
Panaskan sedikit minyak masak, goreng udang kering(ditumbuk),bawang putih (dicincang) sehingga naik bau.
Masuk telur dan kobis Panjang. Kacau hingga rata.
3.Masukkan suhun yang telah ditos bersama karamel masakan.
4.Letak garam dan serbuk perasa.Gaul hingga sebati.
5.Akhir sekali masukkan taugeh dan daun bawang.Gaul kesemuanya.Siap untuk dihidang.
Tak ada idea nak masak apa untuk suami dan anak-anak hari ni? Menu Mi KariChinese Style perkongsian Cik Puan Julieta ini antara hidangan mudah dan sedap yang boleh disediakan. Rasa kuah Mi Kari Chinese Style ini memang padu. Nampak gambar pun dah dapat agak rasanyanya yang sedap. Patutlah menu ni jadi kegemaran anak-anak beliau. Jom cuba. Anda pun pasti sukakan rasanya.
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak di dalam periuk. Goreng serai sebentar. 2. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar. Tumis hingga wangi dan keperangan. 3. Masukkan rempah kari yang telah dicampur dengan cili kisar. Masak lagi hingga pecah minyak. 4. Masukkan ayam dan kacau sebati hingga ayam separuh masak. 5. Kemudian masukkan santan dan asam keping. Biarkan kuah mendidih. 6. Perasakan dengan garam, gula dan perasa untuk seimbangkan rasa. 7. Tambahkan tauhu kering, fish cake dan fishball. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap dalam tauhu kering. 8. Angkat dan sedia dihidangkan bersama mi, sambal dan bahan-bahan sampingan.
9. Untuk membuat sambal, rebus cili kering sehingga masak dan kembang. 10. Masukkan ke dalam pengisar bersama bawang. Kisar halus. 11. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. 12. Angkat dan sedia dihidangkan bersama Mi Kari.