Rempeyek Kacang Tanah, Rangupnya Boleh Habis Sebalang

Share

Hari ni teringin nak makan rempeyek kacang tanah. Selalu beli jer, rasa macam nak buat sendiri. Rempeyek ni kalau kena dengan citarasa boleh habis sebalang. Paling penting mesti rangup krup krap dan aroma rempah ratusnya dirasai. Boleh cuba ikut resipi yang dikongsikan ini.

 

Rempeyek Kacang Tanah

Bahan-bahan:

1 kampit kecil tepung beras-beli online di sini

1/2 cawan tepung ubi-beli online di sini

5 cawan santan-beli online di sini

2 biji kuning telur

3 sudu besar ketumbar*

3 sudu besar jintan manis*-beli online di sini

3 sudu besar jintan putih*-beli online di sini

(bahan tanda* tumbuk kasar)

2 sudu makan air kapur

garam secukup rasa

(standby santan cair untuk curah kalau bancuhan mula pekat bila masa goreng)

Cara membuat:

1.Kacau kuning telur,letak garam dan air kapur sekali kemudian tuang dalam tepung beras yang sudah dicampur dengan tepung ubi.

2.Tuang santan gaul perlahan.

3.Masukkan semua rempah tadi, gaul lagi sampai cukup tahap cairnya.

Selamat mencuba.

Kredit : Aznor Mustafa

IKLAN