Rasa kini berada di dalam aplikasi   
Rasa kini berada di dalam aplikasi   
Home Makan Quiche

Quiche

0
Quiche

Bahan-bahan :

4682714{-}BAHAN PASTRI: 400gm tepung gandum| 4718291{-} BAHAN PASTRI: 200gm mentega| 4724900{-} BAHAN PASTRI: 1 sudu teh garam| 4737854{-} BAHAN PASTRI: 80gm air| 473231{-} BAHAN INTI: 8 batang sosej -dihiris| 4747773{-} BAHAN INTI: 10-15 biji tomato ceri| 4758013{-} BAHAN INTI:1 biji bawang besar - dipotong dadu| 4768733{-} BAHAN INTI: 3 ulas bawang putih – dicincang| 4784310{-} BAHAN INTI: 30gm keju parmesan| 4799328{-} BAHAN INTI: 50gm keju cheddar parut| 480591{-} BAHAN INTI: 30gm susu penuh krim| 4829045{-} BAHAN INTI: 2 biji telur| 4824095{-} BAHAN INTI:100ml krim masakan| 4839028{-} BAHAN INTI: Garam dan serbuk lada hitam secukupnya| 4843852{-} BAHAN INTI: Serbuk daun basil secukupnya|

Cara Memasak :

[start_directions]

IKLAN
IKLAN
IKLAN
  1. Gaul tepung, mentega dan garam hingga menjadi seakan serbuk roti. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh.
  2. Bungkus doh menggunakan plastik dan rehatkan selama 10 minit.
  3. Masukkan doh ke dalam acuan bersaiz 6 inci dan tekan hingga rata.
  4. Bakar pada suhu 180C selama 15 minit. Rehatkan pastri tetapi jangan keluarkan dari acuan.
  5. Untuk inti, panaskan sedikit minyak zaitun dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.
  6. Masukkan sosej yang telah dipotong sederhana tebal ke dalam bahan tumisan tadi dan biarkan masak seketika. Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Ketepikan.
  7. Dalam bekas berasingan, campurkan keju parmesan, keju cheddar, telur, krim masakan dan susu. Pukul seketika sehingga sebati menggunakan garpu.
  8. Masukkan bahan tumisan tadi ke dalam pastri yang telah disediakan. Tuangkan campuran keju, telur dan susu tadi diatasnya.
  9. Hiaskan bahagian atas quiche dengan menggunakan tomato ceri yang telah dibelah dua dan sedikit serbuk daun basil.
  10. Bakar pada suhu 180C selama 25 minit atau sehingga inti masak.[end_directions]