Bahan-bahan :
4682714{-}BAHAN PASTRI: 400gm tepung gandum| 4718291{-} BAHAN PASTRI: 200gm mentega| 4724900{-} BAHAN PASTRI: 1 sudu teh garam| 4737854{-} BAHAN PASTRI: 80gm air| 473231{-} BAHAN INTI: 8 batang sosej -dihiris| 4747773{-} BAHAN INTI: 10-15 biji tomato ceri| 4758013{-} BAHAN INTI:1 biji bawang besar - dipotong dadu| 4768733{-} BAHAN INTI: 3 ulas bawang putih – dicincang| 4784310{-} BAHAN INTI: 30gm keju parmesan| 4799328{-} BAHAN INTI: 50gm keju cheddar parut| 480591{-} BAHAN INTI: 30gm susu penuh krim| 4829045{-} BAHAN INTI: 2 biji telur| 4824095{-} BAHAN INTI:100ml krim masakan| 4839028{-} BAHAN INTI: Garam dan serbuk lada hitam secukupnya| 4843852{-} BAHAN INTI: Serbuk daun basil secukupnya|Cara Memasak :
[start_directions]
- Gaul tepung, mentega dan garam hingga menjadi seakan serbuk roti. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh.
- Bungkus doh menggunakan plastik dan rehatkan selama 10 minit.
- Masukkan doh ke dalam acuan bersaiz 6 inci dan tekan hingga rata.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit. Rehatkan pastri tetapi jangan keluarkan dari acuan.
- Untuk inti, panaskan sedikit minyak zaitun dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.
- Masukkan sosej yang telah dipotong sederhana tebal ke dalam bahan tumisan tadi dan biarkan masak seketika. Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Ketepikan.
- Dalam bekas berasingan, campurkan keju parmesan, keju cheddar, telur, krim masakan dan susu. Pukul seketika sehingga sebati menggunakan garpu.
- Masukkan bahan tumisan tadi ke dalam pastri yang telah disediakan. Tuangkan campuran keju, telur dan susu tadi diatasnya.
- Hiaskan bahagian atas quiche dengan menggunakan tomato ceri yang telah dibelah dua dan sedikit serbuk daun basil.
- Bakar pada suhu 180C selama 25 minit atau sehingga inti masak.[end_directions]