

Masa Memasak : 15 Minit

Tahap Masakan : Intermediate

Jumlah Hidangan : 4
Bahan-bahan :
3451655{-}2 tin sup ayam dalam tin| 3507627{-} 2 batang serai- titik| 353164{-} 3 helai daun limau purut - carik-carik| 3561457{-} 1/2 biji bawang Holland - hiris| 3598826{-} 1 sudu makan sos cili| 3623996{-} 1sudu makan sos tiram| 366334{-} 1 sudu makan sos tomato| 3702922{-} 1 biji limau kasturi - ambil jus| 3749255{-} Garam dan gula secukup rasa| 3783946{-} Minyak masak secukupnya untuk menumis| 3804883{-} Bahan Kisar: 4 ulas bawang putih| 3832093{-} Bahan Kisar: 1cm halia| 3857120{-} Bahan Kisar: 1cm kunyit hidup| 3873304{-} Bahan Kisar: 6 biji cili padi| 3904635{-} Bahan Kisar: 1 biji cili merah |Cara Memasak :
[start_directions]
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar bersama serai hingga wangi.
- Masukkan sos cili, tomato, tiram dan air limau nipis kacau seketika.
- Seterusnya masukkan ayam, kacau rata.
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Akhir sekali masukkan hirisan bawang Holland dan daun limau purut.
- Kecilkan api, kacau perlahan untuk elakkan ayam dalam tin lembut isinya.
- Setelah masak, tutup api. Ayam Masak Thai sedia dihidangkan.[end_directions]