Kalau makan ayam masak lebih lengkap dipadankan dengan nasi tomato. Memang bertambah makan. Versi ayam masak merah ini letak santan. Berkuah pekat likat rasa lemak-lemak. Kalau tak suka boleh skip santan.

AYAM MASAK MERAH BERSANTAN

Bahan kisar halus:

IKLAN

2 biji bawang besar
4-5 ulas bawang putih
1 inchi lengkuas
1 inchi halia
1 batang serai
Bahan-bahan lain:

minyak bekas goreng ayam
1-2 kulit kayu manis
2 bunga lawang
1 batang serai
4-5 sudu besar pes cili kering
1 sudu besar gula
2 sudu besar sos tiram
2-3 sudu besar sos cili @adabi_consumer
2 sudu besar sos tomato @adabi_consumer
1 sudu besar puri tomato
ayam telah digoreng
1/2 cawan air
1/3 cawan santan pekat
garam secukup rasa
tomato
bawang holland
daun ketumbar

IKLAN

Cara memasak:

1.Kisar halia, serai dan juga lengkuas.

IKLAN


2.Tumis bunga lawang, kulit kayu manis dan serai.
3.Masukkan bahan yang dikisar tadi.
4.Kemudian letakkan pes cili kering.
5.Masukkan gula.
6.Masak hingga naik minyak , kemudian masukkan sos tiram.
7.Kemudian masukkan sos cili, sos tomato dan juga puri tomato.
8. Gaul sebati, kemudian masukkan ayam yang telah digoreng.
9. Letakkan air secukupnya.

10. Masukkan santan pekat.
11.Kemudian letakkan garam, tomato dan bawang besar.
12. Siap untuk dihidang.

Kredit:@syedmunawwar